Malo nas pati taj Johny ali vidjet ćemo kako će završiti. Stavili smo glavu natrag, dihtung, novi šrafi glave, sve to propisno stegnuli po uputstima za taj motor, nalijali vode, upalili motor i gle vraga počeo sam zagrijavati. Ništa, gornja cijev hladnjaka topla/vruća, donja cijev led ledeni, kontam, nije termostat otvorio. Izvadili termostat, naravno temperatura padne, traktor i dalje radi normalno, obje cijevi hladnjaka tople, motor, reklo bi se ujednačene temperature od glave do kartera. Uzmem termostat, stavim ga u vodu pred vrenje, i promatram, vidi vraga on otvara. Ha nis, ajmo natrag frknut termostat. I opet se traktor malo više zagrijava nego inače. Inače se tako zagrijavao samo pod RD i/ili plugom. Opet ja pipnem cijevi, gornja vruca, donja hladna. A blok mi se činio prilično vrući i opet zaključim da termostat nije otvorio. Otvorim kiler, nema nikakvog pritiska, ali sam primjetio, kad natocim vodu do vrha, povremeno bljučne koji mjehurić zraka. I meni se klapne zatvorile, reko vjerojatno sad probija kompresija u rashladni sistem. I sad pričam sa dosta majstora što pravih, što priučenih.. a teorija je puno, od zračnog čepa, zaštopanih kanala u bloku, do puštanja kompresije u rashladni sistem.
Danas, odlucim ujutro izvaditi termostat van i napraviti CO2 test, nalijem vodu, palim traktor, traktor radi na nekih 1500okr dobrih 45min.
Rezultat je na slikama nize:
1.) Prije testiranja:
2.) Nakon 40-45min drzanja tog vraga na hladnjaku
Zaključak tog testa je "ne znam šta da mislim". Opet, u kileru nema nikakvog tlaka, probao sam zatvoriti kiler, ostavio sam ga da radi na 2000okr 15-20min, i spojio odušak kilera u vrč sa vodom. Reko, ako će bit mjehurića vidjet će se u vrču s vodom. Nista. Ne napuhuje cijevi.
Termostat sad poslije nisam vraćao, a i evo razloga zašto, u sljedećim slikama:
Ovo je voda u kileru nakon rada traktora na tih 2000okr. Odmah da napomenem, kad smo skinuli glavu, ona je oprana, i montirana je čista. Kiler smo skinuli, i spirali sa slabom dozom dimera i punili kiler vrućom vodom iz miniwasha pa to muckali jedno 15 puta. Sve smo to sklopili natrag, i u jednom laufu traktor isto stavili jedan čep dimera u sistem hladjenja. Poslije to sve ispustili, iskreno vodu tad nismo vidjeli jer je več bio mrak. Ali evo danas točio čistu vodu, a ispuštao ovu kaljužu.
Probat ćemo sad to ispirati jos danas, pa ćemo vidjeti dal će biti napretka ili ne. Evo iznesite svoja mišljenja i ideje...