• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,347
Pri nama
prat = nadjev (za čurke, kobasice, prezvuršt...)

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,528
Pri nama prat je sitno, sitno mljeveno meso (ko pašteta) koje služi kobasicama kao vezivo.
Može svinjsko a može i kravlje.
Treba biti oprezan kod izrade prata i doziranja da se ne upropasti kobaje.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,883
Ima prat u obliku praha...emulgator...povezuje meso i brze se suse...
Inace se za salame prat radi od sitno mljevenog mesa...najcesce junetina...stavi se gore voda, promijesa i ostavi da se kak napuhne...i onda se mijesa u salame ..ja stavkm sitno mljeveno ali radim ciste svinjske...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,528
Pa kak radite prat u kućnoj radinosti?
Može par detalja
Ja sam mlel na šajbu 3mm, nakon toga multi praktik i dodavanje leda.
Temperatura je jako bitna ko i količina prata u odnosu na meso.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
3,520
Ma ne, ništa takvog....lopatica, prošarano meso, obreski, na tu količinu 30% špeka od hrpta. Šajba 12. Sol 2,2%, papar 0,5% i slatka mljevena paprika 0,4%. 2 dcl vode od češnjaka, obično crijevo i 2 lagana dima. 5 tjedana sušenja i to je to kaj je na sliki

Najnoviji postovi

Na vrh