• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kapitalna ulaganja

#Pajdaš

Aktivni član
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
174
Kada radiš manje površina to ti daje prednost da možeš puno bolje optimizirati sve radnje. A u poljoprivredi puno toga je baš u pravovremenom obavljanju operacija. Sve moguće prednosti treba maksimalno iskoristiti.
Što se tiče optimalnih površina - u principu je to upravo ona površina sa kojom trenutno raspolažeš, jer si sav posao i planove optimiziraš za površinu koju radiš. Nema tu univerzalnog recepta i tvrdo postavljenih granica. Ali sigurno je da neće financijski opsatati netko tko radi par hektara kukuruza i žita, nego onaj koji radi parsto hektara u istom tom poslu (i njemu je zapravo tanka zarada na tim kulturama). Sa druge strane ako imaš manje površina možeš se baviti radno intenzivnijim kulturama a o radnointenzivnim kulturama na velikim poovrišnama - može se samo sanjati. Drugi je par rukava da li će netko tko cijeli život radi kukuruz i pšenicu odjednom, možda pod stare dane, odjednom krenuti u proizvodnju povrća (primjer).....
Pa evo ja sam si dao vremena i gledao prihode, opsežne rashode i zaradu samo što se tiče ratarstva i kultura koje sam sijao (pšenica, kukuruz, soja kao glavne na 90-95% površine) i ostvarenih prinosa od 2015 do 2025 i dolazim do brojke od prosječne površine od 54ha (kretalo se od 23 do 81ha, kako koja godina) da je dovoljno kroz neki duži period da se može lagodno živjeti od čistog ratarenja i normalnim tempom obnavljati mehanizacija i širiti, s tim što na 54ha ratarstva imao bih daleko manje rizika, skoro duplo manje od mogućnosti za lošu godinu..
(AI tj umj.inteligencija na temelju tih podataka daje izračun od 43.2ha, al u AI sam ubacio još i tabelu padalina i temperatura kroz prethodne godine/mjesece itd)
Na temelju ovog Vašeg odgovora samo potvrđuje moje mišljenje i što se tiče optimalnih površina, problem velike većine je ''too much too soon'' svi bi bili Rockfelleri preko noći tj za 5g a da što manje moraju zasući rukave. Jer realno gledano, klasično ratarenje je i dalje najlakši dio poljoprivrede gdje se rukavi moraju najmanje zasući pa je takva i zarada, čak mišljenje nas nekih s obzirom koliko ima posla u klasičnom ratarenju još uvijek ta zarada je s obzirom na utrošeni rad i vrijeme dosta velika!!
E sad što su svi sebi postavili nerealne ciljeve u kratkom periodu pa se zadužili, to je opet druga strana priče..

Kolega itekako se varate što se tiče boldanog. Ima primjera gdje i veliki su jako lijepo zasukali rukave i diverzificirali svoju proizvodnju, i ne nije im bila potrebna suvremena i moderna mehanizacija i eu fondovi.. (pričam za Hr....).

Najnoviji postovi

Na vrh