• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kakve motorne pile preporučujete.....???

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
977
Hq LS je polu sintetika kao i HP Super, ja sam 576xp tjerao na LS preko 3 godine svakodnevno, kada je rastavljena dobio sam informaciju da nikakvih oštećenja niti znakova istrošenosti nema niti na klipu niti na cilindru.

Ali da, otišli smo u nekom drugom pravcu, u pravu si što kažeš za tog prodavača, mislim da je glupav savjet daje ok mineralno ulje za tu pilu.
Problem nije cilindar i bat nego lageri.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,207
Onda je problem u lošim lagerima. Kakvi su to onda lageri na pilama koje su stare po 40-50 godina i još delaju, a za mješavinu se koristil dvotaktol od INE? Baš sam danas brusili lanac na jednoj Stihl S 08 koju pripremam za akciju. Mlada garda odmara, a ta starudija dela, dela i dela.

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
977
Nije baš tak.
Računaj stare su imale mješavinu 25:1 . trošile 2 puta više i vrtile se pola manje obrata.
Plus nove imaju težji bat.
Tako da frišni benz i dobro ulje 40:1 ne 50 :1 je moja preporuka.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,207
I Stihl 064 sad već pomalo spada u staru gardu. Vrti se do 13 000 okretaja. Nikada nije koristila drugo ulje osim Stihlovoga crvenog, mineralnog. I ona dela, dela i dela i ne pokazuje nikakve tragove starenja.

Marko1986

Iskusan lik
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
903
U nasu staru 028 nije se ni dvotaktol stavljao nego kakvog ulja je bilo odokativno u benzin. Pili i dan danas iako danas ide dvotaktol INA u nju. A za lanc staro ulje iz traktora. Danas ja ipak kupim lancol.
Ne kazem da je pohvalno i dobro, ali tak je bilo.

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
977
Neda mi se sa vami drkat. svakom svoje....to je ko ono stavljal sem u svog golfa 2 castrola gtx i napravil je 400.000 km, tako da i u novi golf ide gtx.....

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,796
Kakva je situacija u trgovini i marketingu za očekivati je da će se pojaviti na tržištu ulje super delta plus no limit no smouk plus sa 59 zvjezdica koje koriste svemirske letjelice, a preporuča se koristiti ih i za motorne pile. Cijena prava sitnica u odnosu na cijenu zlata i dijamanata.
čim izađe nova generacija motora koja će iz 10ccm davati 5-6ks, a uz ćip tjuning možda i 8
Problem nije cilindar i bat nego lageri.
nije niti na lagerima bilo oštećenja nikakvih.
I Stihl 064 sad već pomalo spada u staru gardu. Vrti se do 13 000 okretaja. Nikada nije koristila drugo ulje osim Stihlovoga crvenog, mineralnog. I ona dela, dela i dela i ne pokazuje nikakve tragove starenja.
I tu si pilu kupio novu i sa njome radio garant 300 sati godišnje na 13000 okretaja?

Daj ljudi nemojte pisati gluposti i podjebavati nekoga tko ozbiljno postavlja pitanja. Radio sam i ja i sa stilom 045, 028, o48, 064 i sa jonsered 820 i 1020...i te su pile srkale sve i svašta...i radile, ali znam i kako su radile, zadimi oko sebe da ne vidiš motorku a kamoli drvo, smrdi iz nje kao zagoren kom od pečenja rakije a radi na 850 obrtaja, ali ni tada ljudi koji su radili svaki dan nisu radili mješavinu niti odoka niti sa bilo kakvim uljem, ili ako jesu, tada su ih i popravljali. Najdraže mi je kad mi netko veli Aaaa, moooja štilovka, aaa 40 godina nikad kvara...jebote led a napravil posla u tih 40 godina koliko moja napravi u tjedan dana

Marko1986

Iskusan lik
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
903
Istina, moje stilovke ispile 10 kubika trupaca na suke i to je to. Ako kakvu vrbu, orah ili grm malo posisaju da ne radi sjenu. Slazem se da profesionalna upotreba i upotreba nas amatera nije usporediva.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,207
Svatko je gazda pod svojim škrljakom. Kako je znao zaslužiti za motorku tako će znati i da li ju zajebati sa lošim uljem ili ne. Svakome na odabir.
Ono što bih želio čuti je to da je netko izvršio ispitivanje rada npr. dvije motorke. Jedna koja je radila samo sa mineralnim uljem, a druga sa najskupljim sintetičkim. Makar ni to baš ne bi bila mjerodavna usporedba, ali bi se barem temeljila na egzaktnim pokazateljima. Po meni su i mineralna ulja dovoljno dobra, barem za moje motorke i ne pada mi na pamet kupovati skupa sintetička kao ni Aspen. Ako se varam platiti ću ceh iz svojega džepa. Uvijek stavim malo više ulja od preporučenog, pogotovo kada se radi po vrućini i za sada nije bilo problema.Malo više dima, ali manje rizika. Radim drva samo za svoje potrebe plus što si svake godine ispilim građu za svoje projekte šupa i nadstrešnica. Imam i starudije od motorki, ali imam i novije. Motorke su mi opsesija kao što su mi bile žene u mladosti. Jebi ga, takav sam.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,779
Nije baš tak.
Računaj stare su imale mješavinu 25:1 . trošile 2 puta više i vrtile se pola manje obrata.
Plus nove imaju težji bat.
Tako da frišni benz i dobro ulje 40:1 ne 50 :1 je moja preporuka.
Kako sad to da nove motorke imaju teži klip. Pa skoro bi debata u kojoj si bio aktivan, kako noviji modeli imaju laganiji klip, zato bolje ubrzavaju što im je klip laganiji. Znači poboljšanje je u težem klipu.
Kažeš stradaju ležaji zato što je slabo ulje u smješi. Postoje motori koji imaju skoro i duplo veće brzine od motorki i nikad se ne podmazuju pa rade godinama!!
Najdraže mi je kad mi netko veli Aaaa, moooja štilovka, aaa 40 godina nikad kvara...jebote led a napravil posla u tih 40 godina koliko moja napravi u tjedan dana
Nemoj posmatrati rad motorki u domaćinstvu. U proslosti su šumarstva imala mnogo sjekača, svaki dan su radili, pravili su ozbiljan učinak ( normu). Neki su i penzije zaradili, neki su dobili otpremninu i motorku sa kojom su radili. To im je bio moto da je bolje čuvaju.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,796
Postoji razlika između "može tako", "JA smatram da je dobro tako" i savjetovanja nekome da je to tako dobro!

Primjerice ja u mog zetora u diferencijal točim doslovno svakakvo ulje, od hipenol 90, transhidrol 85 pa do Super 3 i ponekad čak i lancol, MENI je to dobro, moj traktor ima 33 godine, dva puta je rađena generalka na motoru a diferencijal i hidraulik nikad otvarano ništa nije...i radi, bez problema... Znači može ići tako, može raditi tako, da li je to dobro...meni jest, da li bih savjetovao nekome da tako radi...definitivno ne.

@Lee Champa u pravu si

@smilan možda se nisam dobro izrazio, ja ne tvrdim da prije pile nisu radile i da ljudi nisu radili, samo želim reći da, barem od pila za koje znam, ako su 40 godina stare i radile su puno, morale su biti popravljane, ako nisu popravljane nisu ni radile. Bolje se razumiješ u mehaniku od mene pa znaš da sa vremenom se troše i ležajevi i karike, što više rade to se brže troše.

pila

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2023
Poruka
225
Ono što bih želio čuti je to da je netko izvršio ispitivanje rada npr. dvije motorke. Jedna koja je radila samo sa mineralnim uljem, a druga sa najskupljim sintetičkim.
Ja jesam nešto slično (na kinezu ako nešto zariba naravno;)). Apsolutno bez štednje motora. Čisto mineralno, polusintetika i čista sintetika i mješavina svega 3 jer mi je ostalo, a šteta bacit.. Razlika u performansama naravno nije bilo, mineralno je naravno najviše dimilo, pogotovo na jačoj mješavini. Jedina bitna razlika je šta polu sintetika, a posebno sintetika čisti vrh klipa i cilinda i svjećicu čak i na prekomjernoj mješavini (usporedba ispuha: prije testa je bilo isključivo mineralno ulje i masan, nakon cijelog testa je bio dosta čišći i suh) što znači da u ovom slučaju bar husqvarna ne laže i da stvarno ls+ i xp ulje čiste motor.
Potrošnju klipa, cilindra i karika nisam mjeriom ali nema riseva tako da smatram ovo prolazom.

Sad nek svak tumači ovo kako želi i liva što želi. Ja trošim maks 1l godišnje pa me nije briga za cijenu.
Smatram da ni jedna nova pila ili trimer se nebi smili razletit od mineralnog ulja. Nije to tolika škovaca od ulja.
Kome je dosadno nek nađe par videa na kanalu ispod gdje čovik koristi mineralno od stihla i ima po 1000 sati na trimerima...
House Masters Tools

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,779
Kada pričamo o ulju za smješu, kada su se pojavila na trzištu sinteticka ulja, meni dostupne informacije su bile da su to ulja koja imaju visoka svojstva, dobro sagorijevaju a opet ostaje jedan dio u obliku uljnog filma na stijenkama cilindra i klipa, ne prave garež na klipu i dobru emisiju sagorelog itd. Kakvi su to (tačni) podatci teško je znati, ja ih ne sporim.
Ako pričamo o dijelovima koje treba podmazati u oto 2t motoru, onda su to trljajuća tijela (klip i cilindar). Ta dva tijela se dodiruju i klize jedan po drugom da bi se izbjeglo ili smanjilo trenja potrebno je da se na njihovim stijenkama nađe sredstvo za podmazivanje. Ako pričamo o ležajima u oto2t motoru to su kotrljajući ležaji čija tijela se kotrljaju i imaju zanemariv koeficijent trenja u odnosu na klip i cilindar, kao takvi mogu da rade bez sredstva za podmazivanje, a u ovom motoru imaju iz smješe i više od potrebnog ulja. Recimo postoje motori od 25000 pa do 30000ob gdje su kotrljajući ležaji, na tim brzinama kad se ležaj podmaže i ugradi, zbog centrifugalne sile na tim obrtajima on je sekund podmazan i ostaje nadalje u suhom stanju ( rotori brusilica, frezeri, bijaksi i dr) u takvom stanju rade godinama. Ako dolazi do kvara na ležaju to nije posledica podmazivanja već neki drugi parametri koji su u igri.

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
977
motul 710 ester 15 e litra ? 810 off road 19 € litra ?
Original je 20+...
Kako sad to da nove motorke imaju teži klip. Pa skoro bi debata u kojoj si bio aktivan, kako noviji modeli imaju laganiji klip, zato bolje ubrzavaju što im je klip laganiji. Znači poboljšanje je u težem klipu.
Kažeš stradaju ležaji zato što je slabo ulje u smješi. Postoje motori koji imaju skoro i duplo veće brzine od motorki i nikad se ne podmazuju pa rade godinama!!

Nemoj posmatrati rad motorki u domaćinstvu. U proslosti su šumarstva imala mnogo sjekača, svaki dan su radili, pravili su ozbiljan učinak ( normu). Neki su i penzije zaradili, neki su dobili otpremninu i motorku sa kojom su radili. To im je bio moto da je bolje čuvaju.
Sigurno si več videl ili imaš u radionici stari i noviji tip klipa. Noviji je teži jer zbog ekologije imaju dodatne kanale.
Da postoje motori ... ali motorke rade u lošijim uvjetima a največi faktor je korisnik koji ne brusi ketnice, ne čisti fiter i motor od prašine....
stari

novi ji strato

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
977
Kada pričamo o ulju za smješu, kada su se pojavila na trzištu sinteticka ulja, meni dostupne informacije su bile da su to ulja koja imaju visoka svojstva, dobro sagorijevaju a opet ostaje jedan dio u obliku uljnog filma na stijenkama cilindra i klipa, ne prave garež na klipu i dobru emisiju sagorelog itd. Kakvi su to (tačni) podatci teško je znati, ja ih ne sporim.
Ako pričamo o dijelovima koje treba podmazati u oto 2t motoru, onda su to trljajuća tijela (klip i cilindar). Ta dva tijela se dodiruju i klize jedan po drugom da bi se izbjeglo ili smanjilo trenja potrebno je da se na njihovim stijenkama nađe sredstvo za podmazivanje. Ako pričamo o ležajima u oto2t motoru to su kotrljajući ležaji čija tijela se kotrljaju i imaju zanemariv koeficijent trenja u odnosu na klip i cilindar, kao takvi mogu da rade bez sredstva za podmazivanje, a u ovom motoru imaju iz smješe i više od potrebnog ulja. Recimo postoje motori od 25000 pa do 30000ob gdje su kotrljajući ležaji, na tim brzinama kad se ležaj podmaže i ugradi, zbog centrifugalne sile na tim obrtajima on je sekund podmazan i ostaje nadalje u suhom stanju ( rotori brusilica, frezeri, bijaksi i dr) u takvom stanju rade godinama. Ako dolazi do kvara na ležaju to nije posledica podmazivanja već neki drugi parametri koji su u igri.

Da ali tu je faktor korisnik, to je neodržavanje pile i tupa ketnam koja preko mača dodaje dodatnu toplinu morotu. Drugo je da korisnici imaju previše našponanu ketnu i tak trpe lageri. To se obično vidi kroz neko vrijeme.
I to je to s moje strane.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,779
dejan.d navodiš činjenice nigdje veze. Nemože otpor lanca i vodilice preko vodilice prenijeti toplotu motoru.
dejan.d, tamo si naveo da strada ležaj zbog lošeg ulja. Da bi tu tezo obrazlozio opisao sam kako je potrebno podmazivanje. Dinamička opterećenje su drugi faktori. Slazem se da i neadekvatno oštrenje ima dodatnu opterećenje. Ali proračun i izbor ležaja na dinamička opterećenja treba sve to da obradi i na kraju da imaš ugrađen dio koji podnosi sve to. Na starim modelima je to bilo dobro riješeno jer nije tražita ušteda na tom parametru, moglo se stiskati muški nebi je ugušio. Ima tu jedan parametar koji igra veliku ulogu "veličina koljena radilice" . Stariji motori su imali veći moment dobiven iz radilice, takvi motori u radu imaju ujednačen broj obrtaja. Noviji modeli su sa manjim koljenom lakše se zaguše, te u radu imaju velike oscilacije u obrtajima. Takve oscilacije pogubno utiču na motor. Uz to da bi se smanjila težina na svemu se štedi, što ima i svoje posledice.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,796
Otišlo se ovdje daleko off od onoga što je kolega @vlastel pitao i na što mu je trebalo odgovoriti, znači ja sam svoj odgovor dao na to ga je čovjek kupio novu pilu za koju proizvođač preporučuje korištenje sintetičkog ulja, barem pretpostavljam, znam da husqvarna preporučuje za xp pile xp sintetičko ulje, za ostale "non xp" LS+ odnosno polusintetiku. Ja ne tvrdim, a mislim da nigdje nisam ni rekao da će zbog mineralnog ulja pila se razletjeti, samo sam želio skrenuti pažnju na to da kad kupiš novi stroj imaš garanciju, jamstvo kvalitete, ali postoje i uvjeti kojih se korisnik mora pridržavati da bi to jamstvo mogao i ostvariti. Znači, ako ta nova pila nedo bog zariba u jamstvenom roku iz bilo kog razloga i ti ju doneseš na servis, serviser/uvoznik će tražiti uzorak kvara, ako ti nađe mineralno ulje znači da se nisi pridržavao uputstva za upotrebu uređaja i imaju ti pravo odbiti reklamaciju.

Dalje, litra stihl HP mineralnog ulja košta 12 eura, litra polusintetike LS+ košta 14,30, zar je stvarno toliko vrijedna ušteda od 2,30 eura da bi izgubio jamstvo na uređaj od 800-900 ili više eura?

Dalje, litra Ina dvotaktola košta 6,30 eura, ako ga se koristi 4-5% kao prije onda košta 12,60 na istu količinu goriva...gdje je tu ušteda da bi ti se isplatilo kupiti novu pilu?

Ponavljam i u pravu je @lijeskakc kad kaže
Svatko je gazda pod svojim škrljakom. Kako je znao zaslužiti za motorku tako će znati i da li ju zajebati sa lošim uljem ili ne. Svakome na odabir.
ako netko smatra da mu je ok raditi mješavinu i sa jestivim uljem neka radi, nemam ništa protiv ali to ne znači da je ispravno nekome savjetovati da radi to isto.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,779
Svako ko kupi novu motorku sigurno će se pridržavati upustva da on ne bude uzrok kvara. Ali kako izaći na kraj ako ti serviser kaže da je kvar do operatera, a u stvari možda i nije. Šta ti možeš znati i kako da dokažeš drugačije. Jednostavno njihova je zadnja bez obzira dali je tako ili ne.
Već sam pisao prošle godine, nađem na otpadu gajbu sa preko stotinu cilindara od raznih motorki. Pogledam i ni jedan nema nimalo oštećenja. Odlični , izaberem 3 kom za h372 i jedan za h61. Pitam radnika na otpadu šta je ovo, kaže došlo iz servisa. Šta ti rade vade ispravne dijelove i ugrađuju druge, a ti mogu još raditi. Znači i nisu bili kvar. Ovo je vjerovatno ekstremno. Neko zna da je zamjenjeni dio bio dobar, ne.
Kolega " vlastel" je posumljao u majstora u servisu, i ovo je potvrda takvih sumlji.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,701
Spominjete garanciju vezeno za ulja. Rikne pila npr sa dvotaktolom u mješavini. Zliješ van,natočiš mješavinu sa ful sintetikom. I kak da re skuži?

Najnoviji postovi

Na vrh