abrkili kaže:
hmm...pitaj bogeca koliko je važna hranidba?
vjerujem da bogec i do genetike drži... jel tako bogi?
hranidba je jako važna, i o njoj ovisi koliko če se potencijal genetike ostvariti :!:
KRAVE SU KALKULATORI, one zbrajaju hranidbene jedinice, one zbrajaju sastav tih jedinica, one zbrajaju omjer tih jedinica, one zbrajaju interval primjene tih jedinica, a jedinice su hrana :!:
vi možete imati najbolje grlo na svijetu i upropastit ga sa ishranom, i od lošeg grla napraviti super grlo, npr zna se kolko miligrama kalcija iznosi litra mlijeka iz organizma, ali to je jednako kod super krave i kod loše krave, e sad da li ste toj kravi to vratili ili ona to uzima do smrti iz svojih kosti :!: :!: .......
genetika je bitna, uvjek se ima za birat u kontejneru kod veterinara, što je jači stočarski kraj to su bolji bikovi jer imaju bolju prodaju skuplje sperme, ali npr puno ih je osjemenjivalo simentalce sa wajnštajnom i vajnoldom, i kaj sad, sve muški telci, a osjemenjivanje skupo ko od svetog petra kajgana :!: e i to je sve dobro ali kad ljudi daju pare za skupo sjeme a uzgoj podmladka je u govnima do pupka onda sve pada u vodu jer je toj životinji izgubljen potencijal.
tako da se i iz malo lošijeg genetskog materijala može uz pravilan uzgoj i ishranu dobiti jako kvalitetan materijal i visoka proizvodnja :!: :!:
npr kad vam dođe veterinar ako hočete mlijeko tražite mliječni tip, ako želite meso onda uzmite murka il takvog nekog mesnog bika, nemojte gledat tih 50kn, jer škrtarite na proizvdnji, kod nas je najjeftinije osjemenjivanje 300kn, pa teko do kojih 800kn po željama ali uz ugovor da čete to sjeme kupit a oni če ga naručit i čuvat
ovaj dio koji sad pišem je dio koji pripada i abrkiliju i meni, znači veterina i agronomija, a to je križanje :!:
uzmimo dva grla muško i žensko, imamo dominantne i recesivne gene, koji u F1 generaciji bi trebali po svojstvima oba roditelja biti 50:50, što se ide dalje u daljnje generacije sve više dolazi do cjepanja gena i do izražaja dolaze recesivni geni koji postaju dminantni za određeno svojstvo, a samim time dolaze do izražaja osobine koje ne želimo u selekcijskom radu.tako da nejdem u širinu jer če se svi pogubit.
ja več godinu dana tupim u određenim temama kako da ishranom poboljšate ishranu krava, junica i teladi, kako da uzgajate krmne kulture (baš me zanima da li ko primjenjuje moj prvi post u ovoj temi :scratch ), nejdem u veliku širinu i sa prepuno podataka da me svi razumiju, ponovim i 100 puta ako koga zanima, ali pitam se zakaj nema pomaka na bolje ( čast iznimkama zna se koji su to), zakaj je moja proizvodnja mlijeka svjetsko čudo, a nemam modernu štalu, nemam super moderni stroj za mužnju, zakaj su moji telci na kiši i snjegu, zakaj nemam lječenja u štali, zakaj znam carski rez radit, zakaj vama svima smjese pojedu zaradu i svi su drugi krivi samo onaj u čijem je to dvorištu taj nije kriv :!:
moja polja i krave su moj ponos, od toga živim i u to sve znanje ulažem, i to teškom mukom stječući znanje, da bi tom primjenom, te iste krave stvarale neka materijalna bogatstva.
meni je glupo pisati i otvarati teme o sirku zrnašu, amaranthu, quinoi, rauoli,a sve je za krave, kad se na sve glada sa skepsom i država je stalno kriva, ma moš mislit,treba mislit kad se radi.
neki če se na moje pisanje naljutit,ali sagledajmo situaciju u globalu, koga je briga za nas, nikoga, svako se brine za sebe, ja ne čekam da mi država daje, ja se snalazim na tržištu kakvo je da je, moja stoka takve situacije može izvuć.
da se vratim na temu, oni telci vani na kiši, su mišićavi, dobro se razgibaju, kao junice budu imale razvijene kosti, u telenju dobro raširene zdjelične kosti, telenja u pravilu lagana, pa me zanima ko drži telce na snjegu i kiši, nitko treba s njima u neku šupu nek budu u đubru, daj im koščana za jest i slame, a kad bude junica za telenje pada s nogu, il još bolje tele i junicu naterat do 800 kila tak da se ni miš nemre otelit a kamoli tele od masnih naslaga.
e sad puno se priča o proizvodnji krava i mlijeka i da krave trebaju bit mršave, i na jako puno mjesta sam vidio pre mršave krave, jer eto to je sad u modi, ona če davat puno mlijeka, a za jednu laktaciju ode na klanje, ljudi neznaju indeks tjelesne težine prepoznat, ne morate ih vagat, dovoljno je izmjeriti visinu grebena i opseg oko pasa i po tome se zna da li je npr junica spremna po veličini za pripust, ne po starosti več po veličini, i tu onda u pravilu nema problema
a ti isti ljudi sa titulama koji hodaju po seminarima, znaju 10 puta više od mene u svom području, i svi oni dolaze kod mene, a ja učim od njih i uz njihovu teoriju ja stvaram praksu :!: njih puno ja jedan i sve upijam, jer od toga živim , a želim da i vi dobro živite od tih krava, polja i čega več, pogotovo što ja nudim sve na tacni :!:
abrkili, zlatko i cabage su dobro primjetili da treba raditi glavom :!:
genetika uvjek, ishrana besprijekorna, sve u kombinaciji mora rezultirat uspjehom.
i još malo neobavezno, kod nas ima bik holštajn pallon, i svi se bune kao gadni telci mršavi, bla bla, bla, imam i ja od toga bika tele, žensko, prekrasno ko sa slike, ljepi su i kod drugih ljudi od tog pallona telci ali ljudi neznaju šta očekuju od holštajna, valjda debelu mrcinu za sajam, ko simentalac a da ima puno mlijeka, svašta. uglavnom te prekrasne telce zanemaruju jer im nisu po čefu, i jako dobar materijal upropaste, a kod mene to malo tele po imenu gwatemalla uživa vani dobije sve što tele dobrih predispozicija za daljnji uzgoj mora dobiti i to tele kao krava mora biti izvanredno :!: