Šanana, sve ove države su birokratizirane do bola. Nije cilj da ti nešto zaradiš, već da nahraniš hrpu parazita koji izdaju raznorazna uvjerenja, koja netrebaju tebi, ali ih moraš platiti, već njima da bi kao tebi nekaj dali. Naravno, bez banke nejde.
Dok to sve platiš i oni ti nekaj vrnu, vidiš da su ti vrnuli samo administrativne troške.
Zakaj nejde onak kak si ti zamislil? Prvo, jer bi mrak pojel novce bez debele kontrole. To je u redu, jer malo kome se danas može vjerovati (nestalo je poštenja). Ili bi tebi ostalo uloženo, a ti bi se prestal baviti poslom ak on nejde. Zato tu u pomoć "priskaču" banke, tak da padneš u ropstvo i nemreš van. Vrlo perfidan sistem.
Sve mora biti legalno, inače paraziti nebi imali od čega živjeti. Dakle, projekti, građ. dozvola, plaćeno sve kaj se mora platiti. Izvođač mora biti firma (jel ak ti sa svojom familijom i susjedima delaš, onda nema poreza i doprinosa državi - siva ekonomija), a i ti bi to prejeftino napravil, a onda nebi banka niš zaradila, niti bi joj ti postal rob.
Zakaj moraš kupovati nove, skupe strojeve, a ne raditi s jeftinijim i rabljenima? Opet su dva razloga.
Prvo, zato da nahraniš gladni kapitalizam, koji bez rasta nemre opstati. A toga nema bez prodaje novih vrijednosti (strojeva, opreme).
Drugo, da si ovistan o tehnologiji koju ne razumiješ, niti ju možeš sam (opet jeftino i bez potrebe za vanjskim uskugama) održavati. Dakle, da opet hraniš nekoga drugoga, a da tebi niš ne ostane.
Treće (a rekel sam dva) je ponovljeno ono prije: zato da to nemreš kupiti svojom zaradom, da ti u pomoć "priskoče" banke, tak da padneš u ropstvo i nemreš van.
Da ponovim, cijeli sustav je prevara, a sv mi smo moderni robovi, samo dok to shvatimo - obično je prekasno.
Dakle, rasti polako i koliko moreš, bez velikih kredita kojima je vraćanje upitno. Bolje rasti polako jer se tak stvara vrijednost. Eksplozivni rast u eksploziji i nestaje.