• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Ne mogu, ako nisi na dobrom polozaju. Dida u slavoniji nema sanse osusit tolike sunke. Isto tako ni kod mene u selu ne mogu koji su u 'rupi'. Tata bez problema susi, kuca je na visljem polozaju, a zimi hvala Bogu košave ne fali.
Ja nemam ni pusnice ali sudjelujem u izradi i konzumaciji suhomesnatih proizvoda 😆

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,491
Znači bilo je: 3 plećke 6 pršuta 6 povismenki(panceta) je iznosilo 210 kg, 45 kg kobasica, 3 bunceka, 6 pečenica, rebra, kosti, uha, noge, oglavine, to se sve soli i suši, 3 vrata u zamrzivač, 6 lungića već pojedeno, i cca 70 litara masti od slanine, i još cca 15 kg masti od sala.
E da i sad još samo bure orkanske i one malo manje orkanske.

Draško

Dobro znana faca
Tu od
20 Sij 2012
Poruka
996
Kod mene danas akcija nakon jucerašnjeg klanja, rođak glavni strojar.
Napravljeno 10 kg za kuhanje, 10 kg kulenove seke i 10 kg čajne kobasice koje su rađene pri puta.
Sutra će biti jos 20-25 kg domaće kobasice (salame) za sušnje. I da jos treba meso nasolit za pac. Danas nismo sve stiglo, jer smo imali nekih obiteljskih obveza na koje smo izguboli cca 3 sata.

Prilozi

• 20201213_183934.jpg
    20201213_183934.jpg
    39.6 KB · Pregleda: 36

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
4 komada prosjeka 215 kg i jedan od 130 kg.
Dio tankih kobasica već skinut, malo vrata i slanine odnešeno na ono kuhanje, ne znam kako se to zove.
Dosta svježeg i mljevenog ostavljeno u zamrzivač.
Šunke još u salamuri, i tako...

malivuk

Aktivni član
Tu od
27 Srp 2018
Poruka
80
Planiram gradit pušnicu za 5-8 kom svinja pa me zanima izvedba ventilacionih otvora, dali ventilacioni dimnjak na krovu i li otvori sa strane, sva iskustva dobro došla. Ako neko ima kakvu skicu biću zahvalan.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Napravi ju drvenu, a zidano samo gdje se kuri.
I na sve otvore postavi sitnu čeličnu mrežu, da gamad nemre unutra.

malivuk

Aktivni član
Tu od
27 Srp 2018
Poruka
80
vidio sam da na krovu rade ventilacioni dimnjak, dali je to dobro i kako funkcionira.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Rođak ima sušionu zidanu i na vrhu su cigli okrenuti na rupe, a dim može i ispod krova.
Nikad nije previše podimljeno i nikad nema katrana na mesu. Jadino veli da ju je trebal napraviti višom. Sad je nekih 3m, a veli da je bar 4, da bi bilo bolje.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Norma je 52 kg, ali ti si, kak i ja, sigurno odbil tjedne u korizmi.
Rođak ima sušionu zidanu i na vrhu su cigli okrenuti na rupe, a dim može i ispod krova.
Nikad nije previše podimljeno i nikad nema katrana na mesu. Jadino veli da ju je trebal napraviti višom. Sad je nekih 3m, a veli da je bar 4, da bi bilo bolje.
Dobil bi hladniji dim. (y)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Bi, no zavisi i o načinu kurenja.
On zakuri s otvorenim vratima (oko 1,9m visine) i dok se malo razgori, postavi trček odozgora, tak da se samo žari i dimi, ali da je hladno unutra. Čak se ni ne dimi jako van.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Oko tog sušenja je navek rasprava, al zato su to forumi😉kak je bolje ovak ili onak, hladni dim, topli ili pak mlačni. I onda kad to sve vidiš i čitaš delaš najbolje po starinski, a tak je i najbolje čini se.

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Kilaža mljevenog ovisi o tome koliko se ostavlja sušiti, koliko se ostavlja u duboki...

Kako sam i rekao, mi smo dosta ostavili u duboki i sigurno 25 kg mljevenog je ostavljeno u duboki. Sve slanine su ostavljene sušiti i sa njih se nije skidalo meso.
3 vrata su nošena na kuhanje i vidite koliko mišića je ostavljeno.

Kulena je bilo 70 kg, tankih kobasica 75 kg, ili obrnuto, sad ne znam više...

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,491
Sušionica bolje da je što visočija,po meni 4,5 do 5 m zidovi i još plus visina rogova.Mi prakticiramo da se ne loži ispod nego onako sa strane pa da dim ne ide direktno nego se pomalo uvlači u prostor s mesom. Kod mene je ugrađen ventilator od hladnjaka autobusa, jednu godinu se sušilo 5 komada prasac od cca 180 kg, i u trenutku kad je sav mrs bio na sušenju kad bih uključio ventilator svi komadi mesa su se lagano njihali, a ja kad bih se popeo gore osjetio big strujanja zraka.

Najnoviji postovi

Na vrh