• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

kako se rijesiti vlage

StricVujc

Član
Tu od
1 Tra 2010
Poruka
835
dakle problem je u izolaciji ali veli netko na prošloj stranici da je hiža obložena stiroporom ko da živiš u plastičnoj vrečici, koja je onda ispravna izolacija :icon_scratch:

I kod mene je situacija da sad kad je jako vlažno bilo cijelo ljeto je dosta plijesni obuzelo jednu sobu. Dezinfekciju zaraženih zidova vršim s sredstvom Proficid od Kemoplastike, aktivna tvar u njemu je natrijev hipoklorit dakle ono čega i inače ima u sredstvima za dezinfekciju, neko je spomenul recimo Domestos... i nakon toga je pofarbano sa Jupol citro.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
I opet preporučam Dulox unutarnju boju za zidove - to što je ona oko 120 kuna kila ne znači ništa - u konačnici je nešto skuplja od Jupola i ostalih pola,jer je jako malo treba - jedino što treba je prešmirglati prvi puta zidove da budu sasvim glatki i naprviti tri premaza.Drugo farbanje ,ako je u istoj boji ja dovoljan jedan ili dva,
Ne pije vodu,apsolutno nema plijesni koliko god vlage u prostoriji bilo_Ona će se kondenzirati i ili se samo prebriše krpom,ili se osuši.
Ja osam godina nemam nikakvih gljivica u kući.A sa Jupolom ih je bilo po uglovima svake zime.

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250
Pa dosle su i mane termoizolacije i super obloki a jos dok se pocne dotrajala izolacija zbrinjavat e onda bumo nadrapali jer majcica priroda vec dosta trpi nase gluposti.:icon_blackeye:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ja nemam stiropor - imam KŽK toplinsku žbuku i gore Bavalit samoborski,i kolko se sjećam,kupili smo stotinjak vreća perlita - eh,kak je to išlo - jel iznutra u žbuku na zidovima,ili kamo,znam da smo je s mortom u miješalici miješali.Da mi muž trenutno ni na tenisu sad bih ga baš pitala.
A prozore i vrata imamo drvene i nema te sile da ih mijenjam za plastiku ili aluminij.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Cure najte bas tak,ja imam sada 7godina plasticnu dtolariju u potkrovnom stanu,u kojem se kuha svaki dan,susi ves i perilica suda svaki dan radi...
Na stropovima je knauf farban jupol clasic a zidovi su zbuka,izvana je kao kod johabice.
E sada ono najbitnije,iznad knaufa imam u kosinama 15cm kamene vune,a na stropovima 40cm,prozori mi imaju mogucnost otvaranja na kipu u 5 polozaja.
Uvijek kad je jako hladno moji su prozori otvoreni na drugi zub kipe,stan se stalno provjetrava lagano,a izolacija mi stit od razlike temperature,ili ti barijera,i nigdje nemam crne tockice ni na stropovima ni na zidovima.
Kuca je zidana sa supljom ciglom kao i prezidi.

Stan u kojem se zivi treba provjetravati stalno,a ne hermeticki zatvarati.
Grijanje imam centralno,znaci radijatori po cjelom stanu,pa i na stepenistu.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
eto, dame i gospodo...oficirov je primjer dobar...i bez stiropora...

dakle, plastična stolarija da, ali u kombinaciji sa običnom žbukom, ili nekom od žbuka gdje u bazu umjesto stiropora ide kamena vuna...i nema problema...

stiropor je u igri zato što je jeftin, ali svojevremeno su bile jeftine i šindre, pa bitumenske ploče za krovove pa se pokazalo da to u našim uvjetima nije to...

striopor, ako da, onda u mediteransku klimu...di prozori mogu stalno bit otvoreni...

gigausupi

Član
Tu od
3 Stu 2014
Poruka
259
Eto i ja sam među mnogima, koliko vidim, da mi je plijesan počela napadati kuću. Crna plijesan isključivo na sjevernom zidu kuće. Za sada je ima samo po kutevima uzduž i poprijeko. Ali cijeli zid je pomalo vlažan.

A prije dva dana mi sestra rekla da i u njenoj kući plijesan na sjevernom zidu, baš ovaj vikend renoviraju.

Bi i ja, al nemam para. Privremeno rješenje je varikina. Ona uništava svu plijesan, ali sve je to privremeno rješenje.

Ne znam jel to od ovolike vlage, ali znam da od kada smo kupili kuću, prije šest godina, pa sve do prije godinu dana, nije bilo plijesni. Počelo je negdje prošle zime.

Sada čekam plaću da izbetoniram pod laganim padom(kosina), vanjski rub kuće, jer je razmak od zemlje, odnosno pločica do žbuke negdje dva, tri centimetara.

Možda od tuda povlači kapilarno do gore vodu kada pada kiša i slijeva se. Samo najčudnije mi je kaj je podrum od betona dosta suh. Zar je moguće da povlači samo prema gore ?

Ak to ne upali, ne znam kaj bum. Para nemam za skidati sve, oblagati stiroporom ili nečim još skupljim, pa mreža, pa opet žbuka.

Mislim da ću zasada izbetonirat, pa vidjeti kaj bu bilo preko zime, a ako nije to, onda iduće godine(nadam se da neće biti konstantno kiše) kreću radovi na potpunoj izolaciji zida.

Samo jedan savjet: nikako ne premazivati plijesan(bakterije) nekim antibakterijskim sredstvom, jer tako spore samo još brže šire, nego isključivo špricati skoro pa "maglica" tekućinom.

StricVujc

Član
Tu od
1 Tra 2010
Poruka
835
Zašto bi uopće netko antibakterijskim sredstvom išao tretirati plijesan? I kakvim točno? :icon_rolleyes:
Ako koristiš sredstvo koje je za tu namjenu uništavanja algi, plijesni i gljivica na zidu onda premažeš, kad se osuši iščetkaš ako ide i opet premažeš. Poslje sušenja ide boja u koju si dodao fungicid ili koje već ima fungicid u sebi. Naravno da će se opet nakraju vratiti jednog dana ako problem vlage ostane, ali ako dobro napraviš postupak onda možeš značajno usporiti povratak plijesni.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
da li se pljesni raznožavaju i šire samo po anjskom (vidljivom) djelu zida ili se one jebeju i dubinski?

StricVujc

Član
Tu od
1 Tra 2010
Poruka
835
to je dobro pitanje zaista, nisam siguran da li se razmnožavaju spolnim putem kak insinuiraš, bit će da je prije sporama kao i ostale gljive... Ali pitanje je pravo što se događa u zidu, nema tu nikakvog dubinskog penetriranja jer plijesan ne jede baš žbuku. mišljenja sam da ne bi trebalo preskakati ono drugo nanošenje sredstva protiv plijesni nakon mehaničkoga uklanjanja poslje prvoga.Da se upije bolje u zid i ubije eventualne preostale spore. Glavna akcija je na površini zida naravno. Nadalje činjenica je da su spore plijesni posvuda u zraku dakle i u prostoriji prije nezaraženoj pojaviti će se plijesan ako se stvore uvjeti za njen rast.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Nije vlaga u pitanju, ali cini mi se da je ovo tema za to..
U pitanju su zidovi u stali..

Nekad je donji dio zida bio bojan sa nekom crnom bojom, a ovo gore i sve ostalo sa obicnim gasenim vapnom..
E sad, kupio sam gaseno vapno, ali preko ovoga dolje uopce ne prekriva, a to su i krave poprskale i sa gnojnicom, al ja sam to sve sastrugal i sa drot cetkom strugal, ali jednostavno vapno nece prekriti to..
Inace, ovo sa slike je sam jedan premaz, jos bi barem dva puta probal premazati..
Jel ima neki preparat s cim bi prvo mogel premazati pa onda tek vapno?
S jupolom vele da se stale i tovilista ne maljaju jer jupol zatvara zidove, pa je poslije vlaga problem..

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Da to crno nije nekadasnja uljana boja....ili su krave toliko dobro impregnirale zid da se nist vise ne lovi.:icon_fU: ili se masnoca tokom godina upila u dublje slojeve.
Vlage u stali se nemoguce rijesiti, zidovi hladni, a isparavanja su ogomna.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
To crno, tj do pola zida je baka nekad farbala sa sađama iz dimljaka, to je mocila u vodi i onda cjedila preko krpe pa bojala s tim jer, veli, ionak krave za cas zaprljaju, ali sad smo htjeli sve bijelo ali nejde..
A sigurno se masnoca upila u dublje slojeve, ja sam to sastrugal i s spahlom i s drot cetkom , ali eto ne prima..
Sad el bi mogel s cim to prije premazati, ili da jos dva puta prevapnim i kak bude..

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Uzmi impregnaciju razrijedi ju s vodom 1:1 i namazi dobro,ostavi do drugog dana i slobodno jub clasic on ne zatvara zidove.
I nime ici bar dvije ruke.
Cul sam po nekim istrazivanjima da krave daju vise mljeka ako su u prostoru u kojem su zivlje boje i pusta im se klasicna glazba,al to nije tema,pa..

seat

Aktivni član
Tu od
8 Ožu 2013
Poruka
933
Radim u tvornici boaj pa točno znam šta trebaš.
Jedino ćeš to pokrit asvaltnom bojom i ničim drugim.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Onda je sve jasno.....na masnocu ne hvata nikakva boja.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
A kakvu impregnaciju da kupim?
Pa jel moze onda sa jupolom, svi govore da to nije za stale, tovilista itd?
Jel nebi gaseno vapno prekrilo poslije impregnacije?
Ma trebal sam sastrugati sve do cigla pa ponovno zbukati, i ovak je bilo puno krpanja, pa sam trebal i taj zid rijesiti kako spada..

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Bojim se da tu ne bude drzalo ni da plocice stavis, pa da i svaku plocicu zatiplas:icon_blackeye:.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Impregnacija ce ti tu sluzi za bolji vez staro novo,i kupi najobicniji jupol i probaj,nije to soba,a ljepo ces sve dezinficirat i osvjezit.

Najnoviji postovi

Na vrh