• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

JEČAM sjetva-žetva 2012-2026

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,905
Znam da kalcit ide poslije zita...al vec sam.par puta cuo da su bacali kalcit po psenici jer isto bila slaba i da se oporavila...

Case4220

Iskusan lik
Tu od
14 Lis 2021
Poruka
457
Pa i kod mene bi sad bilo tako, ali sam iskoristio ove dane kad je bilo po -10 a bilo ih je poprilično

Posljednje uređivanje od moderatora:

Case4220

Iskusan lik
Tu od
14 Lis 2021
Poruka
457
Dok dodem s posla bude 15h, dok dodem do njive mrak 😬🫣 vozač je to na par puta bacio uz pauze, baci rasipač pa u kuću grijanje kod babe 🤣🤣🤣🤣

luka

Aktivni član
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
375
Najbolje ti slozi, na veliki grijani traktor 🙂 sjecam se prije 15 godina kako sma ja bacao sma imt, a on je cak i imao kabinu🤣u par godima sam se namrznuo za cijeli zivot

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,323
Po meni nema smisla urea u prvoj prihrani pogotovo ovako rano ali vidim kod naših susjeda da oni forsiraju ureu i ubjeđuju da je to dobro

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,223
Pretpostavljam zbog djelovanja uree,i pri ovim temp se njezino otapanje i pretvorba u nitratni dio dostupan biljci produljuje,pa će taman početi djelovati kad treba,ali sa ječmom imam slaba iskustva..pa pitam.

Case4220

Iskusan lik
Tu od
14 Lis 2021
Poruka
457
E tako je i meni rečeno 😁 , čovjek mi je tako dao savjet, sami rade tako malo veće površine iii reko hajde, zašto ne probati... Ja sam uvijek išao kanom početkom 3mj do sada... Popratit ćemo stanje biljaka i sami rezultat u žetvu na YT .😁😁😁

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,673
Urei treba duže vremena da počne djelovati zbog pretvaranja u nitritni oblik, ali je veći problem zakiseljavanje zemljišta.

Case4220

Iskusan lik
Tu od
14 Lis 2021
Poruka
457
A meni je rečeno da urea treba veću temperaturu od ovih koje su sad da se pretvara u nitritni oblik
Dok ona pređe u taj oblik taman će zatoplit i djeluje taman kad treba, jer se klas već sad možda formira i u pšenici i u ječmu... Pa dok odradiš ti kanom već si okasnio, dok dočekaš kišu, da moš u njivu ...... Bit će na YT malo više edukativnog sadržaja ako uspijem sve dogovoriti 😀🍻

Marko1986

Iskusan lik
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
1,065
OpgViduka Ja sam taj jecam sijao predlani, i bio je po meni razocarenje. Koliko je nizak ostao i nikakav dobro je i rodio, mozda nekih 1.5 t na 1 ral.
Bio je bas nizak, mozda 30-40 cm uz dvije prihrane kanom, zastitu od korova i bolesti.
Po meni, sjetva jarih zitarica je promasaj, to bas za silu da se posije jer prinos ne moze ni blizu ozimim zitaricama.

Sto se tice prihrane ureom po smrznutom, radio sam to 3 godine za redom i nikakve prednosti nisam vidio naspram prihrane kanom u ozujku. Jedino sam sjebao i zakiselio sva zemljista tak da kod mene jecam vise skoro da i ne moze na parcele.

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,223
Evo ječma kod mene,nisam sve obišao zbog blata.
Na prvoj slici je ječam dosta dobar,
A na drugoj slici sam na ovom mjestu ponavljao trag špricanja kukuruza jer me nešto zezalo,i sad ispada ko da su dizne bacale više gdje je požutio jer voda tu ne stoji..ili je nešto treće..neznam ni sam.

Prilozi

• 20260127_103711.jpg
    20260127_103711.jpg
    23.2 KB · Pregleda: 16
  • 20260127_103519.jpg
    20260127_103519.jpg
    26 KB · Pregleda: 16

#Pajdaš

Aktivni član
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
205
Ja sam primjetio daleko više negativnih strana tako rane primjene ureje nego pozitivnih! Od kako sam preuzeo od oca OPG to je jedna od mnogih stvari koje sam izbacio, jer eto on je tako radio jer po njegovoj logici bilo, veliki tako rade pa mora da je dobro 😂 (sad se uvjerio da nije to baš tako ;))
A i uostalom takva primjena po smrznutom ili po snijegu (eh to je tek glupost neviđena..) je uvijek bila 'odlika' velikih. Iz jednog jednostavnog razloga. Vrijeme je taj luksuz koji oni nemaju zbog velikog broja parcela.
To sa urejom po smrznutom je baš jako veliki rizik, i problem je ako bude zima/proljeće kao 2022, 2023 (pa i 2021 i 2020). 2024 kad je bila baš topla zima tko god je tako primjenjivao ovdje ureju po smrznutom imao je daleko više bolesti pšenice gdje su bolesti uzele od 30-50% prinosa. 2024 možda najveći napad bolesti pšenice što ja pamtim u ataru zadnjih 15g gdje kolegama koji tako prakticiraju nisu pomogle ni 3 zaštite dok su se drugi puno lakše i s manje zaštite zaštitili pšenicu..
Ako je predusjev soja (pa i kukuruz) smatram da nema smisla ni financijske isplativosti to raditi.
Ako travanj, svibanj budu suhi budi siguran da je to bila veeelika pogreška jer takva pšenica gdje je primjenjena urea po smrznutom će tada 'jesti sama sebe' tj dolazi do žrtvovanja sekundarnih bokora da spasi glavni a preostali klas ostaje manji s manje zrna tj stručno rečeno fiziološka reakcija na stres! Ili kako pojedini veliki znaju reći u čuđenju 'pšenica mi izgledala ekstra u ožujku, početkom travnja a u svibnju nestala..'' (i onda naprave još veću glupost i prihrane još jednom u nadi da su s time povećali prinos zrna tog jednog klasa -_-). Takvo nestajanje pšenice na pravovremenim prihranama nisam nikad primjetio, samo kod ureje kad je primjenjena kad ne treba. A bit će još veći problem ako zahladi u veljači kao 2018..
Znam da je u pojedinim EU zemljama takva prihrana po smrznutom zabranjena, negdje do 15.02 a negdje mislim i do 01.03. Ne znam za HR, nisam to nikad provjeravao jer izbacio sam tu primjenu po smrznutom prije 7-8g..

P.S. Jedino ako znaš kakvo će vrijeme biti kasnije onda je takva radnja ajmo reći 'opravdana' (ako 'zanemarimo' zakiseljavanje i ostalo....)

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,860
@Marko1986 hvala na odgovoru, bit će kako bude, to je ispala parcela nanovo nije vidjela pluga godinama, sad pomalčirano i poorano pred ove mrazeve, šteta je ostaviti praznu zemju, prvi valjani dan i ide sjeme u zemlju,možda mu dadnem i 50 kg ureje uz 100kg npk 15-15-15, pa valjda bude donekle dobro ,radi se o 5600m2.

Najnoviji postovi

Na vrh