oh itekako istina..evo kod mene u okolici zadnjih godina kad se stavi na prosjek veće prosjeke prinosa za pšenicu, ječam, kukuruz, soju i suncokret smo ostvarivali mi mali do 30-40ha nego veliki sa 200-300ha pa čak ak uspoređujemo s nekima i duplo veci prosjeci prinosa nam bili, za proljetne kulture ove godine pogotovo...jbg puno malih parcela pa kod velikih sjetva zna potrajat poprilično i po mjesec i pol i dva mjeseca...To što netko radi malo više zemlje od ostalih nije nikakav garant da će odmah biti i uspješan.
Po Vama koje su to površine otprilike u pitanju koje smatrate da bi bile potrebne da se ostane uopće u toj igri sa kukuruzom, pšenicom i sojom?!Oni koji žele raditi samo kukuruz/pšenicu/soju moraju imati daleko veće površine da bi uopće opstali u toj igri...
Ja ne bih,i znam bar još njih 10ak koji ne bi kupili! A zašto, jer smatram da mi je ovih 25ha dovoljno za normalan život, pa nekad čak i previše (što se tiče posla) a drugo davat 25tisuća eura za hektar, neka hvala..toliko lud nisamA i svi vi koji imate sada 20 Ha bi isto tako kupili pogodan komad zemlje, samo da se pruži prilika, baš kako bi kupio i ja.
Tam buš za 25 000 dobil 200 m2,a ne hektar. I ako imaš sreće,možda i 2 masline rastu gore 🤭, osim ako nije prvi red do mora, u građevinskoj zoni
E a kad se situacija okrene naglavačke pa plodna zemlja postane vrednija od kamena i krša.... ne podcjenjujem ničije ali nije ovo dobar put.Tam buš za 25 000 dobil 200 m2,a ne hektar. I ako imaš sreće,možda i 2 masline rastu gore 🤭
Cijena je uvijek 'kako se dvojica dogovore'. Može biti više, može biti manje, može biti svašta. I još jedno generalno pravilo koje uvijek vrijedi kod kupoprodaje je da je cijena uvijek mala onome ko prodaje ali ta ista cijena je uvijek visoka onome koji kupuje. Čovijek ne bi vjerovao da je tako - a radi se doslovno o istim nofcima.Tam buš za 25 000 dobil 200 m2,a ne hektar. I ako imaš sreće,možda i 2 masline rastu gore 🤭
Ima ljudi koji mogu platiti te prilično velike sume za zemljišta. Oni vjerovatno ne planiraju tu lovu vratiti kroz poljoprivrednu proizvodnju, nego u tom zemljištu/nekoj drugoj nekretnini 'parkiraju' svoju lovu koju su zaradili na nekom drugom mjestu. Jer lova je podložna inflaciji, to jest vrijednost love pada prilično brzo (novac ima vrlo neizvjesnu budućnost). Nama poljoprivrednicima to je problem jer nerealno diže cijenu osnovnog sredstva na kojemu imamo proizvodnju, a samim time diže i trošak proizvodnje - koji se onda prije ili kasnije prevaljuje na sam proizvod.E a kad se situacija okrene naglavačke pa plodna zemlja postane vrednija od kamena i krša.... ne podcjenjujem ničije ali nije ovo dobar put.
A opet ako pogledam da neko da i tih 25 soma eura.... nije baš da su svi bedaki pa kupuju, a ne isplati se.... kak i ovi kaj preplate kamenjar i nikad im se ne otplati....
To se trenutno događa u stanogradnji...... Kada jednom počne rasti cijena zemljišta/nekretnina/bilo čega - kada je vidljiv očiti trend - onda se pojavljuje veći broj kupaca koji u tom porastu cijena vide mogućnost za brzu zaradu (spekulacija) i ta spekulantska potražnja dovodi do daljnjeg (često nerealnog) rasta cijena.