Ja sam primjetio daleko više negativnih strana tako rane primjene ureje nego pozitivnih! Od kako sam preuzeo od oca OPG to je jedna od mnogih stvari koje sam izbacio, jer eto on je tako radio jer po njegovoj logici bilo, veliki tako rade pa mora da je dobro 😂 (sad se uvjerio da nije to baš tako

)
A i uostalom takva primjena po smrznutom ili po snijegu (eh to je tek glupost neviđena..) je uvijek bila 'odlika' velikih. Iz jednog jednostavnog razloga. Vrijeme je taj luksuz koji oni nemaju zbog velikog broja parcela.
To sa urejom po smrznutom je baš jako veliki rizik, i problem je ako bude zima/proljeće kao 2022, 2023 (pa i 2021 i 2020). 2024 kad je bila baš topla zima tko god je tako primjenjivao ovdje ureju po smrznutom imao je daleko više bolesti pšenice gdje su bolesti uzele od 30-50% prinosa. 2024 možda najveći napad bolesti pšenice što ja pamtim u ataru zadnjih 15g gdje kolegama koji tako prakticiraju nisu pomogle ni 3 zaštite dok su se drugi puno lakše i s manje zaštite zaštitili pšenicu..
Ako je predusjev soja (pa i kukuruz) smatram da nema smisla ni financijske isplativosti to raditi.
Ako travanj, svibanj budu suhi budi siguran da je to bila veeelika pogreška jer takva pšenica gdje je primjenjena urea po smrznutom će tada 'jesti sama sebe' tj dolazi do žrtvovanja sekundarnih bokora da spasi glavni a preostali klas ostaje manji s manje zrna tj stručno rečeno fiziološka reakcija na stres! Ili kako pojedini veliki znaju reći u čuđenju 'pšenica mi izgledala ekstra u ožujku, početkom travnja a u svibnju nestala..'' (i onda naprave još veću glupost i prihrane još jednom u nadi da su s time povećali prinos zrna tog jednog klasa -_-). Takvo nestajanje pšenice na pravovremenim prihranama nisam nikad primjetio, samo kod ureje kad je primjenjena kad ne treba. A bit će još veći problem ako zahladi u veljači kao 2018..
Znam da je u pojedinim EU zemljama takva prihrana po smrznutom zabranjena, negdje do 15.02 a negdje mislim i do 01.03. Ne znam za HR, nisam to nikad provjeravao jer izbacio sam tu primjenu po smrznutom prije 7-8g..
P.S. Jedino ako znaš kakvo će vrijeme biti kasnije onda je takva radnja ajmo reći 'opravdana' (ako 'zanemarimo' zakiseljavanje i ostalo....)