• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

zeko

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2009
Poruka
1,633
I kod mene se radilo za vikend.
Napravili oko 200 kg kobasica, kulenovih seka i kulenova.
5a1820c67c245e39a33019a619637c26.jpg
dc440b1ae0d36fd9c67bb9b8871a82c3.jpg
5003aa6f1964640840d12a3cf750e6f2.jpg

H. mate9

zeko

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2009
Poruka
1,633
To je ručna kipa od zmaj prikolice.
Dodan je klip od kombajna i ruka.

H. mate9

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
da li se negdje u hrvatskoj koristi stol za obradu koji izgleda kao obični stol samo umjesto daske ima neško kaj je najlaše objsniti izgledom ljestvi (lojtre)..bude drven , eventualno okovan flahom .
na to se digne svinja nakon skidanja dlaka u koritu , pa se na njemu brije , pere , itd. nakon toga se zadnje noge zakopčaju na jednu stranu , svinja se skupa s stolom nagne i prepolovi , vade se crijeva itd kako to več ide .

U samoboru se to zovu tregle

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Si mislil na Lojtru ne !? Ja nisam videl nikakva "stol" za takvu namjenu. I drvena je najbolja. Jednom sam stavil pajceka na željeznu pa smo imali naknadno pranje. Opal nam je.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
moral bi vidjeti sliku da bi mogao potvrditi
koliko god pratim forum i takve teme nikad to nigdje nisam vidio da se koristi

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Jel ovak @puknuti ?

Prilozi

• Kolinje '10.jpg
    Kolinje '10.jpg
    37.8 KB · Pregleda: 186

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ma ne , to je obična lojtra na koritu ..i tu strada kičma ..pogledaj položaj mesara

Ovo o čem pričam je kao lojtra na svojim nogama visine 90 cm ..i isto toliko i široka , svinju 100-130 kila na tome okrečeš bez straha da padne i ne trebaš je pomicati
vrlo je praktično jer svinju dok izvadiš iz kropa digneš na to , na tome je sve dok je ne raskomadaš na djelove ..poslje se na to stavi daska na kojoj režeš špek .. itd

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
A kak je vadiš iz korita na tu široku lojtru?

Prije smo vadili na lojtru, očistili pa nosili na stol i tam razdelali na komade. Onda smo stol zamijenili galgama, a lojtra je ostala. Sada više ne vadimo na lojtru, nego se u koritu očiste nogice (posebno zadnje) i odmah se vješa na galge.
Malo smo evoluirali i olakšali si. :icon_wink:

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Nikad čul ni videl @puknuti. A kaj se tiće "sistema" oko svega, svi imamo nekaj svojega. Stvar navike. Dobrodošle su nove ideje svakak .

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
A kak je vadiš iz korita na tu široku lojtru?

Prije smo vadili na lojtru, očistili pa nosili na stol i tam razdelali na komade. Onda smo stol zamijenili galgama, a lojtra je ostala. Sada više ne vadimo na lojtru, nego se u koritu očiste nogice (posebno zadnje) i odmah se vješa na galge.
Malo smo evoluirali i olakšali si. :icon_wink:
znači , taj stol se stavi uz korito, jedna strana lanca se "zaveže" za taj stol a za drugu stranu lanca muži vlečeju preko stola , znači oni stoje s druge strane stola u odnosu na korito.
To ispada kao pomična kolutura pa muži vlečeju pola tereta , dva muža bez brige povlečeju /dignu svinju od 140 kil ..eventualno neko pripomogne za noge ako se zapetljaju .

Kad se koristi takvi stol trebaju samo korito i " to" , galge ne treba .
znači ljepota toga u mojim okicama je kaj nema dizanja galgi , nošenja polovica , podvlačenja lojtri a najvažnije od svega ne brije se u sagnutom položaju .

nemrem vjerovati da to nitko ne koristi nego u ovom kraju , valjda je došlo iz slovenije :icon_scratch:
taj stol je ovdje uglavnom napravljen od kestena jer ga ima u izobilju , to je toliko lagano da ga jedan čovjek nosi bez problema , kad ga ne trebaš objesiš ga na čavel , a kroz godinu može koristiti za mnoge druge poslove

Posljednje uređivanje od moderatora:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
tebi treba sve nacrtati,xd

edit :
kad se obrije , sa stolom se podigne u nacrtani položaj , onda se izvade iznutrice vrati se natrag na noge kao normalni stol ( i ide se u kuču na pržena jetrica

Prilozi

• a1a1.JPG
    a1a1.JPG
    21.4 KB · Pregleda: 91

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Hvala na pojašnjenju, no ipak mi nije baš jasno podizanje iz korita na stol. Pretpostavljam da se stol dužom stranom postavi uz korito. Napravil sam skicu (crveno je lanac, preciznije 2 lanca), ali nisam siguran jel dobra i jel se lanac vuče u označenom smjeru.
Slažem se da je najgori posel struganje i brijanje u sagnutom položaju. Mi smo brijanje izbjegli (osim nogica) preskakanjem lojtre. Odmah na galge. Više niti ne nosimo polovice. Eventualno četvrtine ili se čak odmah na galgama izrežu veći komadi (but, rebra itd.)

Kak se na tom rešetkastom stolu razdelava. Jel se pajcek prvo siječe (otvara) na hrtišu ili na trbuhu kao i na galgama?

PS:
Ja sam taj koji voli nacrtano. :(hi)::(hi)::(hi):

Edit:

vidim u međuvremenu tvoju skicu. Ne čini mi se da je baš tak lako dobiti svinjče u taj položaj.:icon_scratch:

Prilozi

• Kolinje.jpg
    Kolinje.jpg
    11.1 KB · Pregleda: 69

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
svinja se otvara redom isto kao i na galgama , svinja na stolu leži na lađima

bit je u omjeru visine i položaju nagu stola , to jedan čovjek okrene bez velikog napora ..moja skica nije u mjerilu pa možda djeluje da je teško

povlači se ovak ..hihi

Prilozi

• Kolinffje.jpg
    Kolinffje.jpg
    28.9 KB · Pregleda: 91

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Hvala na trudu. Tak mi je bilo logično, ali si još nemrem objasniti zakaj sam krivo razmel ono kaj si ti prav napisal ("znači oni stoje s druge strane stola u odnosu na korito").
Ispričavam se. :icon_pray:
Još kad bi od korita do stola imali 2 foslina pa stol malo odmaknuti.
Kad se kod mene delalo na stolu, prvo su se porezale nogice i onda se pajcek okrenul tak da su leđa bila gore. Prvo se odvojil špek, onda izvadile ribe (kare) i zatim hrtiše kaj se došlo do crijeva i iznutrica.

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
Ovaj vikend smo poklali 3 komada, 1 žensku i 2 muška. Oba muška su imala jajce u utrobi i sad meso ima miris. A čovjek od kojeg smo kupili odojke tvrdi da je veterinar svakome izvadil po 2 jaja. I veli moze se dogoditi da ima treće jaje. Ajd da se dogodi na jednom od 100 al na dva iz istog legla...

Poslano sa mog ALE-L21 koristeći Tapatalk
Ima tih slučajeva, to zovu unutarnja.
Da su ostala normalna jajca onda bi se vidjela sa vana ovako unutra se ne vide.
Kod strica se desio takav slučaj imao je dva unutra a lično je čistio tako da je počišćen sigurno, ja sam jednom našao u pečenici ali je bilo malo prase pa se nije osjetilo.
To je inače rijetko, a da se potrafi baš u oba to je baš loša sreća.
Uglavnom taj čovjek nije kriv

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
I kaj sad s tim mesom ?? Ja sam na dva navrata tak naletel na "Todorićevu vratinu". Kupili ljudi, ja ispečem na roštilju, a ono smrdi ko da si u kahlicu namočil ( ko Ruda iz Dreletovog hita ).

Na vrh