Na ne bas malim dijelovima nekih parcela vec tri ili cetiri godine nema roda niti kukuruza niti psenice. Prvo sam mislio da je duplan spric ali to bi iduce godine bilo puno blaze no i dalje je stanje lose. Lani veliki krug psenice uopce nije bilo a ove godine kukuruz kao da stoji. Na ostalim parcelama je duplo veci i bujniji a ovaj imam osjecaj kao da se suši. Gnojiva je baceno podosta a zadnji put je zemlja dobila stajnjaka prije desetak god. Podrivao sam na nekih 70cm dubine ali bez efekta. Znam dobro da nedostaje vapna i moram to napravit ove godine bez odgode. Hoce li se iduce godine vidjeti poboljsanje?
Pozdrav!
Pripremam zemljište za podizanje nasada, napravio sam analizu i neugodno se iznenadio jer je ph 4, i u sloju 0-30, te 30-60.
Preporučene količine materijala da se podigne vrijednost ph su ogromne, 16 tona CaCO3 po hektru ili 12 tona CaO.
Dali tko ima iskustva s ovakvim ekstremima?
Prvu polovicu količine kalcita-fertdolomita baciti po zemlji pa zatim zaorati. Drugu polovicu količine kalcita-fertdolomita baciti na izorano.
Ovim načinom dobijaš povečanje ph i u površinskom sloju 0-30 cm i u donjem sloju 30-60 cm.
Odnosno svakim oranjem, i podizanjem brazde imaš kalcizirano tlo.
A ne znam koje su glave IMT-ove ili Kvernerland, nisam se s time opterećivao....jer nemam tih problema.Ti mozda imas Kverneland glave na svom.