• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalači drva

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,776
Za takve stvari postoje struja kliješta,
Nije tako, netreba kupac da mjeri ili provjerava. Proizvođač je dužan da za proizvod upiše deklaraciju sa tačnim podatcima. Upisivanje pogrešnih podataka je prevara.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,308
Ne znam, samo znam da nisu aluminijske i necujne su u radu.
Dok ove aluminijske hoce nekad zujati, i bacati ulje gore na onaj odušak.

4340

Iskusan lik
Tu od
2 Ožu 2018
Poruka
485
Čelične zupčaste pumpe vjerovatno na igličastim ležajima imaju . Direktno na kardan ide bez multiplikatora i mislim da čak piše da je max broj okretaja 370? Uglavnom jaka i masivna pumpa je gore.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,308
To je to, da.
Znaci, tu ne treba posebno onaj multiplikator, jel ga možda vec ima unutra, ili to radi i bez njega?

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,583
Ne treba posebno multiplikator, samo nastavak na muški ili ženski kardan. Unutra su dva zupčanika i igličasti ležajevi. Barem je tako na mojoj.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,776
Velika pumpa i ima dovoljnu količinu ulja da zadovolji potrebu. Međutin premale su to brzine za zubčaste pumpe. Ako je 150cc pa još multiplikator koji bi to traktor tjerao. Ali na tako malom broju okretaja koji je 4-5 puta niži od potrebnog, pojavljuju se neželjeni efekti, propuštanje ulja kroz zubce. Preporučene brzine za veliku većinu zubčastih pumpi je 1300- 1500 obr. Klipne pumpe i hidromotori mogu na tim malin brzinama ali one imaju drugi režim , mnogo kvalitetniji dijelovi a
odnose pritiske i do 700 bara jer svaki klip ima kariku i nema propuštanja. Ako je hidromotor rotirajuće srce, nešto kao zubčanik a onda između zubčanika i tijela rotiraju valjci koji su visoke tvrdoće i ozbiljnije preciznosti, isto kao u hudrauličnih glava volana radnih mašina.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,374
"mnogo kvalitetniji dijelovi a
odnose pritiske i do 700 bara jer svaki klip ima kariku i nema propuštanja"
Ti klipići nemaju karike!

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,776
Ne treba posebno multiplikator, samo nastavak na muški ili ženski kardan. Unutra su dva zupčanika i igličasti ležajevi. Barem je tako na mojoj.
Dali su ti segmenti u kojima su igličasti ležaji od bronze na toj pimp. Nekad su takve pumpe imale u prodaji dijelove te se mogla lijepo remontovati. Sve je bilo i zubčanici , segmenti ,lezaji gumice. 20240404_101936.jpg
Najčešći kvar ovih pumpi je da se pojede ovaj bronzani segment. Nekad davno u mojoj bivšoj firmi jedan radnik je samo brusio ove pumpe. Prebrusi bočno zubčanike i bronzani segment, izmjeri zazor i dodsje odgovarajuću debljinu gumice. " O" prsteni gimice, na svaki ležaj idu, drže pritisak ovih segmenata na zubčanik.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,203
A sada ove niskobudžetne pumpe imaju aluminijumske "osmice" i vijek trajanja im mnogo manji.
Kada pojede osmicu pojede se i kućište pa je obično za baciti.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,583
@smilan da budem iskren ne sjećam se da li su od bronce, moram potražiti slike dok sam ju otvarao. Jedino su mi ostali igličasti ležajevi u sječanju jer sam par dana tražio jednu iglicu dok mi je pala.

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,630
Danas spojena crijeva hidraulike i onda hladna proba,,, bem mu sunac , precvika kardan,,jest da je bio mali u prečniku,,,naše neiskustvo jer prvi puta se susrećemo sa ovim alatom popravimo kardan , malo se raspitamo kad ono onaj ventil na razvodniku,,jel ga zovu sigurnosni bio zavrnut do kraja,,popustimo ga i onda radi sve ok. Imamo još da poradimo na sjekiri jer smo napravili previd u nekih 1-1,5 cm,,,i onda u vruću probu

20250216_161602410.jpg 20250216_161550708.jpg

karlom

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2013
Poruka
358
Imam dvije pumpe Prva petoletka. Malo je istrošeno kućište. Onako da se lagano osjeti pod prstima. Jel to može još koristiti?

20250218_160924.jpg 20250218_161025.jpg

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,776
20250218_191527.jpg 20250218_144302.jpg 20250218_151548.jpg
Jedan cilindar fi80 sam prepravio, stavio flašnu, zamjena novih gumica. Recimo na klipnjači je set u kojem se nalazi 6 gumica. Ove gumice se vremenom mogu i preštelati.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,776
Imam dvije pumpe Prva petoletka. Malo je istrošeno kućište. Onako da se lagano osjeti pod prstima. Jel to može još koristiti?

View attachment 79592 View attachment 79593
Na oko teško je znati stanje pritiska. Ako imaš negdje ugrađenu takvu onda samo proba. Ja kako probam pumpa u škrip na izlaz manometar direkt na pumpu, zalijem ju uljem i navijem rolcangama ili podesnim klučem da da 130 bar, ako to ima onda u radu daje i više. To maže za manje pumpe ispod 25 cc. Veće navijem da mi blokiraju i držim određeno vrijeme da vidim dali pušta. Sa većim pumpama nemože se ručno nabiti taj pritisak.

Na vrh