• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KAKO UZGOJITI KVALITETNU JUNICU

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
holy moram reagirati na tvoj post..

kako to misliš da je najbolje da se prije dva mjeseca ne daje teletu sijeno??u interesu je da ono što prije postane preživač,a stočaru da ostaje više mlijeka...

I mirela,ti njemu daj koncentrata da on uvijek ima pomalo,počet će iz radoznalosti lizat i grickat,tako i sijeno,i nikakvih problema s njim..ako jede samo mlijeko i uopće ne želi krutu hranu,onda postoji mogućnost da ga pate paraziti,pogotovo ako je tako miran kako kažeš.

Inače dodavanjem koncentrata djeluje se na razvoj buragove sluznice.Mikrobnom razgradnjom koncentrata nastaju niže masne kiseline od kojih i maslačna,koja je izvor energije za mišićnicu buraga,pa se time ona razvija.sijenom ćeš dobiti jedino na volumenu buraga,što će biti od posebne važnosti ako je žensko tele.

eto,malo nekih crtica iz medicine krava,jel... :) drago mi je da mogu svoje znanje podijeliti s vama,dragim forumašima.

M

mirela

Guest
on ima stalno ispred sebe startera al nece ni da lizne u pocetku je htjeo al nesto oko 4-5 dana jednostavno nece prije smo mu pokusavali samo probe radi davati mljeveni kukuruz htjeo je jesti al sad nece ni to nista sto se lize malo od mame krave otme sijena pije mlijeko i malo vode al sad nista drugo osim toga nece

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
holy cow kaže:
Upravo je davanje sijena teladi mlađoj od dva mjeseca (dok još nisu preživači, tj. burag nije dovoljno razvijen) najčešća greška koju se radi u praksi.
Nadam se da će ti nešto od ovog pomoći.

ovo neče pomoći nego upropastit tele :!: :!: :!: :!: :!: :!: ovo što si napisao je katastrofalna greška :!: :!: :!:

čitam i šutim ali na ovo moram reagirat :!:

kod uzgoja teladi je bit što prije stvoriti preživača :!: a uvod u voluminozu počinje več sa tjedan i pol starosti, teletu treba stavit bolje voluminoze pred njega nek si prebere što želi

kod mene telci odmah dobiju sjenažu ljulja i prihvačaju ju jako dobro, tu treba napomenut da trava podosta ralikuje po svom sastavu, npr trava običnih livada pogotovo sijeno je jako grubo i to telad ne voli, otava je opasna jer je sastav prirodnih livada drugačiji u drugo otkosu, otava je grka i to nije za telad iako je finija trava, zato je dobro ponudit sjenžu ili sijeno ljulja, tko šta od toga ima, isto tako sijenažu žitarica sa graškom isto telad voli , a sve to je lakše probavljivo od sijena i telad prije postaje preživač

nek mi nitko ne pokušava prodavat fore o kiselosti sjenaže :!: porez za budale

malo pitanje, kako se stvara preživač, ako se ne daje voluminoza tj da se stvori mikroflora buraga i svih drugih organa, to se postiže samo konzumiranjem voluminoze, i tako kad tele kao jako malo počme jesti voluminozu ono je pravi preživač sa dva mjeseca, a ne da mu tek onda netko se smili dat nešt jest

šopanje brašnom i davanje puno mljeka u kojem su razmučena jaja, skuhani grah, je tehnologija u kojoj tele sa 2,5 mjeseca ima 150kg , ALI NIJE PREŽIVAČ, i on tu staje sa rastom jer prvo treba prihvatit hranu , drugo treba se organizam prilagodit tome, a sve do tog trenutka on propada jer troši svoje rezerve

količina mlijeka, dovoljno je 3 litre na obrok dva put dnevno, uz peletirani starter koji je več trebao odavno jesti, i kvalitetnu voluminozu

naime dolazi do slijedečeg, utrošak hrane naspram dobiti, u tvom slučaju je čak bolje odmah prodat tele jer kupovinom smjese i svačega dolazi to toga da to tele od 150kg neče imat pokriče u cijeni

kad se spominje smjesa iliti starter za telad zašto ona mora biti peletirana pogotovo za žensku telad, jer davanje smjese u brašnatom obliku potiče preveliki razvoj crijevnih resica iliti vilija, i samim time tele teže postaje preživač a time teško postiže visoke uzgojne ciljeve.........

teorija iz knjiga iz 50ih ili 80ih i tov iz vreče, i da krava ne doji bez kante brašna, je sranje na -9, da tele mora pojest 10 litara mlijeka , i pol kante brašna i tucet jaja da se sav sjaji je upropaštavanje životinje

mirela opče nije bitno da li če to tele imat 150kg sa 3 mjeseca il sa 3,5 mjeseci, hrani ga umjereno, i daj mu pobogu voluminozu, ali ne frišku travu, friško košeno telad ne smije dobit, i probaj kupit peletiranu smjesu, imaš takve smjese u kojoj je več mlječna zamjenica , fine male granule, to telad voli jesti

H

holy cow

Guest
abrkili kaže:
holy moram reagirati na tvoj post..

kako to misliš da je najbolje da se prije dva mjeseca ne daje teletu sijeno??u interesu je da ono što prije postane preživač,a stočaru da ostaje više mlijeka...

I mirela,ti njemu daj koncentrata da on uvijek ima pomalo,počet će iz radoznalosti lizat i grickat,tako i sijeno,i nikakvih problema s njim..ako jede samo mlijeko i uopće ne želi krutu hranu,onda postoji mogućnost da ga pate paraziti,pogotovo ako je tako miran kako kažeš.

Inače dodavanjem koncentrata djeluje se na razvoj buragove sluznice.Mikrobnom razgradnjom koncentrata nastaju niže masne kiseline od kojih i maslačna,koja je izvor energije za mišićnicu buraga,pa se time ona razvija.sijenom ćeš dobiti jedino na volumenu buraga,što će biti od posebne važnosti ako je žensko tele.

eto,malo nekih crtica iz medicine krava,jel... :) drago mi je da mogu svoje znanje podijeliti s vama,dragim forumašima.

Slažemo se kako je u interesu da čim prije stvorimo preživača. No to ćemo efikasnije napraviti korištenjem koncentrata ("startera"), nego sijenom, odnosno voluminoznom hranom. Nekad (do prije dvadesetak godina) se smatralo kako je prva čvrsta hrana teleta sijeno, a od žitarica treba bježati kao vrag od tamjana. Onda su se naši vrli stočari (pa i stručnjaci) okrenuli od onog "tak je to delal još moj deda" prema saznanjima do kojih su došli farmeri i stručnjaci iz zemalja naprednijeg stočarstva i napravili pravu stvar. Zašto? Zato što razvoj resica buraga stimuliraju hlapive masne kiseline, i to maslačna (prvenstveno) i proiponska, a (mikrobnom) probavom nestrukturnih ugljikohidrata (škroba i šećera) ih se stvara kudikamo više, nego probavom strukturnih ugljikohidrata (celuloze i hemiceluloze). Zato se teladi ne preporučuje davanje sijena prije odbića, odnosno konzumacije koncentrata od 800-1000 g dnevno, što bi kod Holsteina trebalo biti s nekih 80-tak kila, odnosno dva mjeseca starosti.
To se može prilično lako ostvariti korištenjem tzv. teksturiranog startera, odnosno startera koji sadrži proteinsko-mineralno-vitaminsku komponentu u obliku peleta odgovarajuće veličine, a žitarice (energetski dio) u obliku pahuljica (kukuruznih, zobenih i sl.), odnosno valjanog zrna.
Eto, mislim da i ipak i ja mogu štogod dodati, čisto kao spoj teorije i prakse

H

holy cow

Guest
Ovakav pristup kakav bogec ima je razlog što smo još uvijek osuđeni na uvoz junica, jer sami nismo u mogućnosti proizvesti kvalitetan podmaladak. Pod kvalitetnim ne smatram životinje sposobne dati 8.000 lit u standardnoj laktaciji za koje će se tvrditi kako ne mogu dati više, jer nam eto švabe i nizozemci uvaljuju škart robu, a domaća genetika ništ ne valja. Kupiš Ferraria, utočiš u njega regular i čudiš se kak ne ide i psuješ talijane kak nama Hrvatima prodaju škart. Fuj ih budi bilo!

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
holy cow kaže:
Slažemo se kako je u interesu da čim prije stvorimo preživača. No to ćemo efikasnije napraviti korištenjem koncentrata ("startera"), nego sijenom, odnosno voluminoznom hranom.

i opet moram reagirat

da bi se stvorio preživač potrebna je voluminoza, naime da bi se rastvorila celuloza koju samo PREŽIVAČI mogu rastvoriti potrebne su bakterije u buragu, fakin buragu koji se mora razvit na taj način da tele počme jesti voluminozu a po toj hrani če se počet stvarat mikroflora posebnog soja koja razgrađuje samo tu hranu
zato je kod preživača potrebno postepeno uvodit svu hranu jer se za svaku voluminozu stvarat novi soj bakterija

brašno se razgrađuje na drugi način i na drugom mjestu, ne u buragu koji je tako bitan za voluminoznu hranu

to što češ ti napravit sa starterom je ovo, za tri mjeseca tele od 150kg , smrdljivog mesa, lako loše nervature mišiča , koje je prolazilo u 80ima kao tov iz vreče, ali onaj ko kupi takvo tele je stradao jer tele prvo propada dok ne postane preživač

baš me zanima kak bi ti uzgojio tele da postane krava koja če dat preko 50 litara mlijeka dnevno na osnovu voluminoze

jedno je poznavat materiju čitajuči ko zna kak stare knjige a drugo je imati to isto grlo sa 50 litara u svojoj štali, nebo i zemlja

M

mirela

Guest
neznam mozda nisam dobro a mozda smo mi vec vec na pocetku gresku napravili sa 1,5 mjeseci starosti do taj je pio samo mlijeko i to 3x na dan sve sto je mogao posat e sa tih 1, 5 mjeseci smo mu ubacili starter sa tim svim vitaminima i sta znam sta sve ima u njemu jeo je i to jeo je i normalno sijeno (otavu koja je jako sitna) sto znaci jeo birao po neku slamku ali je uglavnom jeo posto stoji pored svoje mame iz njenih jasala je znao uzeti sam (ukrasti) kukuruzovu silazu i tosmo primjetili da je jede ko lud e sad smo mu sprjecili da uzima od mame sijeno i silazu znaci ostao je na mlijeku i starteru ali se promjenio jako se umirio nije vise veseo i pije manju kolicinu mlijeka ucemu je problem dali je problem u tih 9 l mlijeka koje smo mu mi iz sazaljenja dali odjenom ili je problem u necemu drugom e sad posto sam procitala da mozda ima te crijevne parazite ako mu damo neki lijek a on ih nema dali ce tu biti problem :?:

H

holy cow

Guest
Točno, jedno je čitati knjige, nešto razumjeti, a primjeniti samo ono za što se ne treba puno pomučiti. I točno, jedno je imati u štali kravu koja daje 50 litara, a drugo hraniti 2.400 krava i imati štalski prosjek od 12.100 Litara, 108 dana servis-period i remont od 29%.
No, možda će netko ipak poslušati pokoju moju glupost...

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
holy cow kaže:
Ovakav pristup kakav bogec ima je razlog što smo još uvijek osuđeni na uvoz junica, jer sami nismo u mogućnosti proizvesti kvalitetan podmaladak. Pod kvalitetnim ne smatram životinje sposobne dati 8.000 lit u standardnoj laktaciji za koje će se tvrditi kako ne mogu dati više, jer nam eto švabe i nizozemci uvaljuju škart robu, a domaća genetika ništ ne valja. Kupiš Ferraria, utočiš u njega regular i čudiš se kak ne ide i psuješ talijane kak nama Hrvatima prodaju škart. Fuj ih budi bilo!

ovakvog idiotskog pisanja več nisam dugo pročitao

kod mene je među najboljim podmladkom koji češ igdje nači, niti jedno grlo nije uvezeno, sve je dugogodišnji rad i poznavanje struke pretočenu u praksu
stado je dugovječno i sa svim poboljšanjima ima sve veču proizvodnju

ovakak podmladak kakav ti propagiraš možeš prodat u tunguziji, ali stvarno si pretjerao sa svojim lupetanjem i prepisivanjem nekih textova ,a vjerujem i da nemaš krave

u stvari ni sam neznaš šta radiš, uključiš se u neku temu i lupetaš, bolje nemoj, sve je ok poslušat nečije mišljenje, ali davat nekom takve savjete kakve daješ ti je i više nego apsurdno

mirela sad par dana daj minimum hrane, tj mlijeka, nek se malo isposti, i onda mu opet lagano povečavaj, ali probaj mu davat frišku voluminozu jer kad ogladni bude ju počeo uzimat jer organizam če ga tražit, i bude opet veseli

da može bit da ste ga prešopali, s mlijekom pa je malo tromi, al bude on ok :D

H

holy cow

Guest
Bogec, sretno tebi s tvojim vrhunskim junicama, koje izrastu u vrhunske krave s vrhunskom laktacijom. Nemam namjeru prepucavat se na ovaj način, a još manje solit nekom pamet, tko je spojio dugogodišnje poznavanje struke s još dužegodišnjom praksom.
Ja samo pokušavam podijeliti nešto mog nazadnog i zaostalog znanja kako bih možda nekog potaknuo da i on primjeni nešto od tih notornih gluposti i uspostavi proizvodnju koja će ostaviti u džepu koju kunicu više. Slažem, se to je baš glupo od mene.

V

vla

Guest
Citam i moram se ukljuciti, da se clanovi foruma ne dovedu u zabludu i upute u pogresnom pravcu.
Generalno u ishranu prezivara, treba sto ranije, od kraja prve nedelje rodjenja uvesti kvalitetna kabasta hraniva, najbolje kvalitetno seno lucerke ili crvena detelina /zato se ostavlja 1 otkos/, koja ima veliku lisnu masu i koncentrovanu smesu, nesto krupnije mlevenu ili najbolje u obliku peleta ,radi pravilnog formiranja buraga i bakterijske flore u njemu, da bi se sto pre dobio prezivar.Naravno hranu treba postepeno uvoditi u ishranu i postepeno uvecavati kolicinu.
Mirela, da bi tele konzumiralo koncentrovanu smesu, pospi /posoli/po njemu mlecnu zamenicu u prahu, pa kad tele oseti miris i ukus mleka, videces kako ce da navali da jede, a nadalje cim oseti miris, kozumirace ga bez problema.Ukljuci mu sena lucerke ili srvene deteline sa sto vise lisne mase, a mleko mu daj obrocno kao sto je vec receno.
Ishrana krava po receptu ing Bogeca je vrh i samo ga treba primenjivati u sto vecoj meri, da bi se bio uspesan i profitabilan.
Kvalitetne priplodne junice se uglavnom uvoze,Holly cow, jer ih kod nas nema, jer se hrane kao sto ti rece, pa uglavnom zavrsavaju na klanju.
A uvozna grla ne pokazuju svoje prave proizvodne rezultate-mlecnost, iz istih razloga, jer se uglavnom hrane koncentrovanim smesama a ne kvalitetnim voluminoznim hranivima, vec na "stari" naviknut nacin, a o primeni TMR obroka i da ne govorimo.

spensi

Član
Tu od
5 Ožu 2009
Poruka
128
Pitanje za holy cow:

Jesi li ti uzgajao telad na nacin koji opisujes, ili si to samo negdi procita?

Pozdrav.

J

jare

Guest
mislite vi šta god hočete ,ali holy je u pravu.za razvoj buraga teletu je potreban dobar starter i voda,a sijeno ne bi trebalo dobiti do odbića.isto tako tele se ne odbija po dobi već se odbija kad jede dovoljnu količinu startera.

spensi kaže:
Pitanje za holy cow:

Pozdrav.

to nije nikakva njegova izmišljotina.to je način koji odavno primjenjuju kanađani,amerikanci,izraelci tj. zemlje s najrazvijenijom proizvodnjom mlijeka.ako je netko od vas imao priliku biti na farmama u izraelu,kanadi,SAD-u zna da je to tako

spensi

Član
Tu od
5 Ožu 2009
Poruka
128
Mene interesiraju rezultati?
Mozda su do toga dosli farmeri i strucnjaci iz naprednih stocarskih zemalja, ali su trenutno dosli i do toga da se polako napustaju svi moderni nacini prehrane zivotinja i intezivnom stocarstvu i vracaju dobrom starom sjenu.
Npr. sve te napredne stocarske zemlje su toliko otisle daleko s forsiranjem prehrane u cilju sto vece proizvodnje, u selekciji itd., da sada imaju jedan problem. Taj problem je da kravu upotrebljavaju dvije godine i onda je bacaju. Zasto?
Zato sta imaju velikih problema s sterilitetom. Sad da mi neko izracuna i objasni, jeli profitabilno u jednoj farmi od recimo 100 krava, drzati 30 - 40 krava koje imaju problem s sterilitetom? Te krave treba hraniti svaki dan, sjemeniti i po par puta, tretirati ljekovima itd.
Nije bas istina da te zemlje izvoze Hrvatskoj skart robu.
Pozdrav.

H

holy cow

Guest
spensi kaže:
Pitanje za holy cow:

Pozdrav.

Spensi, da tebe i ostale ne dovodim u dilemu. Prije svega, i mene su pred dvadesetak godina učili kako je prva čvrsta hrana za tele kvalitetno sijeno. I s takvim znanjem sam se uputio u svijet i bio prisiljen vrlo brzo mijenjati naučeno. A što se tiče praktičnog iskustva, mogu samo reći da sam nešto godina vodio brigu o hranidbi otprilike 41.000 krava (i podmaltka) na području država Wisconsin, Illinois i Minessota. Radi toga što su me amerikanci trpjeli i plaćali nešto godina vjerujem kako nisam radio krivo.
Slažem se kako ne treba apsolutno nekritično prepisivati tuđa saznanja, ali ne vidim ni pametnog razloga (a vjerujem ni nitko drugi s imalo nečeg u glavi) za ne prihvatiti ono što valja. Činjenica je kako su meni, odnosno njihovim vlasnicima, gore krave trajale nešto malo manje od tri laktacije, ali ni to nije isključivo loše. U tom svom vijeku se ta krava isplatila, a ostvaren selekcijski napredak u stadu je puno brži. Dakle, kad se raspravlja o nekom problemu, treba ga sagledati sa svih strana.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
prvo moram kao moderator foruma stočarstvo upozoriti članove na pravila ponašanja i prozivanja drugih!svatko ima pravo izrazziti svoje mišljenje i stav i to se ne može osporiti nikome!ali imam pravo osporiti postove s pogrdnim sadržajem i ako se nastavi s time brisat ću postove bez daljnjeg upozorenja,jer je ovo prvo i posljednje upozorenje..

a sad imam pitanje za holy:da li ti govoriš o hranidbi teladi za klanje ili teladi koja će danas sutra biti u proizvodnji mlijeka,odnosno rasplodnog materijala?
Jer kao što znamo,baby beef tov je tov isključivo mlijekom i najskuplji tov,vrlo riskantan za telad a opet je isplativ i tako se radi..Moje mišljenje je da telad naprednih zemalja jede koncentrata zato jer im je on pristupačniji i jeftiniji,ne znam možda je drugačije,ali to je moj vid.Nadalje,u J.Americi telad pase u prerijama i kao takva hranjena gotovo divlje ide na klanje ili dotovljavanje.To je još jedan aspekt hranidbe teladi.Holy radi u jednom drugom društvu,gdje postoje drugi standardi koji su nama nezamislivi i bezvezni često puta.Recimo,ameri imaju JD-e od 200 ks bez prednje vuče,a za nas je traktor od 90 ks bez prednje vuče besmislen.Dakle,drugi standard i zapadnjačka filozofija misli tako,i misle da su u pravu,dok ja mislim da smo ipak mi sa našom voluminozom više u pravu,no vrijeme će pokazati..

V

vla

Guest
Da razjasnimo nastalu situaciju.
Holy cow-ti govoris o ishrani u USA, koja je sasvim drugacija iz tehnicko-tehnoloskih razloga, i zaista je tako ,kao sto si napisao.Ali si trebao objasniti, da postoje dve vrste startera: jedan je starter sastavljen od zitarica /grain starter/ i ostalih sastojaka, slican nasem i drugi kompletan starter /complete strater/ koji u sebi sadrzi visok nivo celuloze, vise od 25% voluminoznih hraniva, samo u peletiranom obliku.Ishrana teladi je ovim kompletnim starterom i vodom do zalucenja, a klasicna kabasta hraniva-seno,silaza,senaza,itd. se daju posle ovog perioda.To mu dodje isto, samo sto su Ameri sve to strpali u jednu peletu ,da bi tehnicko-tehnoloski lakse nahranili veliki broj teladi na njihovim farmama, koje imaju 400 i vise hiljada krava i teladi.Ali toga nema kod nas i u EU,Mi radimo kao sto je vec navedeno, pa mu dodje isto.
Princip je isti, sve su ostalo nijanse.

H

Helena

Guest
Tim Amerima i Izraelcima nikad dosta ,pun mi je kufer Amera i ostali koji poremetiše prirodnu proizvodnju hrane .Malo im je da im krave dnevno proizvode 70 litara pa ih kljukaju nekakvim hormonima koji kravu natiraju na 20% veću proizvodnju ,pa onda na policama velikih trgovačkih centara postoji mljeko sa 20% gratis ,koje pak široke mase kupuju ne razmišljajući šta piju sa onih 20%. eto to je Amerika ,Izrael ,Nizozemska ,itd, daleko im kuća od moje :evil: :evil: :evil:

tine

Dobro znana faca
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
861
Da ne psujemo i pljujemo jedan preko drugog.

Kao što je rekao holly cow prije 20 godina u našoj bivšoj državi vladala je filozofija ishrane, po kojoj je trebalo telad što prije uvest u voluminoznu ishranu, pa su se junice na farmama davale na ispašu premlade, i od njih je bilo samo malo kosti i veliki burag, koji nije dugo bio u stanju od loše, stare ispaše stvorit dovoljno hranivih tvari, da bi mogla normalno rasti.

I normalno, sva filozofija i pedagogika o toj oblasti bila je fokusirana na voluminozu i ništa drugo.
Tako sam i ja bio vrlo iznenađen, kad sam u Hoard's-u proćitao članak o razvoju stijene u buragu, u kom se propagiralo korištenje koncentrata.

U praksi smo u SAD koristili od prvog dana starter, koji je bio sastavljen od koncentrata, melase, zobi, kuruznog glutena, sijena lucerne i soda grain obrađeno zrnje HMC (high moisture corn). Davalo se teladi i seno prvog otkosa, grubo. Normalno konzum startera je bio prvih dana koliko zahvatiš vrškom prstiju, a onda je narastao.

Mi danas telad držimo do 18 dana odvojeno u individualnim boksima, da prođu eventualni prolijevi, onda ide u grupu, gdje dobiju starter i sijeno. Ista prića: najprije ne jedu skoro ništa, poslije im krene.

Mislim, kako je upotreba samog sijena u odgoju teladi absolutno promašena, isto kao i teorija, da mora telad do 60 dana dobivat samo koncentrat. u vezi tih tvrdnji, koje je postavio holly cow bi stao na teoriju, dato od vla, da se radi o koncentratu, koji nije identičan našem, pa dobije telad i u njemu neki dio volumna.

Moram se zakopat u knjige od Hoarda. Stoje mi od jeseni, pa ne stignem proćitat.

Mirela, ako tele od 1,5-2 mjeseca jede silažu, meni to i nije baš nešto pogrešno. Iako kažeš, da ne jede, jel ga vidiš, da žvače?

Na vrh