• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Jeste počeli čupat voćnjake?

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
Re: jeste počeli čupat voćnjake?

OK breskvar
slušamo te, ajd nam pojasni i objasni

odakle si
koliko imaš vočnjaka,vrste , sorte
koliko članova obitelji (radnosposobno)
koliko košta klupa na tržnici,i gdje
i koliki su urodi i prosječna cijena, tj. okvirno koliki su prihodi u brutu
jesi li u PDVu, jesi OPG ili obrt, firma

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

ilegalac kaže:
OK breskvar
slušamo te, ajd nam pojasni i objasni

odakle si
koliko imaš vočnjaka,vrste , sorte
koliko članova obitelji (radnosposobno)
koliko košta klupa na tržnici,i gdje
i koliki su urodi i prosječna cijena, tj. okvirno koliki su prihodi u brutu
jesi li u PDVu, jesi OPG ili obrt, firma
...Slavonija, Našice
... 3 breskvika (1,5 ha ukupno), 1 šljivik (0,5 h) + nešto vinograda i ostalog voća (marelice, trešnje, kruške, dunje, jabuke itd. - o,5 ha ukupno)
...radnosposobno: dvoje (ukupno 5)
...zakup (mjesečni): Našice 500 kn i 400 kn, Belišće 270 kn, D. Miholjac (ove godine nije zakupljeno), Osijek autotržnica 200 kn mjesečno + 50 kn po danu
...urodi - lani više od 5 vagona breskve, 2 vagona šljive, od ostaloga po malo, breskva (u maloprodaji; najranije sorte 10 kn/kg, najkasnije isto tako, ostale sorte od 4 do 8 kuna), šljiva (maloprodaja) 4 - 5 kn, jabuka 3 - 5, marelica 8 - 10 itd.
...prihode u brutu neću ovdje iskazati (poslat ću ti na PM)
...najamnih radnika 2 stalna + povremeni, cijena rada 20 kn/sat...isplata svaki dan
...nisam u sustavu PDV-a, imam registriran OPG
...zadovoljan?

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909

OK zadovoljan, donekle
ali i sami morate priznati da nije kod vas sve po PS
i morate uzeti u obzir i to dali biste imali zarade,kad bismo recimo ja ili netko drugi sličan nama odlučili da se pojavimo na istim mjestima gdje i vi, pa da prodajemo istu robu, pa da se vidi konkurencija
i ipak morate priznati i to što sam več rekao,
vi ste prvenstveno trgovac koji je ciljano sadio vočne sorte i vrste da bi imao voča cijelu sezonu i da bi prodavao na malo
isto tako morate priznati kad bi se pojavilo nekoliko takvih da bi netko morao propasti
Što sa nama koji smo posadili veće vočnjake sa manje sorti, to je naša pogreška, ali ljudi su sadili više i razmišljali, ako baš ništa ići će kao voće za preradu i sad imaju problem sa plasmanom ,cijenom a i naplatom

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

ilegalac kaže:
OK zadovoljan, donekle
i morate uzeti u obzir i to dali biste imali zarade,kad bismo recimo ja ili netko drugi sličan nama odlučili da se pojavimo na istim mjestima gdje i vi, pa da prodajemo istu robu, pa da se vidi konkurencija
vi ste prvenstveno trgovac koji je ciljano sadio vočne sorte i vrste da bi imao voča cijelu sezonu i da bi prodavao na malo
isto tako morate priznati kad bi se pojavilo nekoliko takvih da bi netko morao propasti
Što sa nama koji smo posadili veće vočnjake sa manje sorti, to je naša pogreška, ali ljudi su sadili više i razmišljali, ako baš ništa ići će kao voće za preradu i sad imaju problem sa plasmanom ,cijenom a i naplatom
...ja sam prije svega voćar entuzijast, dipl.ing.poljoprivrede po zanimanju, a prije fakulteta završio sam srednju voćarsko-vinogradarsko-vinarsku školu...
...a da sam sadio ciljano u potpunosti je točno...po prirodi sam konzervativan i vjerujem u gotovinu i vlastito umijeće u plasmanu proizvoda...
...a na sve i jednoj tržnici imam konkurenciju...al nisam ja taj koji propada :D
...jer u pitanju je posao koji sam polako razvijao dvadesetak godina, sve, ama baš sve, plaćao gotovinom, nemam uopće kredita, a repromaterijal mi je komletan već uskladišten (naravno i plaćen) za sezonu 2011.
:idea: pozzz

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909

breskvar kaže:
ilegalac kaže:
OK zadovoljan, donekle
...ja sam prije svega voćar entuzijast, dipl.ing.poljoprivrede po zanimanju, a prije fakulteta završio sam srednju voćarsko-vinogradarsko-vinarsku školu...
...a da sam sadio ciljano u potpunosti je točno...po prirodi sam konzervativan i vjerujem u gotovinu i vlastito umijeće u plasmanu proizvoda...
...a na sve i jednoj tržnici imam konkurenciju...al nisam ja taj koji propada :D
...jer u pitanju je posao koji sam polako razvijao dvadesetak godina, sve, ama baš sve, plaćao gotovinom, nemam uopće kredita, a repromaterijal mi je komletan već uskladišten (naravno i plaćen) za sezonu 2011.
:idea: pozzz

svaka čast
po samoj naobrazbi i godinama rada (i iskustvu ) ste uduplo ispred mene
i meni sada da su one godine i ova pamet, puno toga bih drugačije radio
a što se tiće repromaterijala , i ja sam to shvatio i polovina toga je riješena več

ali kad sam rekao da nije po PS, mislio sam dali bi vam isto tako bilo dobro i da ste u PDVu?

G

Gradacac

Guest

breskvar,Ilegalac
o ovome ja govorim"...jer u pitanju je posao koji sam polako razvijao dvadesetak godina, sve, ama baš sve, plaćao gotovinom, nemam uopće kredita, a repromaterijal mi je komletan već uskladišten (naravno i plaćen) za sezonu 2011.

Svaki posao u Poljoprivredi se radi godinama ne za par mjeseci.
I ciljano sadi kultura koju mozes prodat..

adviser

Član
Tu od
23 Lis 2009
Poruka
148

ilegalac kaže:
slažem se satime što veli Gradacac ----
priča koja kaže '' nemožeš prodavat u drugom kraju '' mislim da ne postiji ni u Hrvatskoj ni u EU , mislim da kako gradjani možete prodati svoju robu bilo gdje u hrvatskoj ali normalno da morate imat poreklo robe i izdat račun za prodano (ali najbolji je keš u đepu ) pa imate i ... http://www.veletrznica.mps.hr/ u svim večim gradovima gdje nabavljaju svi referenti malih trgovina gostionica , hotela ,...... . pa izaberite gdje da prodajete . cjena je vezana na troškove proizvodnje -- stavit u prvi plan smanjivanje troškova i preradu vaših jabuka u sok , sušnje , ....... sa tim podigneš cjenu svojeg proizvoda . a da uništavate to što ste uložili u vaših 1-20ha ili više zbog priča iz kafiča ---......... :shock: :shock:
e što volim ovakve utopističke ideologe,jel ti živiš na marsu? :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:[/quote]

zvoniš , i ja potpisujem rečeno

a i napomenuo bih, nekada netako davno, kad sam bio mali,
nemalo svako veće mjesto je imalo pijac, vašar itd i ako si imao što da prodaš slobodno si mogao doći i prodavati, ako je na tezgi bilo mjesta ok, ako ne stani sastrane, nitko te ništa nije pitao, i da plačala se karta (mislim da se zvalo malta) vrijednosti recimo kutije cigareta
a danas baš i nema tih pijaca (smetali su supermarketima) a i tamo gdje ima nenaplačuje se malta nego godišnji zakup klupe (što je malo ohoho više ) što je meni kao šljivaru nepotrebno i skupo jer ja imam šljive od 15.8-15.9
a opet se osvrčem na to ako ja cijeli dan visim na pijacu (a to bi bio Zagreb ) jer PŽ nemože progutati 20-30t šljive,
ja više nisam vočar već trgovac
citiram
pa izaberite gdje da prodajete . cjena je vezana na troškove proizvodnje -- stavit u prvi plan smanjivanje troškova i preradu vaših jabuka u sok , sušnje , ....... sa tim podigneš cjenu svojeg proizvoda

gosp adviser , ajd nam vi malo ovo objasnite jer vidim da se u to razumijete, ja to nerazumijem a vjerujem ni ostali, neznam jel smo mi glupi ili što, ajd nam pojasnite
kako se meni čini vi ste neki državni službenik (koji su poznati kao jako konkurentni) koji ovdje tvrdi da je u pravu a cjelokupno HR seljaštvo i poljoprivrednici a i radnici i ostali su u krivu

Pojasnite ljudima, kako npr. naši proizvođaći jabuka da budu konkurentni kad se mjesec dana prije berbe uveze stara jabuka (da bi se očistila strana skladišta) po smiješnoj cijeni i to se u HR prodaje kao HRVATSKI PROIZVOD (gdje je tu inspekcija)
kako da naši svinjogojci budu konkurentni ako se u HR uvozi i prodaje meso kojem je u EU istekao rok trajanja
itd itd itd[/quote]

***Ilegalče **

da razjasnimo . nisam nikakv državni niti politički službenik , več po struci i poslu privatni savjetnik , koji se več 20 godina kreče po teritoriji EU zemalja i balkanu suradjuje sa dosta ljudi iz poljoprivrede tako velikih farmera ili malih , sve što govorim je iz prakse iz različitih oblasti . informacije od ljudi koju ne kukakju ** država ono ,država ono -pomaže -ne pomaže ,.... več od ljudi koji vjeruju u sebe da mogu u i pored birokrata napravit nešto za sebe i obitelji , ne pa se iči velikih gazda u lokalnoj birtiji . Kad shvatite da vam ***GUBITCI određuju PROFIT ** što sam ja prihvatio i kao svoj moto od čoveka Iz Švicarske kod njegovih 40 godina rada u savjetovanju.

imali ste prosvjede ............
imali ste i imačete jih ponovo - izbore ......... imate seljački sindikat ili stranku sa ''Mavrovičem '' na čelu . ( da budem iskren nije mi jasno kako ste ga uspjeli stavit na listu kandidata -- ali vjerujem da---..... * kao poznat čovjek če imati više uspjeha ............* napravio je to što mu bilo diktirano sa strane .
ali neču se mešati u politiku jer mi nije to posao iako bez nje se nemože na žalost .
ali prekasno ste shvatili da onaj koji ima pare i ''imiđ '' ne razmišlja o Tebi kako proizvodjaču več o tome kako da te opelješi ..
stara izreka kaže u '' našim ''prostorima UZDAJ SE USE I SVOJE KLJUSE - ali ima i ona druga : **DAJ DA SUSJEDU POGINE KRAVA tad MOGU MENI I DVIJE **
političari su napravili što jim bilo u interesu -posvadjat Vas seljake da se nemrete složit ni u čemu .......
prodaja na kučnom pragu Ti nosi najviše ali ako reduciraš troškove proizvodnje .
koliko ( 1-20 )vas zajednički nabavlja repromaterijal ?? da dobijete nižu cjenu .................... ima toga dosta još tako da nebi o tome . ni je samo VOČE problem več svi poljoprivredni proizvodi .
ima Vas sa svih strana Vi Slavonci Vočari imate ''suparnike'' u Dalmaciji --ali nemate zrelo voče u isto vreme - zašto ne komunicirate -dogovorite međusobnu prodaju -sa minimalnom zaradom čete svi profitirati a kupci (kojih je sve više bez posla na žalost ) če imati jeftiniju robu na dohvat ruke kod tebe . ... sve se može ako se oče vjeruj ali samo tada kat stisak ruke znači dogovor za obje strane .
Ja kupujem u prolječe od marta do juna jabuke od čovjeka koji ima 3-4 ha vočnjaa ali ima svoju hladionicu doveze svaki tjeda u kombiju oko 2 tone razvozi po selima 50km daleko gdje nema velikih prozvodjača po cjeni možda 10% nižoj ili jednakoj kao i u marketu , ja sam zadovoljan dobijem domaču jabuku on ima novac u đepu , .-......... , sada ovoga meseca konkretno mi je domači jabučni sok dostupan po cjeni 80 eurcenti , a u trgovini di košta sladka vodica 120 centi ------- zadovoljni svi osim trgovaca . ali čovjek je investirao u nešto što mu donosi profit na duže vreme , nije vidio samo koliko subvencije dobije za posađenu jabukiu po komadu . recimo odlučio je da trči maraton a ne sprint na 60 m -ako se sportski izrazim nije moja namjera nikoga uvrediti sa napisanim ako sam koga se unapred izvinjavam !!

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909

g. adviser sa 90 inešto posto rečenog se u potpunosti slažem, ali
prvi od problema sa kojim se naši ljudi susretali pri podizanju nasada je bila upravo velika nestručnost naših savjetodavaca (hpzss) ,tako da se sadilo sve i svašta, velik dio sadnog materijala je bio škart, što se tiče tih poticaja za podizanje nasada, i to sam več rekao , bolje da su dali poticaj od 10000 E po ha ali da se kontroliralo sve od analize prije melioracije pa analiza z. poslije, rigolanje itd, sve baš sve je trebalo kontrolirati i uvesti klauzulu da se vrate pare ako se vočnjak zapusti, tako da sad imamoda trečina vočnjaka nije uopče posađena a trečina je zapuštena .
Jedan dio ljudi su sadili vočnjake isavjetovali se sa kojekakvim prodavačima sadnog materijala (i tu je bilo svega i svačeg)
Treba znati da se velik dio i razočarao jer su dosad slušali jednu priču a sad je druga ( ja kad sam sadio višnje ,do tada je cijena bila stabilna oko 4kn, a sad je 3 ajoš će i past sigurno) a koiko je repromaterijal poskupio u tih 7-8 god?

največi problem ste ii sami rekli :politika
politika se kodnas mješa gdje joj nije mjesto, a što se tiće mavrovića ja ga izabrao nisam.ni njaga ni pankretića ni friščića
kod nas vam sve prolazi na reklamu, kako kažu, nema veze što nezna pjevat bitno da ima dobru sisu
tako su seljake , branitelje, radnike podjelili na stotine sindikata , stranaka i udruga, pa sad nitko nema nikakve političke snage
a hvala Bogu nemamo više za koga ni glasati, da sutra budu izbori mi nemamo alternative
a imamo i dobropoznati HR jal, pa kad jedan čovjek u selu u nečemu uspije, ili ga svi mrze ili ga kopiraju ,pa nakraju svi propadnu
jedan od problema je što politika ne razlikuje malog obiteljskog proizvođaća od mavrovića i todorića, pa tako se kaže da nije kako ministar kaže, nego kako todorić odlući
mislim možemo mi pričati ovako danima, nikakve koristi
dok god svi, ama baš svi prizvođaći na nekom tržištu nebudu imali iste uvjete nemožemo pričati o konkurentnosti
znam čovjeka koji je krenuo sa hladnjačom za jabuke, pošto je bila veća o njegove trenutne proizvodnje, ugovorio je otkup od susjeda, i sad plače, nema kud s jabukom
sve je to veliko ali ali...

K

korisnik2408

Guest

Navescu jedna primjer "sadnje" vocnjaka sljiva. Novopeceni "vocar" je odlucio posaditi vocnjak sljiva. Napravio je sve papire, ogradio parcelu, traktorom je izorao brazde, u te brazde zasadio vrbove sibe. "Vocnjak" se dobro primio, a "vocar" uzeo poticaj i nikom nista.

Na vrh