• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kakve motorne pile preporučujete.....???

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,765
Jednom davno kupio sam neku Jonsered pilu iz austrije, pola dana, doslovno, sam ju čistio od smole, potrošio 2 boce cleanera tako da, dovoljno rečeno.
Naravno da se može desiti da zariba, piljevina, smola se polijepi po pili na sve strane, počepi ventilator, nema hlađenje kako treba, pregrijava se, zaribava...to je to, rad na maksimum održavanje nula, pogotovo ako se radi sa tuđim strojevima. Kako se može desiti npr.na ms 500i da se progloda kabal od svjećice nakon 6 mjeseci?, dalje..kako sam to već nekoliko puta rekao, prije su strojevi rađeni da bi trajali, danas se rade da bi odradili garantni rok i da bi kupio novu, to je sva filozofija.
Nemam ja ništa niti protiv ms261, niti protiv 500i, 400c, niti protiv 372xp...samo velim da ovo što ti taj kolega priča jednostavno nije realno u stvarnom životu, da se može desiti, naravno da može, ali da se dešava redovno, to je nemoguće. Imao sam negdje zapis sa servisa sa dijagnostike gdje piše da je max brzina dosezala 14450 obr/min, be znam ako pronađem uslikam ti, ipak je to bilo prije 6-7 godina

Lumberđek

Član
Tu od
4 Velj 2024
Poruka
30
Ms261 i 550 mark 2.
Brži Stihl i od ta 2 modela Stihl je dugotrajniji to mi i šumari rekli u AT.

Prilozi

• Screenshot_2025-01-17-10-28-32-982_com.google.android.youtube.jpg
    Screenshot_2025-01-17-10-28-32-982_com.google.android.youtube.jpg
    11 KB · Pregleda: 13
  • Screenshot_2025-01-17-10-27-43-164_com.google.android.youtube.jpg
    Screenshot_2025-01-17-10-27-43-164_com.google.android.youtube.jpg
    10.6 KB · Pregleda: 13

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,848
Kolega je kupil novu 261 CE-M i pukla mu je špaga pri jednom od prvih korištenja...Servis veli da na to nema garancije i traži novce za zamjenu...kaj reći?
Ma Stihl niš ne valja, nema drugog zaključka. :rolleyes:

I mene je rasrdila Husqvarna nakon 16 g. upotrebe i kupil sam Stihl. Jesam li sretniji? Jesam i nisam, jer sam Husqvarnu smatral "vrhom do zvijezda" a onda, kad se pokvarila "sranjem do smeća", a sad znam da su obje marke i dobre i loše, zavisno koje osobine u njima prepoznaš.

Znam da je problem kad pojedinac ima problem na svojem jed(i)nom stroju. Ali to je statistika i takvih stvari uvijek bude, neizbježne su, samo treba ponekad imati "sreće" naletiti na takvog.
Promašene serije ozbiljni proizvođači vrlo brzo ili zamijene ili poprave.

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
961
Znam jer radi u AT a tamo je obaveza za svakog ko ima obrt i bavi se bilo čime vezano za drva/šumu mora točit aspen, eto. Nadalje imaš YT kanal Graben Valley, kupio novu 550 mark II 2022 godine, eto već je zaribala. Sad ima 261 pa ću pratit kolko će mu trajat. Lik ima dosta šume i ruši ko lud, ali pretežito mekanija drva.

Cijena je definitivno na strani Husqvarne, potrošnja isto, zvuk ima bolji od Stihla, ali da ga je*eš kak se može dogoditi da profi pila rikne u 2 godine, s tim da treba reć da se Stihl još i brže vrti nekih 13500 rpm a Husky na 11500-12500.

To su moja NEKA iskustva prema kojima onda izbor ipak ide prema novom Stihlu ili baš starim oldtajmerima 365, 372 XP.
Koliko jih ovdje toči aspen? Koliko jih zna za aspen?
2022 je natukal vur ... prve serije mkII su imale defekt sa semering ili lagerima. poslje su mjenjali iz skd na neko drugog dobavljača.

Lumberđek

Član
Tu od
4 Velj 2024
Poruka
30
2022 je kupljena znaci nije prva serija nikako. To već mora biti sve ispravljeno na Huskyju.
Tema aspen, pa ovi što se malo zanimaju za to sve i rade taj posao full time su čuli za to, nije samo aspen nego i bio razgradivo ulje za lanac, jer masovno trujemo zemlju i vodu sa klasičnim, samo eto balkan je balkan pa nema potrebe za ekologijom. To vidiš po tome da imas dosta modela Stihla i Huskyja koje ostale članice EU nemaju za kupit, 365, 372, 260, 361, itd itd.
Kažem, nije da sam ja Sithlovac, imao sam jednu 026 AV super ali eto, s godinama je tesko palila, a bila je slagana, fergazer i sve sto ima veze sa paljenjem, motor je bio original. Progorio mi auspuh, pa poklopac cilindra kod auspuha i tesko je već bilo sa dijelovima. I onda sam tražio nešto za 2x godišnje otić u šumu po drva i izrada ogrijeva za kamin i kupio na dobroj akciji husky 445. Sad sam nasljedio veliku šumu i trebam strojčinu za sve da mi ne krepa nakon 2-3 godine intenzivnog rada.
Prvi dojam nove MS400 već su snimili ameri na YT i jako je hvale, samo cijena se još ne zna. S druge strane 372XP je nekih 900 eura, to nema šanse uzet Stihl sa 70ccm. Neće presudit cijena nego ergonomija, težina i performanse.

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
961
Mark II je novija.... i na novo napravljena i prve serije su imale probleme sa lagerima i semerinzima.

Da ali apen kod vas ... ko ga troši.
Kvare se sve jer su tako napravljene da servisi žive i fabrika od djelova.

Nove 400 to kaj snime na yt moraju hvalit... moj prijedlog husqvrna 565 ili 772.

Lumberđek

Član
Tu od
4 Velj 2024
Poruka
30
Pa ja ti pričam za Mark 2 cijelo vrijeme, bas takva mu je krepala nova iz 2022 do kraja 2024.
Kako mislis kod vas? Ja sam u HR ali imam puno doticaja sa AT/D pa znam kako stvari stoje tamo.
Pa nisu samo riječi hvale nego ima i test stara i nova jedna pored druge i vidi se dosta brža nova, unatoč smanjenju kubikaže i klipu od aluminija.

Lumberđek

Član
Tu od
4 Velj 2024
Poruka
30
Nova MS400.1 .. cijena u DE 1500 eurića, uskoro u prodaji znači već se na veliko sklapaju. Jebeno izgeda ak nekog zanima na sluzbenoj Stihl DE stranici sve piše. 5,5 kg, 5,3KS jebeni omjer, dolazi sa L06 vodilicom, 3/8 1,6mm lancem. Cudi me jedino 21,7m/s brzina lanca u pri punoj snazi.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,765
Ms261 i 550 mark 2.
Brži Stihl i od ta 2 modela Stihl je dugotrajniji to mi i šumari rekli u AT.
Dugotrajniji...ms 261 u prodaji od 2010. A 550 mk2 od 2019.... kako znas koja znaci logicno je da 550mk2 ne moze trajati duze od 5 godina jer jednostavno prije tog nije postojala.
Drugo, pisao si 11500-12500 obrtaja za 550 a sad odjednom 13980?
Trece, jutub usporedni testovi uzimaj ih sa rezervom jer svatko tko je radio ili radi sa pilom zna koliko znaci samo malo jace stisnuti pilu da ona zaostane iza ove druge.

Ja jesam fan husqvarne i oduvjek sam bio ali ne zelim reci nista protiv stihla jer je to nerealno pogotovo ako sudis po jutubu. Svaki stroj koji radi taj se i kvari, to je cinjenica; bila to husq, stihl, echo ili koja vec.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,699
"Ghost" to si sve naveo kako je. Ono što sam nekad pratio znam da su huskije uvjek bile brže od stila. 80 godina su rađene husjkije sa 12,500 ob, sad su dosta brže. Brzina je prvi faktor u radu. Već sam postavljao podatak i za 372 hp, tako da ko misli da je oldtajmer griješi,ali ima svako pravo na mišljenje. Sad nisam u toku najnovijih midela, ali ko smatra drugačije samo nek postavi podatak zapremina, snaga,brzina i to sve priča, a ko šta misli je drugo. Skoro je bila debata mene i jednog člana koji tako našto tvrdi, ja stavim podatak, on uporan šta on misli bez obzira na zvaničnu vrijednost.
Uglavnom se slažem sa " Ghost" modeli i merke nisu presudne već ruka u kojoj radi.

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
961
Kot da pravim djetetu od 12 godina. Kaj je na jutubu je vse treba jemati sa rezervom.
Za 1500 , bolje za 1600+ kupit 500i

Luka93

Aktivni član
Tu od
14 Lip 2020
Poruka
163
Znam jer radi u AT a tamo je obaveza za svakog ko ima obrt i bavi se bilo čime vezano za drva/šumu mora točit aspen, eto. Nadalje imaš YT kanal Graben Valley, kupio novu 550 mark II 2022 godine, eto već je zaribala. Sad ima 261 pa ću pratit kolko će mu trajat. Lik ima dosta šume i ruši ko lud, ali pretežito mekanija drva.

Cijena je definitivno na strani Husqvarne, potrošnja isto, zvuk ima bolji od Stihla, ali da ga je*eš kak se može dogoditi da profi pila rikne u 2 godine, s tim da treba reć da se Stihl još i brže vrti nekih 13500 rpm a Husky na 11500-12500.

To su moja NEKA iskustva prema kojima onda izbor ipak ide prema novom Stihlu ili baš starim oldtajmerima 365, 372 XP.
Nisu to tvoje neka iskustva nego iskustva gledanja YouTubea i slušanja priča subjektivnog servisera.
Obe marke su top i nema smisla nadjebavanje koja je "bolja".
Stihl ostaviš na betonu da radi na leru, otiđe kod susjede, Husky miruje na mistu.
Moja iskustva su da imam 3 Stihlovke, 3 Husqvarne, 1 Solo.
Svaka ima svoju namjenu, i sve rade kako triba

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,824
Moj dojam je da svi Husky modeli sa unutarnjim kvačilom duže traju od ovih sa vanjskim. Zašto su išli to dirat ne znam, Stihl, Dolmar, Echo svima se jebe za balans i više temperature iz nekog razloga. Koliko i kako brineš o njoj?
Nije mi jedina pila, imam uz nju još husqarnu 61, stari 064 kontraštil, i pilu za sve MS 211c
Ono što je njen zadatak, to je rušenje. I to odrađuje bez greške, oćeš drva za zimu, ili trupce za tehniku. Oko 15 rezervoara goriva na godinu odradi, ispušem je kompresorom na kraju sezone i uskladištim u ormaru u garaži. I tak 30 godina, promjenjena koji put svjećica, mač, lanac i zvijezda...i bočni poklopac, jer više nisam mogao kupiti njen originalni sistem za špananje lanca, pa sam dobio u servisu onog koji ima sistem za špananje u poklopcu.
Imao sam u rukama i radio s 365 i 372xp, imam osjećaj da su puno "nježnije" napravljene od moje oldtimerice.

Najnoviji postovi

Na vrh