• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,085
Za ručno stiskanje nije presudna sila stiskanja. Samo napravi štetu. Živce treba deti na hozntregere i polako. Male su slabe, ali velike su ok. Onome tko topi špek u velikom kotlu, praktičnija je prešica na navoj, zbog kapaciteta.

Za ljepšu boju dodajemo malo mlijeka. Dva pitanja:
1. pjeni li se više mast što je više mlijeka?
2. ostaju li kod previše mlijeka nakon stiskanja više elastični, ili to zavisi od nečeg drugog.

Najviše volim kad se zadrže skupa nakon vađenja iz ručne stiskalice. :love:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,109
Ako se przi mast i odmah zavrsavaju čvarci oni su masniji. Neko presa, neko i ne. Ja odradim mast da mi je ok, čvarke vadim da rijeßim mast. Čvarke ponovim u kazan dodajem sta je potrebno i tad ih dotjeram, da su dobro uprženi, netrebam ih onda stiskati. To je moj ukus.
Ups... Premasno...
Mozda nedovoljno uprzeni.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,172
1. pjeni li se više mast što je više mlijeka?
2. ostaju li kod previše mlijeka nakon stiskanja više elastični, ili to zavisi od nečeg drugog.
1 siguran sam u to, ja čak u zadnje vrijeme ni ne dodajem jer mi je boja ok, samo ih malo jače spečem.
2 mislim da ta elastičnost ima veze s tim kaj nisu dost pečeni, imal sam takve probleme, ali kak ne dodajem mlijeko samo ih ostavim dulje ali na slabijoj vatri pri kraju.

Preše imam obje, zbog brzine teram na veliku, na šaraf, ali sečam se nekad kad su grabili iz kotla i tiskali ih..... a oni kaj su bili deblji su se nu međuvremenu dopicali i dizali gore... uf, mislim da bum jesenas probal sa malom ručnom prešom.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,094
Problem je kaj više nemamo od čega napraviti prave čvarke ( čast izuzecima koji doma hrane svinje) . Nekad je špek bil 4 prsta debeli,a ovo kaj danas moreš kupiti ima 1cm i to ak imaš sreće

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,689
Elasticnost ti ima veze sa brzinom pecenja..ja ispod 3 sata ne pecem...naravno ovisi o kolicini ali vecinom imam dosta veliku kolicinu pa to traje...
@Deda Marek speka 2-3 prsta nemas vise sanse kupiti...vecinom su to tovljeniki i nema sanse da on u 5-6 mj nakupi spek...
Ja za 2 tjedna koljem 250kg...kupljen u 1mj..mislim da bude imal bar 3 prsta...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,172
Problem je kaj više nemamo od čega napraviti prave čvarke ( čast izuzecima koji doma hrane svinje) . Nekad je špek bil 4 prsta debeli,a ovo kaj danas moreš kupiti ima 1cm i to ak imaš sreće
Sečam se priče moga starog o pokojno babi Ječkani (tak su ju zvali).
Ta baba je bila najbolja gazdarica, ishranila je svinju koja je imala 17 centimetara debeli leđni špek. I onda su to oni posušili i pomalo čitavu zimu rezuckali i žvakali.... do prolječa ni koža nije ostala.
A meso, meso je bilo samo za svetke.

Elasticnost ti ima veze sa brzinom pecenja..ja ispod 3 sata ne pecem...naravno ovisi o kolicini ali vecinom imam dosta veliku kolicinu pa to traje...
@Deda Marek speka 2-3 prsta nemas vise sanse kupiti...vecinom su to tovljeniki i nema sanse da on u 5-6 mj nakupi spek...
Ja za 2 tjedna koljem 250kg...kupljen u 1mj..mislim da bude imal bar 3 prsta...
I to sam čul da treba sporije peči, nisam probal ali mi ima logike. Ja pečem u toj posudi več godinama i nemam nekih problema, možda jednom dvaput ako se dogodilo.
U početku pečem ful gas, a kad je pri kraju smanjim.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,245
Za 250 kg bi moralo biti barem 4 prsta. Mi klali prošle godine šest komada od cca 150 kg i bilo 3 prsta na svima, roba samo takva.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,689
Za 250 kg bi moralo biti barem 4 prsta. Mi klali prošle godine šest komada od cca 150 kg i bilo 3 prsta na svima, roba samo takva.
U pravilu imamo 3-4 prsta speka...jecam-tritikal-kukuruz+zelena trava,drac...svasta jedu...tak da naberu dobro...tak imamo svake godine u 11mj za preradu...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,172
Ja zmešam salo i špek i sve skupa pečem.
Zakaj pečeš salo posebno?

Sad si me s tim salom setil salenjaka..... mljac....

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,689
Zato jer se ne peceju isto...drugacije se tali salo a drugacije spek...
Tak sam se naucil..a i nije mi ista mast...
Mi uvijek cvirkove slazemo s tim.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,172
Ima logike, moji su to uvek mešali pa tak delam i ja.
Jedino kaj salo režemo na veče komade da se ne mrvi.
Nisam probal drugačije, što ne znači da nebum, a sa mašču i okusom nemam problema. Bum probal nekad.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,689
Ja salo uvijek na.vece komade..al oces neces mrvi se...pase mi tak jer onda uz salo stavim i one sitne komadice speka kaj mi ostanu...pa mi samo spek ostanu priblizno jednake kockice koje se jednakomjerno ispeku...ako stavim te komadice sve sa spekom onda.mi budu prebrzo peceni a veci komadi ostanu sirovi...

Futa

Član
Tu od
13 Lis 2023
Poruka
43
I mi smo nekad mješali salo i špek skupa i topili, ali se znalo desiti da se salo skoro zagori, a špek još nije gotov, pa smo poslije najprije metnuli špek, a onda poslije dodali salo i onda je bilo sve ok.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,689
Je, tak su i meni rekli da su radili...nakon odredenog vremena dodavali salo na spek...meni je ispalo jednostavnije staviti jedno i drugo u isto vrijeme...spek u kotel na drva kuriti i salo u rajnglu na plin pa se.ne zamaram kad.bude kaj.peceno...
Znali smo mast odvajati ali sad sve skupa.stavim u istu tiblicu...

Na vrh