Re: jeste počeli čupat voćnjake?
ilegalac kaže:
slažem se satime što veli Gradacac ----
priča koja kaže '' nemožeš prodavat u drugom kraju '' mislim da ne postiji ni u Hrvatskoj ni u EU , mislim da kako gradjani možete prodati svoju robu bilo gdje u hrvatskoj ali normalno da morate imat poreklo robe i izdat račun za prodano (ali najbolji je keš u đepu ) pa imate i ...
http://www.veletrznica.mps.hr/ u svim večim gradovima gdje nabavljaju svi referenti malih trgovina gostionica , hotela ,...... . pa izaberite gdje da prodajete . cjena je vezana na troškove proizvodnje --
stavit u prvi plan smanjivanje troškova i preradu vaših jabuka u sok , sušnje , ....... sa tim podigneš cjenu svojeg proizvoda . a da uništavate to što ste uložili u vaših 1-20ha ili više zbog priča iz kafiča ---......... :shock: :shock:
e što volim ovakve utopističke ideologe,jel ti živiš na marsu? :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:[/quote]
zvoniš , i ja potpisujem rečeno
a i napomenuo bih, nekada netako davno, kad sam bio mali,
nemalo svako veće mjesto je imalo pijac, vašar itd i ako si imao što da prodaš slobodno si mogao doći i prodavati, ako je na tezgi bilo mjesta ok, ako ne stani sastrane, nitko te ništa nije pitao, i da plačala se karta (mislim da se zvalo malta) vrijednosti recimo kutije cigareta
a danas baš i nema tih pijaca (smetali su supermarketima) a i tamo gdje ima nenaplačuje se malta nego godišnji zakup klupe (što je malo ohoho više ) što je meni kao šljivaru nepotrebno i skupo jer ja imam šljive od 15.8-15.9
a opet se osvrčem na to ako ja cijeli dan visim na pijacu (a to bi bio Zagreb ) jer PŽ nemože progutati 20-30t šljive,
ja više nisam vočar već trgovac
citiram
pa izaberite gdje da prodajete . cjena je vezana na troškove proizvodnje -- stavit u prvi plan smanjivanje troškova i preradu vaših jabuka u sok , sušnje , ....... sa tim podigneš cjenu svojeg proizvoda
gosp adviser , ajd nam vi malo ovo objasnite jer vidim da se u to razumijete, ja to nerazumijem a vjerujem ni ostali, neznam jel smo mi glupi ili što, ajd nam pojasnite
kako se meni čini vi ste neki državni službenik (koji su poznati kao jako konkurentni) koji ovdje tvrdi da je u pravu a cjelokupno HR seljaštvo i poljoprivrednici a i radnici i ostali su u krivu
Pojasnite ljudima, kako npr. naši proizvođaći jabuka da budu konkurentni kad se mjesec dana prije berbe uveze stara jabuka (da bi se očistila strana skladišta) po smiješnoj cijeni i to se u HR prodaje kao HRVATSKI PROIZVOD (gdje je tu inspekcija)
kako da naši svinjogojci budu konkurentni ako se u HR uvozi i prodaje meso kojem je u EU istekao rok trajanja
itd itd itd[/quote]
***Ilegalče **
da razjasnimo . nisam nikakv državni niti politički službenik , več po struci i poslu privatni savjetnik , koji se več 20 godina kreče po teritoriji EU zemalja i balkanu suradjuje sa dosta ljudi iz poljoprivrede tako velikih farmera ili malih , sve što govorim je iz prakse iz različitih oblasti . informacije od ljudi koju ne kukakju ** država ono ,država ono -pomaže -ne pomaže ,.... več od ljudi koji vjeruju u sebe da mogu u i pored birokrata napravit nešto za sebe i obitelji , ne pa se iči velikih gazda u lokalnoj birtiji . Kad shvatite da vam ***GUBITCI određuju PROFIT ** što sam ja prihvatio i kao svoj moto od čoveka Iz Švicarske kod njegovih 40 godina rada u savjetovanju.
imali ste prosvjede ............
imali ste i imačete jih ponovo - izbore ......... imate seljački sindikat ili stranku sa ''Mavrovičem '' na čelu . ( da budem iskren nije mi jasno kako ste ga uspjeli stavit na listu kandidata -- ali vjerujem da---..... * kao poznat čovjek če imati više uspjeha ............* napravio je to što mu bilo diktirano sa strane .
ali neču se mešati u politiku jer mi nije to posao iako bez nje se nemože na žalost .
ali prekasno ste shvatili da onaj koji ima pare i ''imiđ '' ne razmišlja o Tebi kako proizvodjaču več o tome kako da te opelješi ..
stara izreka kaže u '' našim ''prostorima UZDAJ SE USE I SVOJE KLJUSE - ali ima i ona druga : **DAJ DA SUSJEDU POGINE KRAVA tad MOGU MENI I DVIJE **
političari su napravili što jim bilo u interesu -posvadjat Vas seljake da se nemrete složit ni u čemu .......
prodaja na kučnom pragu Ti nosi najviše ali ako reduciraš troškove proizvodnje .
koliko ( 1-20 )vas zajednički nabavlja repromaterijal ?? da dobijete nižu cjenu .................... ima toga dosta još tako da nebi o tome . ni je samo VOČE problem več svi poljoprivredni proizvodi .
ima Vas sa svih strana Vi Slavonci Vočari imate ''suparnike'' u Dalmaciji --ali nemate zrelo voče u isto vreme - zašto ne komunicirate -dogovorite međusobnu prodaju -sa minimalnom zaradom čete svi profitirati a kupci (kojih je sve više bez posla na žalost ) če imati jeftiniju robu na dohvat ruke kod tebe . ...
sve se može ako se oče vjeruj ali samo tada kat stisak ruke znači dogovor za obje strane .
Ja kupujem u prolječe od marta do juna jabuke od čovjeka koji ima 3-4 ha vočnjaa ali ima svoju hladionicu doveze svaki tjeda u kombiju oko 2 tone razvozi po selima 50km daleko gdje nema velikih prozvodjača po cjeni možda 10% nižoj ili jednakoj kao i u marketu , ja sam zadovoljan dobijem domaču jabuku on ima novac u đepu , .-......... , sada ovoga meseca konkretno mi je domači jabučni sok dostupan po cjeni 80 eurcenti , a u trgovini di košta sladka vodica 120 centi ------- zadovoljni svi osim trgovaca . ali čovjek je investirao u nešto što mu donosi profit na duže vreme , nije vidio samo koliko subvencije dobije za posađenu jabukiu po komadu .
recimo odlučio je da trči maraton a ne sprint na 60 m -ako se sportski izrazim nije moja namjera nikoga uvrediti sa napisanim ako sam koga se unapred izvinjavam !!