• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalači drva

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004
Re: kalači drva

- istina ali prava hidraulika i košta, ljudi rade razne škropocije od kojih možeš samo nastradati, pošto prikolicu kopčam na donju kuku hidraulik podignem gore i nosim cjepač na polugama a ujedno i prikolicu vučem,, doduše malo opreza prilikom skretanja ali ide ide

Posljednje uređivanje od moderatora:

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912

za 1000 EURA se da sloziti dobar cjepac, ako imas dostupne povoljne rabljenje dijelove hidraulike,

stjepan168

Aktivni član
Tu od
6 Ožu 2013
Poruka
973

evo prih kvarova sa svrdlom uspio sam saviti osovinu i sreca u nesreci napravljena je nova i to pojacana ali nakon 5 m drva poceo mi blokirati lezaj sa strane kardana dok sa druge strane ima 2 lezaja sutra nastupam sa istom bojjstu i nadam se da ce vec jednom doci kraj problemima ovih dana svaki dan iz sume se vracam sa nekim kvarom , prvo mi je otisla vodilica pa mi se onda pokidao kardan tj. rasirila se cjev pa osovina na cjepacu pa lezej neznam kako cu se naplatiti radim usluzno u privatnoj sumi i stalno nekakvi problemi vec sam potrosio pola zarade ne racunajuci gorivo bas me je krenulo

Osovina se svine ako nema dovoljno mjesta za sirenje na djelu gdje se upire u onu stangu.
Malo bi se ukljucio u raspravu,imamo(brat i ja)svrdlo. Moja teorija je ova;trebam cirka 30m drva toliko i brat,od tih 30m da cjepam pola mislim da to nije neko opterecenje za traktor,a imao sam priliku sam napravit. Drva ne radim na celiko mada ko se ozbiljno bavi drvima hidraulika je spas. Potkorjen ili neku kvrgu malo zarezemo ,zajedno smo se ufurali i ide nam dobro,eto neki dan sam oko 3m pokalao za nekih sat,sat i po. Cjepao sam sam,na 4 cjepanice skoro sva tako da to ide ide.

newTomo

Član
Tu od
25 Ožu 2011
Poruka
121

Bok,

Zanima me dali se netko bavio sa prepravljanjem kalaca na struje, pa da stavi na traktorski pogon. Vidim da u Sloveniji ima 12 tonskih kalaca na trofazni motor po 550 eura. Dali je to kako moguće prepraviti na traktor, isplati li se uopce sa tom nabavnom cijenom. Trebam kalac za osobne potrebe do 15 metara godisnje drva.

tnx, Nik

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912

nekako sam skeptik prema tim tvornickim cjepacima po tim cjenama, oka platis ga 550EURA i onda jos pumpu i multiplikaotor oko 250 EURA, pa prepavka crijeva i jos nekih sitnica, dodjes na 850 EURA, a za 1000 napravis pravi stroj, a cisto sumnjam u tj tvornicki. Postavi slike.

newTomo

Član
Tu od
25 Ožu 2011
Poruka
121

dakle, mozda sam zaborvio reci da je on na cilindar i ima pumpu koju tjera trofazni motor. Dakle, trebalo bi samo multiplikator staviti kako bi traktor vrtio isto ko i motor.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912

pitanje je kako bi stimala ta pumpa na mplk, prihvat, smjer, osovina

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585

dakle, mozda sam zaborvio reci da je on na cilindar i ima pumpu koju tjera trofazni motor. Dakle, trebalo bi samo multiplikator staviti kako bi traktor vrtio isto ko i motor.

Skoro pa NE izvedivo , to su male pumpe koje rade na velikom broju okretaja ,, cca 2800 , omjer bi ti trebao biti barem 5/1 ili više , sigurnosni ventil , i sve ostalo ,, mislim da je neisplativo :x: ,, pritisak je vjerojatno oko 250 bara obzirom na mali cilindar i veliku snagu ,, a ako sve imaš na struju čemu dirati ono što je več gotovo , ili koristi tako kako je ili se toga mani :=:)

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912

slazem se 100%, nema potrebe od neceg sto radi praviti nesto sto mozda nece raditi,i jos to kosta

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004

ako radiš na veliko cca barem 300 i više metara onda si kupiš tvorničkog krpana ili ostale i nemate brige za svoje potrebe sam uvijek malo udarao sa cjepačima klinovima i sjekirama i bio je mir,, neki ovdje izmišljaju naftu i šilje zob a zob je sama po sebi doboljno oštra a i nafta je izmišeljena davnooo

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004

ako radiš na veliko cca barem 300 i više metara onda si kupiš tvorničkog krpana ili ostale i nemate brige za svoje potrebe sam uvijek malo udarao sa cjepačima klinovima i sjekirama i bio je mir,, neki ovdje izmišljaju naftu i šilje zob a zob je sama po sebi doboljno oštra a i nafta je izmišeljena davnooo opčenito mislim na cjeli forum a ne na ovu temu

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912

pa dobro covjek pita, zato forum i postoji, neko ce dati krivi odogove neko pravi, a na kraju ce se kroz raspravu ispostaviti sto je ispravno.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051

Neki vole raditi sa hidraulicnim cjepacem neki sa svrdlom,ja sam probal sa oba i na traktor i na struju al ako se u sumi kala dobro slozeno svrdlo je zakon i ide brze nego hidro sjekira bar meni,i da sa svime je opasno raditi,pa i na kuhinjski noz se covjek poreze ak ne pazi i srlja pa svi rezemo i malje u blizini prstiu.
Ako se netko boji raditi nek ostane doma na trosjedu.
Njihov moto je volim radiTI!

Vidim da se cak pocela izmisljat topla voda,pa ljudi ako nemate love kupit cjepac i nemrete si ga sami napraviti,pa bar sjekira nije skupa,a drzalicu si sami napravite iz drva,kak su nekad metre i metre skalali na rukei sjekirom,primis se posla i udri braco......

Malirus

Član
Tu od
28 Lis 2009
Poruka
581

Vidim da se cak pocela izmisljat topla voda,pa ljudi ako nemate love kupit cjepac i nemrete si ga sami napraviti,pa bar sjekira nije skupa,a drzalicu si sami napravite iz drva,kak su nekad metre i metre skalali na rukei sjekirom,primis se posla i udri braco......

fino rečeno,koji će mi jarac cjepač za 10-15 m godisnje,da imam 30 i vise mozda bi i razmisljao,ovako se sve stigne

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051

Pa ja si svake godine radim oko 35m i sve sa sjekiro i motorkom rjesim.
Za 2tj ja i tata sve komplet sa slaganjem u supu.
Jedne godine smo napravili 75m bez kalaca samo dobra volja i sjekira.
Znaci to je iskljucivo za moje potrebe ne za prodaju!!!

Posljednje uređivanje od moderatora:

stjepan168

Aktivni član
Tu od
6 Ožu 2013
Poruka
973

Eto bili kod strica u sumi ,konusni cjepac zetor4712 zarezane potkorjene i dalje debljine oko60-70 cm prozdire. Reko bi oficir jedan je zetor ostalo su traktori. Do sad smo kalali sa 539 i 2511 i ovo je sad ugodno ,ugodno iznenadenje.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051

Svaka cast na poslu i drago mi je da vam je islo super!!!:icon_super:
A cuj svatko radi s cim ima i svakom je njegov najbolji.
Ja sam radio sa dosta traktora koji su ajmo rec jeftiniji istocni traktori do 70ks i od svih nekak mi je zetor i store 404 najudobniji i puno pruzaju,al opet cu reci svaki je traktor za nekaj bolji od drugog i tu si moramo kupit takav model ili marku za posao koji radimo.

Najnoviji postovi

Na vrh