• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,208
Postoji i kolagen u roli, samo ga trenutno nema na web shopu ovih firmi iz Vžd

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,310
Crijevo nismo nikad koristili, već foliju u roli.
I nikad ga nisam trebal kupovati, pa ni ne znam kaj je to.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,411
nikad ga nisam trebal kupovati, pa ni ne znam kaj je to.
Puno toga ti nisi trebal kupovati ni koristil pa znaš puno toga o tome.
Sečaš se kaj ti je Željac rekel kad te kod mene upoznal ;)

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,842
Ja ga nisam isto nikad koristil...meni se cini da malo usporava susenje mesa..ne mora biti da.je tako... ali ovak je meso samo u mrezici i na zraku...a u kolagenu je ipak.cijelo zatvoreno...

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,229
Ovo s folijom ne kužim. Kak u foliji posušiti meso 🤔. Osim ak je to neka folija za koju nisam čul

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,310
Posušiš kak i bez nje...ak se prejako ili prenaglo dimi, katran ostane izvana i ne dojde do mesa, muha ga nemre "zafljučkati"... ukratko dobra stvar.

Znam ono kaj smo koristili, nisam trebal kupovati kad je mesar navek toga imel (platil sam njemu).

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,229
Nisi odgovoril o kakvoj se foliji dela. V streču nebreš garant posušit. A muha sigurno nebu došla po ovoj temperaturi. Osim toga na zračnicima imam milimetarski rabic,pa nema ulaza eventualnim štetnicima

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,411
Nisi odgovoril o kakvoj se foliji dela. V streču nebreš garant posušit. A muha sigurno nebu došla po ovoj temperaturi. Osim toga na zračnicima imam milimetarski rabic,pa nema ulaza eventualnim štetnicima
Paropropusna vodonepropusna :giggle:
Zajebajem se malo ali slično je to.
Iz crijeva ili folije, isti vrag, treba kod punjenja dobro istisnuti zrak pa treba bosti iglom.... znači zaštite za muhu nema u tome i muha može do mesa.....
Muha je veliki vrag, još ak se velikim slovima piše....

Postoje i mrežaste vreče za čuvanje mesa ali najbolje je napraviti mrežastu kutiju pa na propuh... ja si to nisam nikad složil, a ni nebum a zrenje u pušnici mi se ne dopada

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,842
Ja sam slozil od letvi kutiju i sve okolo mreza za komarnike...na tavanu na propuhu kutija...nakon dimljenja budzole i spek (salame su vec u kutiji) idu na 2-3 mj unutra ...ovisi kak bude brzo zatoplilo...nakon toga ih vakumiram i u frizider...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,411
🤣🤣🤣🤣🤣🤣

S kojim razlogom 🤔
Pa kaj ja znam, ne dopada mi se miris koji je unutra pa si mislim da to ni mesu nebi pasalo, a i stari ljudi su navek na propuhu sušili.

Ja sam slozil od letvi kutiju i sve okolo mreza za komarnike...na tavanu na propuhu kutija...nakon dimljenja budzole i spek (salame su vec u kutiji) idu na 2-3 mj unutra ...ovisi kak bude brzo zatoplilo...nakon toga ih vakumiram i u frizider...
Na tom putu sam i ja lani bil, več sam se i psihički pripremil da idem to slagati ali nekaj drugo je prije došlo na red.... nisam, a po svemu sudeči ni nebum to nikad složil.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,229
Imam na pušnici 4 zračnika,2 sjever,2 jug s već spomenutim rabicom. Čisto solidno vleće propuh prek. Po potrebi prek dana i vrata širom

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,411
platil sam njemu
Nije niko ni rekel da nisi, vjerujem i tringelta si dal ;)
Imam na pušnici 4 zračnika,2 sjever,2 jug s već spomenutim rabicom. Čisto solidno vleće propuh prek. Po potrebi prek dana i vrata širom
Nisam ni rekel da nema propuha ;)

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,471
Moje budjole prvo idu u gazu koju mozes kupiti u apoteci i koja ima sitnu mrezicu kao najlon carapa, nakon toga na cijev FI110 navucem mrezicu i provucem meso umotano u gazu kroz cijev dok mrezicu natezem koliko god mogu da jace stisne vodu iz mesa.
Gaza izvlaci vlagu van i stiti meso da se mrezica ne uraste pa se poslije ne trgaju komadi, a i lakse se skine.
Izrada budjola i skidanje mrezice i gaze je bezo i bezbolno.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
3,482
Ja uz kobase sušim još samo krmenatle (lax kare), vratinu mi je šteta sušiti, ona mi je bolja termički obrađena

Najnoviji postovi

Na vrh