• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalači drva

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Stvarno ne znam za kaj ste vi dali novce..za mašinu s kojom ne znate ili ne možete delat...ili za ljepu boju.
Ima neke sigurnosne ručke a ozljeđuje vas ili one oko vas.Prevrne sam sebe ili traktor...ne kužim..

Garantiram da s podsmjehom gledate slike koje s ponosom postavi smilan ili drugi.

Majku mu uzmi flexu odreži privari prilagodi stroj sebi i svojim potrebama ,da bude siguran minimalno za tebe .

Ako nisi sposoban za to onda nemoj ni kometirati da se nešto ne može.

Evoj ZJ znanstveno prilazi problemu cijele noći proučava tematiku i polako shvača problematiku.

Nema univerzalne sigurnosti..svaki stroj je siguran u postotku proporcionalano s kvadratom udaljenosti u metrima tebe i njega ili koliko svjesno upravljaš s njim.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Niciji rad nikada ne gledam s podsmjehom(divim se rucnim radovima i snalazljivosti majstora), trenutno je prica o automatskom povratu klipa i nekako iz iskustva kazem da to nije najpametnija ideja ili da se drukcije izrazim ja volim da upravljam sa strojem zbog toga jer je to potencijalna opasnost...a to sto ne zelis ti prihvatiti....

Posljednje uređivanje od moderatora:

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
@Tommy, ima ona žuta ploča, između ručki, koja služi da zaustavi povratni hod kad ne raskoliš drvo ;)
View attachment 66944
Znam, al govorim teoretski. Da ima automatski povratni hod onda nebi stavljali tu “ručku”.

@vlč.puknuti Svaki stroj je opsan, al nije isto jel opasan 20% ili 80%. Neznam kakva su tvoja iskustva sa kalanjem al moj kalač je u 2,5 godine iskalal 600-700 metara tak da dopusti da je moguće da sam prijetil neke stvari i potencijalne opsnosti u tom periodu. Ako platim kalač kolko sam platil ne želim niti imam vremena brusiti i švasati po njemu. Svaka čast ljudima na snalažljivosti i nikome se ne podsmjehujem al moja filozofija je drugačija.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Zato tvornički kalači (osim tro-položajnog upravljanja) imaju osiguranje da nemru natrag ako se cepanica digne sa sjekirom...
Kod nad se prave ozbiljne razlike u cjepaču za furke I metricu. Ja sam naveo kako slažemo za furke a vi to okrenušte.
Za metricu se potpuno drugačije uređuje razvidnik. Opruga vraća samo pol hoda štagice razbodnika. Znači u položaj hoda za dole vraća u neutralan. Neutralni i gore hod nemaju oprugi i može da ostaviš ručicu u ta dva položaja i sama stoji. Ako ide sjekira gore možeš je vratiti uvjek u neutral, ako je ostaviš u položaju gore sjekira dodje do granicnika i sama se isključi a u svakom cm je može operater vratiri jer nema otpor opruge.
Tako da sam bez problema radiš. Kako vidom nate iskustva oko ovog a samo nešto trčite.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
U našem kraju su uglavnom "metrični" kalači, nitko nema kalača za kratke, pa zato. Oni jeftini iz bau-centara, koji uvlače sjekiru, isto imaju automatski povrat.
Jasno je da ak se upravlja pedalom da je razvodnik s automatskim povratom nezamjenjiv.
Nitko ne osporava tvoj rad, već samo izražava svoje viđenje i iskustvo.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Primjene su različite. Različite potrebe, prema njima se prilagođavamo, odnosno saslušam kome šta treba.
Za neke manje poslove i za ozbiljnije. Recimo nekom treba za izuzetno tvrda drva za metricu, i onda ide cilindar f 110 ili 120, pumpa hidromotor koji može dati i 500 bara. Pa navij koliko treba. Može glat 30t. Neki znaju šta je to i kako je sa tim raditi.
Ponovim samo drvo sjekiri nemože napravit otpor da stane.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Kod nad se prave ozbiljne razlike u cjepaču za furke I metricu. Ja sam naveo kako slažemo za furke a vi to okrenušte.
Za metricu se potpuno drugačije uređuje razvidnik. Opruga vraća samo pol hoda štagice razbodnika. Znači u položaj hoda za dole vraća u neutralan. Neutralni i gore hod nemaju oprugi i može da ostaviš ručicu u ta dva položaja i sama stoji. Ako ide sjekira gore možeš je vratiti uvjek u neutral, ako je ostaviš u položaju gore sjekira dodje do granicnika i sama se isključi a u svakom cm je može operater vratiri jer nema otpor opruge.
Tako da sam bez problema radiš. Kako vidom nate iskustva oko ovog a samo nešto trčite.

Nisam nekaj posebno iskusan u korištenju kalača, imam ga tek koju godinu. Kalam uglavnom kratke furčece (30 cm), svega jemput sam kalal metrice. Razvodnik je tropoložajni. Za hod dolje, moram cijelo vrijeme držati ručicu, kad je pustim sama se vrati u srednji, neutralni položaj, a za povrat je gurnem prema gore i ručica ostaje u tom položaju sve dok je gornji graničnik ne vrati u srednji, neutralni položaj. To guranje ručice prema gore ne oduzme niš posebno vremena. Nismo na natjecanju, a čak je i puža kad je išel prek plota pokušaj brže realizacije skupo koštal.

Za upravljanje rukom ne vidim nikakve prednosti ako je povratni hod automatski. Također ne vidim ni neki posebni rizik ako bi povrat bil automatski. Jedino da držim ruku na drvetu pa da mi je stisne na gornju ploču, ali za to je vjerojatnost otprilike ista kao da stavim ruku pod sekiru kad je spuštam na drvo. Sve je tak posloženo da drvo ne more napraviti nikakvu štetu prije nego dojde do gornje ploče koja ga skine sa sekire pa padne na radni stol.

Na kratkom komadu kalač teško zacvika, barem moj. Ako se ne raskoli presječe, ali onda pritisak fanj poraste i to izbjegavam. Rađe stanem, podložim nekaj s gornje strane, povratom skinem drvo sa sekire pa probam drvo zarotirati ili s druge strane.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Iwanho, kako si opisao tako radi ono što ugradujem u cjepač za metricu. Za furke ljudima treba brzina i ide na automatsko uz mogućnost kontrole.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Eto pricaki smo o istoj stvari ali se nismo razumjeli od pocetka....samo hrabro i nastavi dalje @smilan !!!

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
:hahah:Još ga ni spuknulo iz poda cilindar je vanjski fi cilindra 120, klip 109 a nisam primjetil ni da bi stal odkad smo ga navinuli :ppozdrav:sjekira je od vodilica dužine 350mm ,visine je 310mm,širine 250mm, sve to zajedno malo poljepljeno s co2 aparatom i malo s neostikom al još se drži u hrpi :hahah:

Prilozi

• IMG20230729092235.jpg
    IMG20230729092235.jpg
    32.1 KB · Pregleda: 52
  • IMG20230729092226.jpg
    IMG20230729092226.jpg
    51.1 KB · Pregleda: 50

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Nemam ni cigaretlin niti IMT-a...nemam kaj posuditi ;)

Uostalom, komu treba nek si kupi ili nek plati uslugu. Ipak živimo u kapitalizmu, kak bi @puknuti rekel :hahah:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Pa ako je u pitanju klip 110 120 kako se pominje onda nema da nemože .
IMG_20210625_113129.jpg
Ovdje je f110 unutarnja, hidromotor goni, negdje do 270 bar, vertikalni nosač je dupli 22 "I" profil. Jedina mana je spor. Momci blizu mene i kažu da do sada nisu naišli na drvo koje nije puklo.
A bilo je i malo jačih u izradi pre mnogo godina.
Onda pukne konstrukcija ;) :ROFLMAO:
Pa naravno nove pare za popravku.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
@smilan, šalu na stranu...
Jasno mi je da se greda savija i vrati. Kak ukrutiš donji stol da se ne savine i ostane savijen?
Viđal sam 40mm ploče...savijene.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Ova je od 50mm i široka 60cm. To je čelična ploča. Stim što se prvo navari na ploču 40cm visine, 180x160x180 U profil mislim da je bio 12 mm, da ih obuhvati vertikalni nosač i onda se to na nekoliko 30mm tačaka, pospaja.

Najnoviji postovi

Na vrh