Re: Ječam 2009
Ovo bu, Vama pravim proizvođačima, izgledalo smiješno :lol: , a u biti je jako žalosno
.
Ja sam hobi poljoprivrednik, te kao i većina u Zagorju, svaštarim. Sve kaj proizvedem je za vlastite potrebe. Evo kako sam prošel sa sjetvom ječma.
Sorta Barun, posijal 25 kg na 1120 m2 (cca 312 čhv). Sjeme - 60 kn. Zaoral 25 kg 7-20-30 - 148 kn, Predsjetveno 25 kg 15-15-15 - 90 kn. Prihrana 25 kg KAN - 60 kn. Kombajniranje - 250 kn, baliranje (24 bale x 3 kn) - platio 100 kn. Utrošeno gorivo za oranje, frezanje i sjetvu cca 50 kn. Za utjehu prošle godine je bilo lošije (prinos 750 lit od 25 kg sjemena, a jedino troškovi kombajniranja manji za 100 kn).
Prinos 1050 litara što procjenjujem na cca 650 kg suhog zrna. Dakle prevedeno na prinos po hektaru približno 5800 kg.
Neposredni troškovi (bez amortizacije strojeva i mojeg rada) 758 kn za 650 kg ječma i 24 kockaste bale slame.
Dakle, da nisam zaposlen, ne bi imao od čega to platiti i zemlja bi sigurno morala biti neobrađena, a ovako plačam da mi ne raste trnje blizu kuće :evil: .
Zato uvijek podupirem vas prave poljoprivrednike u prosvjedima, jer znam da ni vi, iako imate nešto bolje uvjete proizvodnje, sigurno ne možete proizvesti kg žita za manje od 1,20 kn.
Žalosno je kaj se ministar pokušava izvlačiti na zakone i proračun. Pa nisu ga donijeli seljaci, nego neznalice u Vladi.
Poljoprivrednici sve "tanji"
, a ministar sve deblji i još se dela bedaka iz seljakov :butthead: .