• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalači drva

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,785
Upravo u akciji,,
20250815_160031799-jpg.84530
20250815_155932976.jpg 20250815_160019752.jpg
Ebeš nogu,bitnije je da ove dvije staklene nepadnu irazbiju se,,,

Prilozi

• 20250815_160031799.jpg
    20250815_160031799.jpg
    93.1 KB · Pregleda: 7
  • 20250815_160031799.jpg
    20250815_160031799.jpg
    93.1 KB · Pregleda: 142

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,720
Ruka nema šta da trazi iznad drveta, ruke uzimaju drvo sa strane i uvjek su sa strane.
U teoriji svakak...
No praksa je ponekad drugačija...najčešće u krivom trenutku...

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,016
Cjepači koji se izraduju za uslužnu djelatnos, imaju nožnu komandu za obe noge, kad dosadi jednoj nozi onda se počne sa drugom. Nikakvih zaštita nema, dnevo i po 25 metara ili godišnje pocijapaju oko 2 hiljade metara i nisam čuo da je neko od tih imao povredu. Još kojom brzinom ide sjekira ka je tandem pumpa,prosto leti. Ovi koji rade povremeno ili ko pozajmi tudji pa nije vješt, a pogotovo kad jedan drzi ručicu i povlači a drugi namješta.

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,992
Moja skalamerija od cjepača ima komandu sa jednom ručicom,u 15 godina je samo jedan susjed razrezal rukavicu na sjekiru jer je čak i preoštra jer je oštrica navarena sa ABRA65, i to dok je postavljal drvo ispod sjekire,a posuđivan je ko je god pital za njega.
Kolega ima sistem da moraš sa dvije ruke držati da bi sjekira se spuštala, već je nekoliko ljudi bilo u bolnici jer ih je ulovil neki su i šivani.
Nije do cjepača nego do operatera.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,464
Slazem se da je do operatera...ali kako uspije ako mora sa dvije ruke uhvatit da bi se spustala sjekira?

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,016
Mislim da filozofirate i zajebavate se.
Dovoljno da jedan nastrada!
Zašto se u auto vežemo?
Lee, ne filozofiram, niti ima veze što neko nastrada. Razne situacije, razne povrede nastaju zbog raznih grešaka.
Saobraćaj nemoj uspoređivati sa ovim, jer pojas je djelimična pasivna zaštita. Mogao bih ti nabrojati mnoge vrste SN gdje ne pomaže. Takođe i zašto je pojas obaveza vezivanja, mogo bih podosta napisat. Nije tema. Gle mojem poznaniku je odskočilo drvo prilikom cijapanja i slomljena vilica, moga je poginuti da je dobio u sljepoočnicu, koja je za to zaštita šta misliš.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,016
Meni se ne sviđaju cjepači koji imaju debele sjekire. Suho drvo nezgodno puca. Moj nači razmišljanja je ako je tvrdo ili kvrgavo, onda treba tanka i ostra sjekira da presječe, ako je drvo cjepko ono i onako puca čim naslone. Ovaj moj komentar je vezan na predhodni moj komentar zašto je čovjeku drvo završilo u licu. 20250724_110647.jpg
Kad radi tanko sječivo onda siječe kvrgu, koliko dugo je presjecano.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,464
Sigurno bi najbolje bilo kao i sa cijepanjem...mokro drvo...ne vjerujem da bi mokro moglo tako puknuti i odletiti...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,742
Danas kupiti suhu cjepanicu kod nas je umjetnost, a ako drvo ostaviš u kori znamo kaj bude s njim.
Ovi kaj rade drva kalaju na čim sitnije,
Jako rijetko se suha drva kalaju, barem ja tak mislim.

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,785
Kaj šipka povlači klipič na razvodniku ? Koji model razvodnika imas
Neznam tačno mislim neki P 120,, sa dvije brzine,, da se nadovežem na predhodne komentare,,svi smo mi pametni kad se desi belaj,, u potpunosti se slažem sa kolegom Milanom,, znači kordinacija ruku i noge,,cjepaju drva,,rukama se sa strane pridžava drvo,, znači bez ikakve sile pritiskanja,, krene ukrivo,ruke u zrak i noga gore,,nesreća ako će se desiti onda će biti tako,znam i čuo sam slučajeva gdje su ljudi glavu izgubili jedući hranu, u svemu treba predvidjet opasnost i netreba srljati,,nas dvojica smo danas u kratkom roku iscijepali lijepu gomilu hrastovih granatih drva,,da smo to radili sjekirama,, možda sutra pred veče bi bilo gotovo, možda,, da se pohvalim i ovaj pompćni radni sto na preklop,,mog mozga djelo,, dukata vrijedi,, operater samo pomjera te po vama furke,, a ja mu redam sledečih nekoliko,, pauze nema nit saginjanja operatera na cijepaču

Najnoviji postovi

Na vrh