• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
A koja je to temperatura?
Klime ti nemru hladiti okolinu na ispod 18°C, jer njezino upravljanje to ne dozvoljava.

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Imaš kakav prozor na tom podrumu? Ako je tako malo prostora i ukopan do pola klima bi to morala bez problema odraditi ali neznam kako će se meso ponašati u zatvorenome.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
872
To je prostorijica koja je odvojena od ostatka podruma, a na toj prostorijici postoje cak dva prozora. Nisam mesar, iako imam velikog iskustva oko svinja i svinjokolje, ali mislim da bi bilo dovoljno 18 stupnjeva da se meso ne svica ( ne cijedi) po ljeti..
A da je iznutra obloziti panelima aluminij pjena?? Te obloge mislim stavljsti zbog toplinske izolacije.. Da sto duze drzi temp koju klima stvori.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Ja mislim da bez problema možeš obložiti sa stiroporom i iznutra bez bojazni od stvaranje vlage.
Do stvaranje vlage dolazi uslijed kondenzacije a koja je uzrok naglih promjena temperatura zbog loše izolacije. Ako prostor dobro izoliraš, a to kak ti veliš da budeš, je jako dobro. Klima bude sasvim dobro odradila posao u ljeti. Mesu je bitno da ima stalnu cirkulaciju zraka.
U podrumu znam držati cijelu šunku, buđolu i kulen do godinu i pol i nije se pokvarilo. Kod visokih ljetnih temperatura upalim ventilator da puše.

domo1984

Dobro znana faca
Tu od
22 Srp 2014
Poruka
569
Oblozi sendvic panelima kako treba i sve se pozatvara bude ko hladnjaca al da se odradi kako treba i bit ce super.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Klima jako suši zrak. Nebu li se meso previše sušilo unutra?

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Obloži alu panelom, napravi mali zračnik kao na krčmarskim zahodima, skosi pod u jednu stranu zbog kondenzata i pare koje misliš dati za klimu uloži rađe u termoking. Imaš ih puno njuškalo.

MARIETO88

Član
Tu od
22 Lis 2013
Poruka
349
Stiropor nikako, ali nikako ne meta ti! Imam pored kuće novi objekt, uskoro će imati 2 god.... i jednu prostoriju smo obložili sa stiroporom i okrečili.... zaključak prostorija izgleda ko' dalmatiner(pas) xS točkice od vlage.... dalje da i ne pisem. U biti moja preporuka ti je staklena vuna, ona diše i isto dobro drži temp. No kondenzacije ti nebu prob, ako koristis klimu cak suprotno miss da ce biti kj ZJ kaze. :/
+ obavezno ocisti filter klime u alkoholu, posto se tamo cesto stvaraju bakterije!

Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
872
Ja sam stiropor dal kao primjer izolatora prostora da mi klima sto ucinkovitije radi. U slucaju stiropora naljepil bi ga na zid, pregletal i poljepil keramiku. Razmisljal sam i o termozbuki jer je spricmort davno bacen.
Uglavnom podrum je vrlo suh sam po sebi i jedino kaj se meni cini kao problem je isusivanje zraka. Iako kad bi preko noci malo otvoril te prozore mislim da bi to bilo ok.
Trenutno je nemoguce tijekom ljeta cuvati meao u podrumu. Pretoplo je i dolazi do otapannja masti i onda sam prisiljen, po meni, na najgore moguce rjesenje da meso strpam u skrinju.

MARIETO88

Član
Tu od
22 Lis 2013
Poruka
349
Sa vanjske ne, osim u stazi oko zgrade. :/ morali smo metnu ti mrežicu i prozor na kant..

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Nekada je moj, već odavno, pokojni deda radil kuhani pac. Sjećam se da je cijela kuća mirisala tim opojnim mirisom. Na žalost, ja to ne znam napraviti niti sam uspio u svom okruženju ikoga pronaći da to radi, ili zna raditi....
Vjerujem da ima netko od naših forumaša tko zna taj postupak pacanja mesa pa vas molim za recept.
Hvala

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Sa vanjske ne, osim u stazi oko zgrade. :/ morali smo metnu ti mrežicu i prozor na kant..

Zato ti prostorija izgleda ko dalmatiner. Da imas vanjsku izolaciju ne bi dolazilo do naglih promjena temperature. Vanjska izolacija ti je bitnija nego unutarnja ili da si onda barem izolaciju stavio barem 8 cm . Tak da ti stiropor ti sa "dalmatinerom" nema veze .

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Nema veze je li izolacija s vanjske ili s unutarnje strane. Bitna je obodna temperatura stijenki, dakle adekvatna izolacija za određenu razliku temperatura, provjetravanje (broj izmjena zraka na sat) i relativna vlaga u prostoriji.
Ako je izolacija iznutra hlađeni prostor se prije rashladi kad se ukljući uređaj za hlađenje, ali se i prije temperatura digne kad uređaj prestane raditi. Prostor nema takvu toplinsku stabilnost kao onaj s izolacijom izvana jer se tamo zidovi koriste kao akumulatori toplinske energije.
Dakle, ako mu nije zgodno izolaciju postaviti izvana, može i iznutra. Samo bu se uređaj češće uključival, ali bu i kraće radil. Ukupno bu jednako utrošil energije.

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
872
Moj podrum je i iz vana izoliran sa 5 cm stirodura. Naravno dal sam prijedlog da ga i iz unutra izoliram upravo zbog poboljsane izolacije da bi uredjaj sto manje struje trosil i da bi bila sto konstantnija temperatura u prostoru.
Prirodna cirkulacija zraka je moguca zbog prozora, ali nije nikakav problem ugraditi i jedan veentilator da barem mijesa zrak unutra.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ako je podrum pravi izvana netreba izolacija jer je zemlja taj izolator,ako je suh nema vlage niti znojenja.
Prema tome pravi pidrum u zemlji je pravi podrum,a prostorije dozidane uz garaže ili kuće kaj ljudi zovu podrumima nemaju s tim veze.

Ja imam podrum u zemlji 90%, gore je 30cm betona armiranog i zidovi su 20cm armiranog betona i temperatura je konstantna,preko ljeta 13-15°c,po zimi od 7-9°c.

-ZGP-

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
247
Nekada je moj, već odavno, pokojni deda radil kuhani pac. Sjećam se da je cijela kuća mirisala tim opojnim mirisom. Na žalost, ja to ne znam napraviti niti sam uspio u svom okruženju ikoga pronaći da to radi, ili zna raditi....
Vjerujem da ima netko od naših forumaša tko zna taj postupak pacanja mesa pa vas molim za recept.
Hvala

Zac ,i mene zanima taj recept pa valjda će neko reći. Meni je davno jedan stariji čovjek to objasnio ,ali tad nisam tak napravio i sad više nisam siguran u svoje pamćenje ! Ali probaću ove god. jedan komad npr.slanine napraviti tako da vidim . Mislim da mi je rekao da se prokuha voda sa 10% soli ,ubaci se lovorov list ,papar u zrnu i češnjak ,sol 10 posto a ovo troje po želji..

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
872
Ako je podrum pravi izvana netreba izolacija jer je zemlja taj izolator,ako je suh nema vlage niti znojenja.
Prema tome pravi pidrum u zemlji je pravi podrum,a prostorije dozidane uz garaže ili kuće kaj ljudi zovu podrumima nemaju s tim veze.

Ja imam podrum u zemlji 90%, gore je 30cm betona armiranog i zidovi su 20cm armiranog betona i temperatura je konstantna,preko ljeta 13-15°c,po zimi od 7-9°c.

-ZGP-

Moj podrum nije nikakva prostorija dozidana do garaze vec je ukpoan ispod kuce i mozda ga je 30 posto iznad zemlje i taj dio je oblozen stiradurom.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Pa u čemu je problem onda,ako ti voda ne ulazi i nema vlage u njemu nebi smjelo biti problema kod konstantne temperature,samo ulazna vrata izoliraš i jedan prozor na kiper i to je to.

-ZGP-

Najnoviji postovi

Na vrh