Sa mog stajališta ništa. Tako radim, vidim da tako rade i drugi svi koje san vidjeo za uskuzna cijepanja. Takođe nigdje nisam vidjeo problem u takvoj primjeni.Kaj da stavim na vodilicu? Plastiku ili?
Ja sam videl gde je zaribalo. Nisam slikal jer kad sam došel več su obrusili.Takođe nigdje nisam vidjeo problem u takvoj primjeni.
Ja nekako razmisljam da je ravno bolje, taj “uzduzni kut” (ajmo ga nazvati tako), opterecuje cilindar….a vremenom gore dolje gore dolje (ups 🫣) i ako nije dobar kut nesto ce se poderati, zar ne?upravo takvo planiram raditi...
da li sjekiru radis sa nagibom?nekih 5-10° prema vodilici ili nema potrebe?
Zaribala sjekira i napravila kvar na kojem hudrauličnom dijelu.Ja sam videl gde je zaribalo. Nisam slikal jer kad sam došel več su obrusili.
Moje je bilo kvar hidraulike otkloniti kaj sam i
Napravi to svakak. To imaju svi renomirani (vertikalni) kalači, a razlog je sigurnosne naravi, tak da u slučaju nekontroliranog pucanja, drvo ne leti prema tebi.rekao mi jedan da napravim malo nagib da mi prednji kraj dodatno vuce metricu prema vodilici..to cu jos razmisliti...
Nisi razumeo post od kolege. On je mislio ugao sjekire u odnosu na stub, tad nema nikakvih nezeljenih posledica jedino ne cijepa dobro brijest. Razloge koje si naveo su kad se cilindar postavi da nije centriran paraleno sa stubom, tad bi trpjela klipnjača i brzo probila sloj nikla i potrosila brtve.Ja nekako razmisljam da je ravno bolje, taj “uzduzni kut” (ajmo ga nazvati tako), opterecuje cilindar….a vremenom gore dolje gore dolje (ups 🫣) i ako nije dobar kut nesto ce se poderati, zar ne?
Za cijepanje brijesta sjekira mora da dodje na milimetar ili dva do ploče inače moras otkidati rasječeno drvo. Ako ima ugao dio da stuba nebi bio efikasan.Napravi to svakak. To imaju svi renomirani (vertikalni) kalači, a razlog je sigurnosne naravi, tak da u slučaju nekontroliranog pucanja, drvo ne leti prema tebi.
drugi razlog je “držanje” trupca kojega se kala.
Na razvodniku, pukla je ročka i nosač opruge.Zaribala sjekira i napravila kvar na kojem hudrauličnom dijelu.