• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KALCIZACIJA

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,912
Zaključak je da se s 5 tona pepela po hektaru povećala koncentracija za cca. 1.5 puta nikla,bakra cinka. Ali su bili vezani u spojeve u kisik profilu tla.

U 2 godine je jedino cink migrirao za 20 cm i nikal za 50cm.

Prije toga u članku kaže da su unatoč malo povećanoj koncentraciji teških metala vrijednosti i dalje uspod preporučenih za područje.

U biti ništa strašno što se tiče teških metala. Mislim da je to donekle neizbježna posljedica u modernoj poljoprivredi.. Pogotovo u vocarstvu... U jednoj aplikaciji bakra više ubaciš teškog metala nego u 5 tona pepela

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,912
Bacao ga ja ovu jesen. Ok granuliran i baca se kao gnojivo. Tj lijepo curi i malo praši u odnosu na druge.
E sad, dali je bolji ili ne to budemo vidjeli. Da je skup, mogao bi reći da je. Nema magnezija, što bi rekao da je + za teška zemljišta.

Oprezno s pepelom zbog teških metala koji se nalaze u njemu. I mislim da 1T pepela mjenja više od 500kg agrovapna.

Evo sad sam još istraživao i zapravo nema ništa više teških metala u pepelu nego u ostalim materijali a za kalcizaciju.

Na deklaraciji i agro vapna i holcim agrocalca ima zvijezdica na deklaraciji koja kaže da sadrži teške metale.

Fokus01

Član
Tu od
21 Ožu 2016
Poruka
44
Pozdrav članovima,,,
Proljetos sam posadio 30-ak voćaka (kruške, jabuke,šljive,kajsije itd.) na zemlji koja je do sada bila u arendi. Tada nisam stigao napraviti analizu tla pa sam kod sadnje dodao stajnjak u briketima + malo KAN-a,a prije dva tjedna bacio 0-20-30 i zaštijao u zemlju oko voćaka.Na drugom dijelu njive ću sada u jesen preorati i tu će biti bašća s povrćem....Sada sam napravio analizu tla pa me zanima što bi iz iskustva preporučili učiniti po pitanju gnojidbe,kiselosti tla i sl. za voćke a što za dio gdje će viti bašća,,,s obzirom na rezultate analize (slika u prilogu)?
Hvala
Živjeli 🍻

Prilozi

• Screenshot_2022-11-10-09-51-22-783_cn.wps.moffice_eng.jpg
    Screenshot_2022-11-10-09-51-22-783_cn.wps.moffice_eng.jpg
    29.1 KB · Pregleda: 59
Posljednje uređivanje od moderatora:

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,894
Morao si uzet uz analizu i preporuku gnojidbe.
Posavjetuj se s agronomom - voćarom.
Probaj u savjetodavnoj...

Fokus01

Član
Tu od
21 Ožu 2016
Poruka
44
Tražio sam i preporuku i platio ju u Inspectu,ali su me zavlačili 2 mjeseca i na kraju poslali samo ovo,,,zato se sad pokušavam snaći nekako 😩

Posljednje uređivanje od moderatora:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,617
Zahvali im za to kaj su ti poslali i podsjeti ih (npr. mailom) da još uvijek nisu u potpunosti izvršili ugovoreno i plaćeno.

Fokus01

Član
Tu od
21 Ožu 2016
Poruka
44
Ipak smo se nekako uspjeli dogovoriti pa su mi jutros poslali preporuku gnojidbe. Preporuka je na bazi sadnje nasada šljive pošto ćemo na cca 4000m2 saditi šljive....
E sada,smije li se baciti karbokalk ili vapnenac pa na njega stajnjak te zaorati u zimsku brazdu ili se ne smije kombinirati istovremeno stajnjak s karbokalkom/vapnencem?
Screenshot_2022-11-12-19-41-17-132_cn.wps.moffice_eng.jpg

Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,617
Jučer dopelal iz kamenoloma malo (cca 0,6 m^3) filera (tak oni zovu ovu prašinu - nusprodukt na drobilici. Za sad je ostal na prikolici, Ako bu povoljnog vremena za oranje, bum ga neposredno pred oranje razmetal na površinu od 0,3 ha. Znači cca 3 t/ha bez analize. Pojava preslice mi je indikator kiselosti.
1668536960981.jpeg

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
@iwanho, jel to ona prikolica s "tandem osovinom" ? 😉

Mislim...prednja ima blatobrane a nema kotače, a zadnja ima kotače a nema blatobrane.

avialias

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
540
Jučer dopelal iz kamenoloma malo (cca 0,6 m^3) filera (tak oni zovu ovu prašinu - nusprodukt na drobilici. Za sad je ostal na prikolici, Ako bu povoljnog vremena za oranje, bum ga neposredno pred oranje razmetal na površinu od 0,3 ha. Znači cca 3 t/ha bez analize. Pojava preslice mi je indikator kiselosti.
View attachment 54694
Sam probusi rupe na dnu prikolice i provozaj se..., bu odlicno...:)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,617
Obično obznanim na forumu prije. Ovaj put sam izgleda zakasnil. Da sam znal kaj sad znam, bi mesto daski na pod del rabic, a ja sam začepil i onu jednu rupu, koja je bila. 🤭

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Ja nebi baš samo na osnovi toga da ima preslice radil kalcizaciju. Relativno lako je podići ph ali ga je jako teško/skupo spustiti…

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,720
Je da kod tebe gdi je skoro sve neutralno ili skoro pa u alkalno a mi koji imamo od 4-4,5 skoro pai netreba analiza

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Nisam radil analizu ali tak vele doktori… 🤔 Makar nisam primjetil neke koristi od te navodne ph neutralnosti…

damir23

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2023
Poruka
228
Pozdrav.
Mahovina i paprat te blizina crnogorice jasno pokazuju stanje pH. Površina cca do 100m². Ima li netko za preporuku sto i kako. Cuo sam za Agrocal iz Òčure. Bi li to pomoglo? Ili vapno. Naime nemam još fiksne vizije sto bih tu sadio ali msm da je i za maline, kupine, krumpir ...previše. E sad, moze li se tretmanom agtocala srediti stanje do sadnje primjerice, vinove loze.
Zapravo, generalno, sve preporuke i savjeti su dobro dosli. No savjeti za potpune amatere jer ngmam nikakvih iskustava na tom podrucju pa mi neke stručne fraze i nisu od pomoći

Najnoviji postovi

Na vrh