• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kalači drva

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
31,330
Nije to bakelit.
To je ili pertinaks (ak je homogen) ili tekstolit (ako ima platna). ;)

U svakom slučaju, vrlo trajan materijal.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
33,370
Ako ideš na plastiku, kaj je danas klasika koju rade svi, a ako hočeš da to bude trajno onda uzmi ploču od poliamida, ili od poliacetala. Polietilen više gustoče je isto dobar, a pogotovo zato jer ima dobra klizna svojstva.
Onaj prvi se najčešče upotrebljava jer je žilav, otporan na udarce i na habanje.

Ta "plastika" je samopodmazujuča ali uvijek postoji ali... zbog velikih sila nije loše podmazati, ali.... zbog prašine mast postaje šmirgl koji ubrzava trošenje....ali.... na tebi je odluka.

Ako ideš na kombinaciju željezo na željezo onda vodi računa da materijali moraju biti različiti jer ako su istog sastava začas zaribaju kad taru jedan po drugom.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,788
(Koristili smo nekada i trolitaks / trolitax, ali danas ga gotovo ni nema u novijim strojevima, ili aparatima.)

@llmb0611 nabavi Tekstolit ako možeš, ili kao što ti je @MUHA savjetovao plastiku za reparaturu kliznih staza. I da naravno kak' je @smilan napisao najbolje je sve dobro podmazivati.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,583
Kaj da stavim na vodilicu? Plastiku ili?
Sa mog stajališta ništa. Tako radim, vidim da tako rade i drugi svi koje san vidjeo za uskuzna cijepanja. Takođe nigdje nisam vidjeo problem u takvoj primjeni. 20231107_200814.jpg
Ovako idem ako je cilindar na flašnu ( uvjek jeste) klipnjača ulazi u piksu na mjeru. U ovoj konbinaciji nema hodova nepozeljnih, radim ploču za sjekiru po visini 200mm, meduplocni distancer je ploča iste debljine kao i vodilica. Vijci obezbjeduji protiv odvrtanje a netreba ih atezati nešto.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,592
upravo takvo planiram raditi...
da li sjekiru radis sa nagibom?nekih 5-10° prema vodilici ili nema potrebe?

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,583
Ja radim ravno tako da mi dodje do radnog stola ravno. Rezna ivica je jedan cm niza od plocevine na koju se vari da ne udara u radijus vara.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,592
Ma ja necu imati stol..samo metrice...rekao mi jedan da napravim malo nagib da mi prednji kraj dodatno vuce metricu prema vodilici..to cu jos razmisliti...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
33,370
Takođe nigdje nisam vidjeo problem u takvoj primjeni.
Ja sam videl gde je zaribalo. Nisam slikal jer kad sam došel več su obrusili.
Moje je bilo kvar hidraulike otkloniti kaj sam i napravil.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,516
upravo takvo planiram raditi...
da li sjekiru radis sa nagibom?nekih 5-10° prema vodilici ili nema potrebe?
Ja nekako razmisljam da je ravno bolje, taj “uzduzni kut” (ajmo ga nazvati tako), opterecuje cilindar….a vremenom gore dolje gore dolje (ups 🫣) i ako nije dobar kut nesto ce se poderati, zar ne?

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,583
Ja sam videl gde je zaribalo. Nisam slikal jer kad sam došel več su obrusili.
Moje je bilo kvar hidraulike otkloniti kaj sam i
Zaribala sjekira i napravila kvar na kojem hudrauličnom dijelu.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
31,330
rekao mi jedan da napravim malo nagib da mi prednji kraj dodatno vuce metricu prema vodilici..to cu jos razmisliti...
Napravi to svakak. To imaju svi renomirani (vertikalni) kalači, a razlog je sigurnosne naravi, tak da u slučaju nekontroliranog pucanja, drvo ne leti prema tebi.
drugi razlog je “držanje” trupca kojega se kala.

Najnoviji postovi

Na vrh