• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,570
Kod nas se kulen radi od mišića i toga, dakle, tvrdo meso.
Meljemo na 8mm.
stavljamo 1.9% - 2% soli, 0.8% ljute paprike (Netko više, netko manje, ovisi od željene ljutine i od same paprike).
Češnjak i to je to.
Netko doda malo šečera, kažu da se onda "sjaji" kad se reže.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Šećer sam dodaval u kobase dok nisam imal prave slavonske slatke paprike, kaj su dobile crvenu boju. Nisam primijetil još neki utjecaj šećera.
 

ŽeljkoKa

Iskusan lik
Tu od
18 Stu 2020
Poruka
569
Evo da se i jedan Karlovčan ubaci u raspravu oko šećera, koliko sam upoznat šećer se stavlja u pac kao hrana za bakterije mliječne kiseline koja se nalazi u mišićima i tako ga u konačnici omekšava i ostaje crvena boja mesa. Pošto nisam ljubitelj paprike stavim oko 1 jušnu žlicu šećera na 10kg mesa za kobaje i imaju dost lijepu boju kad su suhe. Stavim ga u istoj količini u suhi pac i kasnije meso isto bude crvekasto kad se osuši. Sukrvicu iz paca ne bacam jer nije potrebno, problem je samo ako počne mjenjati boju iz crvenkaste tekućine u smeđu ali to mi se nikad nije dogodilo.
 

ŽeljkoKa

Iskusan lik
Tu od
18 Stu 2020
Poruka
569
Ne, šunke su mi najduže u pacu naravno cca 3 tjedna i ovisno od kuda je meso ( domaće ili kupovno) sukrvice ima manje ili više.. Skoro trećina posude u kojoj se paca. Šunke su stalno na dnu a ostale komade (špek, bunceki, vratina, itd) svakih 5-6 dana rotiram, u pac samo sol, češnjak i maalo šećera. Sukrvica miriši blago po češnjaku i skroz je prozirno crvenkaste boje.. Kao razrjeđeni ATF 😄
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
To ti se samo tak vidi. Nisu isti, ali su uglavnom svi fini, svaki na svoj način. 😉
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,979
Točno tak kak je napisal ŽeljkoKa radim i ja sa suhim pacom.
Jedino kaj je meni mesar preporučil svakih tri dana meso okretati ( ono kaj je bilo gore sad ide dole i svaki komad okrenuti (ako je koža bila gore sad ide dole...) deblje komade uvijek ostaviti na dnu, samo ih okrenuti).
Okrenuto meso polijati sukrvicom koja ostane iz posude u kojoj je meso bilo.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Radim samo mokri pac. Posla je samo dok se posoli i složi u posudu. Svaki komad se prije soljenja potopi u pac. Jako je važno dozirati sol koja se nanese na pojedini komad jer tu voda ne izvuče sol. Komad se lako presoli ili nedovoljno posoli. Na dno ideju veći komadi s kožom, zatim manji komadi s kožom pa veći bez kože i na njih manji bez kože. Gornja su rebra. Tekućinu od paca se lagano uz rub ulije u posudu i doda vode toliko da je sve potopljeno. S obzirom na to da rebrica hoćeju isplivati, na njih stavim dvije flaše vode kao uteg. Nema diranja dok se ne vadi van. Ako slučajno zatopli, flaše s vodom se zamijene sa flašama s ledom i mijenjaju dok se temperatura ne normalizira.
Do sad nisam nikad imal problema i dalje ostajem pri tom načinu.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,979
Tak su moji nekad radili i baba i tata i nikad nije bilo problema.
Mesar koji mi je kasnije radil mi pokazal i naučil me ovaj način. Meni se dopalo radi toga jer mi je tak jednostavnije u od onda tak radim.
Unazad par godina kak radim sam nemam problema, malo me bilo strah lani jer je bilo toplo ali nije bilo problema.
 

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,658
Vidiš ja radim suhi pac, ali malo jače nasoljeno, deblji komadi dole, tanji gore. Ne diram ništa nit okrećem. Kak prolazi vrijeme, tanje komade samo izvadim i idu u dim. Straha od presoljenja nema jer prije dima se sve meso potaplja 24h u vodu. Slano taman kolko treba, nema premetanja, a sigurno, nikad nikakvog problema da bi bilo.
 

ŽeljkoKa

Iskusan lik
Tu od
18 Stu 2020
Poruka
569
Prije par godina sam kupio vakumirku tek tada mi se sve nekako posložilo. Prije sam nosio samo kobase vakumirati u radnje koje se time bave a ostalo meso nisam. Sad sve kaj se da vakumiram i meso u vakumu zrije bez prisustva zraka i poprimi neke nove okuse i mirise. Vakumirana buđola mi je 100 puta bolja nego inače. Boja je ljepša, tekstura mesa i miris. Ove godine sam špek nakon sušenja vakumirao i držao mjesec i pol u podrumu u kutiji od stiropora. Ni sličan onome što sam skinuo sa sušenja, koža postane mekša, nema tvrđih djelova, sve se nekako porikta. Dosta mojih poznanika vakumira i odmah u škrinju u led.
 

vlastel

Aktivni član
Tu od
30 Sij 2019
Poruka
515
Ja delam suhi pac, debelo dolje, vrh rebrica. Okrećem je put tjedno, sva tekućina van, ono kaj je bilo u tekućini dosolim i ide sve unutra okrenuto. Rebra idu za 1 tjedan u dim a šunke za 4. Solim iskustveno, pol grube pol fine, paprika, češnjak, lovor, biber u zrnu
 

Najnoviji postovi

Na vrh