• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
@Powershift bilo gdje ga možeš čuvati do 20°C,mislim na suhomesnato.

@Puknuti svojevremeno se pričalo i pisalo o tome da majčino mlijeko ne valja i nije zdravo i da domača svinjska mast škodi a rafinirano ulje od suncokreta koji je šprican puno puta je zdravo.

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Oficir -mamino mleko sam pio-svinja je još uvek kralj u prehrani a na suncokret ču šaltat posle po 100tici.:icon_pray:Bit prehrane počne u glavi-ne treba sve pojest što vidiš.Ja jedem malo ali ono kalorično i ono što mi paše.:icon_rofl:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Ja imam samo jednu strast, a to je špek i svinjska mast. :icon_lol:
Dobro, i luk uz špek. :biggrin:

MARIETO88

Član
Tu od
22 Lis 2013
Poruka
349
Razmisljam da ove godine uzmem fajfericu, ali mi svi govore da je to jako masna svinja pa me sad zanima dal da je uzmem? :/ meni ode 80% praseta u kobasice, a jako malo masti mi treba. Dali se osjeti razlika između fajferice iove standardne plemenite bjele, po okusu ikvaliteti?

MARIETO88

Član
Tu od
22 Lis 2013
Poruka
349
sto niko niss ne zna, ja miss to Vama u slavoniji br. 1 svinja?!

Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Meso prošarano masnoćom je puno mekše i ukusnije za jesti. Osim toga, ove domaće pasmine polakše rastu pa je meso kompaktnije, zrelije, a nije puno vode kak iz ovih komercijalnih pasmina. Ako otopiš više masti, bude je više i za pečenje. Domaća svinjska mast je zdravija od bilo kakvih ulja.
Meso Pietren svinje je ko da jedeš dasku: bez okusa. Zato barem stavi pol-pol mesa od svake vrste.

NewBee01

Novi član
Tu od
2 Sij 2014
Poruka
27
Mala pomoć odnosno iskustvo

Dobio sam danas bukovu šperploču 40mm debljine da mi bude za stol za mesariju....
Na tom stolu bi se samo rezalo itd...nebude se lupalo satarom itd....
Netko kaže da kupim lak za čamce i da to prelakiram cca 3puta i bude bilo viječno , dok netko kaže samo namazat jestivim uljem i bude bilo dobro...

E sad molim vas za savijet......

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Ja bi išao na biljno ulje jer lak je ipak lak. Po njemu režeš i dospije u meso a lak ipak sadrži i metale, raznu kemiju...

Poslano sa mog ALCATEL ONE TOUCH 5020X koristeći Tapatalk

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Lak za čamce koji kod nas ljudi dižu u nebesa je po meni najlošiji premaz za bilo koju primjenu. Samo eto jeftin je pa ide često po kući i oko kuće.

Što se tiče premazivanja ja bi tu dasku pustio u upotrebu sad tokom krmokolja, dok izrežeš slaninicu na kockice za čvarke biće dovoljno masna i zaštićena. Nakon upotrebe oprati toplom vodom, osušiti i to je to.

Jestivo ulje bi moglo da se užegne pa bude još gore nego da se išta stavlja.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Ta daska kaj si je dobio sama po sebi nikak nije za mesariju jer su slojevi sperploce međusobno ljepljeni ljepilima koja bas i nisu za prehrambenu namjenu. Jos da je premazes lakom...ajme meni...nabavi rađe jednu punu bukovu dasku.

gorjanac

Član
Tu od
17 Velj 2008
Poruka
101
Za stol se koristi mekano drvo kao što je lipa, topola ili vrba jer se od tvrdog drveta noževi jako zatupe. Stol se ne premazuje ni sa čime.

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Za mesarski stol je dobro bilo koje drvo koje nema tanina u sebi. Najbolja topola. Lagana, kad zabiješ nož u nju rupa se nakon malo vremena zatvori sama od sebe. kažu da je dobro zvručati mast, polijati po stolu, a kad se ohladi višak oprati i to je to. Drvo samo upije koliko mu treba.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Spremamo zalihe za zimu :)

Prilozi

• DSC_0297.jpg
    DSC_0297.jpg
    38.8 KB · Pregleda: 339
  • DSC_0298.jpg
    DSC_0298.jpg
    39.7 KB · Pregleda: 348

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Ima li neko iskustva sa oplatom za salovanje betona,

964475629(3).jpg

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Loše,posli vrlo malo vrimena poćinju ostajat komadići na mesu,najbolji je tak od povezanih gredica ako se malo više koristi.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Mesari i oni koji pomažu kod kolinja, su danas postali dosta komotni pa režu i sijeku izravno na stolu. U stara dobra vremena smo imali (kod mene još uvijek) drvene podloške, deblje za cijepanje, a tanje, koje mogu biti i plastične, za rezanje. Ne smije se stola dodirnuti oštrica.
Nije problem zamijeniti podložak, ali stol košta malo više.

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Kod mene se to zove blažujka. Ako to misliš za mesarski stol onda će noževi brzo na brušenje.

Najnoviji postovi

Na vrh