• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOLINJE - - - izrada suhog mesa, kobasica i ostalih stvari od mesa

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,348
Pri nama
prat = nadjev (za čurke, kobasice, prezvuršt...)

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,532
Pri nama prat je sitno, sitno mljeveno meso (ko pašteta) koje služi kobasicama kao vezivo.
Može svinjsko a može i kravlje.
Treba biti oprezan kod izrade prata i doziranja da se ne upropasti kobaje.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,885
Ima prat u obliku praha...emulgator...povezuje meso i brze se suse...
Inace se za salame prat radi od sitno mljevenog mesa...najcesce junetina...stavi se gore voda, promijesa i ostavi da se kak napuhne...i onda se mijesa u salame ..ja stavkm sitno mljeveno ali radim ciste svinjske...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,532
Pa kak radite prat u kućnoj radinosti?
Može par detalja
Ja sam mlel na šajbu 3mm, nakon toga multi praktik i dodavanje leda.
Temperatura je jako bitna ko i količina prata u odnosu na meso.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
3,520
Ma ne, ništa takvog....lopatica, prošarano meso, obreski, na tu količinu 30% špeka od hrpta. Šajba 12. Sol 2,2%, papar 0,5% i slatka mljevena paprika 0,4%. 2 dcl vode od češnjaka, obično crijevo i 2 lagana dima. 5 tjedana sušenja i to je to kaj je na sliki

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,538
I kod nas je slično, samo ne stavimo toliko špeka baš, ali uvijek ima na obreskima dovoljno. Na cca 30 kg toga stavimo 5 kg junetine da bolje poveže. Ko želi može, a i nemora. 2% soli, 1 % slatke paprike, 0,5 % papra, malo vode od češnjaka, malo ljute paprike po želji i dvije žlice šećera. Stari daje 3 ili 4 dima. Također znamo radit kao ove godine sa gotovim Fami začinom, stavljamo začin za kulen i za kobasicu pola pola, ima sve izmiksano unutra što je gore navedeno, samo se doda voda od češnjaka i jako smo zadovoljni sa time. Također se melje na šajbu 12. Ono što ljudi obično griješe da ne daju pažnju kod mljevenja. Poželjno je da melje sporije i da je jako oštar nož logično jer vidio sam puno puta situaciju da ljudi rastuču meso sa tim mašinama, skaše i nea tu više dobre kobasice.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,885
Ja meljem kombinirano.. cca 60-70% na 12 a nekih 30% na 8 bas zbog povezivanja. Ok nam.je bilo sa junetinom ali ipak su nam ciste svinjske najbolje. Da lakse sameljem, ja uvijek prvo u jutro odvojim meso za kobasice i salame, narezem na trake i stavim u skrinju. Puno lakse se melje kad se dobro ohladi...od zacina vazem samo sol. 1.8-1.9% sve ostalo na probu. Piment,klincic,papar, slatka ljuta paprika, voda od kuhanin feferona, cesnjak. Masine svake godine nosim na brusenje, noz i sajbe..

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,599
I ja meljem kombinirano. Cca 50-60% u temi Poticaji, 10-20% u temi Što smo radili danas, 5-10% u temi Ferguson i cca 10 % u svim ostalim temama, isto zbog povezivanja. Puno je lakše kad nisam žedan. Lagve punim svake godine redovito. :ppozdrav:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,532
Meni je taj prat bil potreban zato jer sam tu godinu nožem rezal meso i špek na kocke pa je trebalo nekaj da to sve skupa poveže.
Oni kupovni prahovi i tekučine mi se baš i ne sviđaju, ja ih zovem cement....
Jedan stariji kobasičar mi je rekel kak su oni prirodno vezivo dobivali nekad pa smo tak i napravili. Osim kaj takav prat služi kao vezivo pomaže da vlaga lakše i prije izađe iz kobasice pa prije imamo gotov proizvod.
A kaj se vode i napuhavanja tiče, kolega @llmb0611 je na dobrom tragu.
U prat kad se usitnjava sa ledom se mogu dodati i začini pa je to sve skupa tekuče i napuhnuto i lakše se umješa u ostalu smijesu, a i bolje se rasporedi.

Ja sam tak radil samo dva puta jer je postupak malo komplikacija, ali za kratko vreme imaš suhu kobasicu, a na prirodan način.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,885
Nisam znal da se to radi tak sa ledom...
Meni jedan.mesar rekel to da treba uzeti sitno mljeveno i staviti gore vodu...
Ovaj put za salame nisam.tak radil samo sam odredeni postotak mljevil na grubo a odredeni na sitno i rezani spek na sitne kockice. Salama mora bez vode. Za kobasice nije problem...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,532
Led služi održavanju temperature jer brzina vrtnje noževa ga grije.
Nemamo mi doma strojeve da to odradimo kak treba ali da se ko ima vremena.

Mi svi bežimo od dodavanja vode u meso ali ta voda nam kasnije osigurava da imamo mekane i sočne kobasice.

Naravno, ovo sve važi za meso iz domačeg uzgoja. Ovo kupovno ne valja za ishranu ljudi ali smo prisiljeni koristiti ga....

Najnoviji postovi

Na vrh