• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Komasacija

sugarray

Aktivni član
Tu od
27 Stu 2013
Poruka
418
E sad nek meni neko objasni kak ta komasacija funkcionira?
Recimo ja imam 0,83ha voćnjaka a htel bi dogurat do 1ha. Sused pored mi nabija cijenu ta njegovih 800 klaftri kao da je od zlata. Drugi pored nije zainteresiran za prodaju. Jel se ja moram nekome javiti da želim nešto, koji mi je cilj, koja parcela mi bude pasala ili kak to? jednostavno nemogu proširiti a htel bi.
Ili budu rekli picek evo ti ovo i čkomi...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
Napravi si kalkulaciju u koju buš uz ekonomske uvrstil i druge vrijednosti koje za tebe ima tih 800 čhv. Mislim da bi za 1 ha dobil dodatne potpore za voćnjak (treba provjeriti u Agenciji).

Poznam jednu osobu kojoj je susjed napumpal cijenu više od 60% u odnosu na realnu, ali je ipak kupil i danas mu nije žal. Koliko traži po kvadratu ili po klaftru?

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,735
viš, kod mene je ral 10 000 eura pa se nitko ne buni...ako imaš lovu kupiš, ako ne...ne...:wink:

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Klafter ili čhv je 3,6m2.
Tamo gdje ja imam nasad je 1ha po 10 000 -20 000e, ali takav komad niti nema za kupit. Po poreznoj je m2 8kn. 40km dalje prema Kordunu ima 1ha po 2,500-3000e.

cisnar

Član
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
82
Kakva je zemlja u Kordunu za te novce,jel to zarasteno,sikara ili obradivano . . .

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
4€ po klaftru traži kljuse... a inače su po 2€ na toj lokaciji

Pretpostavljam da ti parcela jako odgovara jer se drži tvog voćnjaka. Još ako nije daleko od kuće, to je dodatna vrijednost. Provjeri mogućnost dodatne potpore ako povečaš površinu voćnjaka preko 1 ha. Ako je ta informacija točna i imaš novce, kupuj.
S vremenom ti se buju novci povrnuli, dio kroz dodatne potpore, a dio kroz prinos. Ukalkuliraj i iznos koji bi godišnje plaćal za najam takve parcele.

Sreća je kaj ne znam gdje je parcela ni tko je vlasnik jer bi mi se reklo da drukam za njega. Ovo je samo moje razmišljanje, odluka je tvoja.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
4€ po klaftru traži kljuse... a inače su po 2€ na toj lokaciji

Kupuj.
Vidi moj primjer - kasnih osamdesetih pokraj moje kuće je bilo dva prazna gradilišta. jedno je prodano za osamnaest tisuća ondašnjih maraka, a drugo koje je bilo uz nas se prodavalo godinu i pol nakon toga. Iste kvadrature, istih gabarita, ali duple cijene - trideset i pet. Ma nismo htjeli niti čuti. A onda je cijena bila spuštena na trideset i potencijalni kupci su počeli obilaziti i pregledavati. Da si vidio moju nervozu. U jednom trenutku smo prespavali noć i ujutro se odlučili platiti traženo.
Da je netko drugi kupio to nikada više ne bi bilo naše.
A danas ja na toj parceli imam dvije tisuće kvadrata plastenika, trideset metara od ulaznih vratiju kuće, u dvorištu gdje mogu svakog trenutka otići nešto napraviti i vratiti se u kuću svaki čas kada poželim. Da onda nismo preplatili, tok neše proizvodnje bi bio drugačiji, ja danas ne bih bila plasteničarka nego bih još uvijek najvjerojatnije obilazila poljem svojih jedanaest hektara i lomila kičmu za male pare. A možda bi mi poljska proizvodnja, ko i mnogima drugima u sličnoj situaciji već odavno bila propala. I ja skupa sa njom.
To nam je bio najbolje invenstiran preplačeni novac u životu.

Kupuj - danas malo štete, već sutra velika korist. Sudbina ti je to, valjda. :icon_e_wink:

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Citam vas, citam... Redovno vas pratim :D Dobra je tema i jos bolji komentari. Ono sto mi prvo upada u oko da su najvise protiv komansacije ljudi iz krajeva koji imaju male i rascjepkane parcele. Ja sam zivio u zupanijama s najvecom i s najmanjom prosjecnom velicinom parcele. Osjecko-baranjska, 0.9 ha prosjek i Dubrovacko-neretvanska, 0,12 ha prosjek. Ne mogu se mjeriti po jako puno faktora, ali evo jedan primjer. Moj prijatelj ima 1,5 ha vinograda u Konavoskom polju. Ukupno posjeduju cca 5 ha, ali ne mogu nista drugo obradjivati jer je dosolovno nemoguce raspetljati gordijske cvorove vlasnistva, a htjeli bi. Ja s druge strane posjedujem 5 ha, najmanja oranica mi je 0,72 ha, a najveca 3,34. Obradjujem sve i svake godine se sirim pomalo, ove godine mozda dodjem do 20 ha, daj Boze.
Gdje je tu logika? Zasto taj covjek nema pravo na jednak porast svog gospodarstva a okruzen je neobradjenom zemljom?
Komansacija je nuzna, bez nje ce nam pola drzave zarasti u korov, a mi cemo se i dalje klati zbog pola metra medje.
Sto se tice ranije spomenute Italije, u pola industrijske zone u Raveni sam vidio njivu u obliku slova L. Sirina mozda 10 m. I psenica se zeleni, ko naslikana. Doduse, izvan grada, mislim da ni jedna nije manja od 4-5 ha.

foler

Član
Tu od
17 Lis 2014
Poruka
431
Ljude treba prisiliti da zemlju stave u funkciju uz pomoc poreza. Nabiti visoki porez i svima ce biti dobro.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Tako je. Do sad smo nabili poreze na sve zivo i odlicno nam funkcionira :D

foler

Član
Tu od
17 Lis 2014
Poruka
431
Ne ne, al imas onih prkosnih koji ti nedaju ali hoce da raste korov. Porez bi ih naterao da ti to daju da radis.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Sto se tice ranije spomenute Italije, u pola industrijske zone u Raveni sam vidio njivu u obliku slova L. Sirina mozda 10 m. I psenica se zeleni, ko naslikana. Doduse, izvan grada, mislim da ni jedna nije manja od 4-5 ha.

Ima svugdje malih parcela jer kaj s onima koji u vlasnistvu imaju samo jednu parcelu od 2-3000 kvadrata, moraju i oni dobiti svoju kvadraturu. Kod komasacije barem i oni dobe pravilnu i ravnu njivu. Kod nas 90% njiva ide u "zavoj" i rijetko koja je iste sirine na pocetku i na kraju parcele.
U Italiji mi se sviđaju kaj imaju kanale za odvodnju vode koji im sluze i kao međe.

mcmarko0204

Član
Tu od
13 Ožu 2010
Poruka
706
U Italiji mi se sviđaju kaj imaju kanale za
odvodnju vode koji im sluze i kao međe.

kod mene prvo izoru međe, onda na red dođe put i na kraju izoru i kanale. A na put pun jama navezu sukline, a u kanal staru ciglu. Na dan proglašenja kraja komasacije svi bi po defoltu išli raditi na stare parcele i izbila bi revolucija. Jer po onoj staroj: "Moji to uživaju sto godina pa ću i ja."

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,704
Ljude treba prisiliti da zemlju stave u funkciju uz pomoc poreza. Nabiti visoki porez i svima ce biti dobro.

Ljude treba stimulirati da mu se isplati proizvesti i 10 kg mrkve i da to može po pristupačnoj cijeni imati kamo prodati a ne samo čekati milostinju :icon_question::icon_super:

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Kod nas medja nema na vecini parcela, a problemi su samo s imbecilima koji ne rade zemlju, nego si umisle da ce tu bit numere. Djakovo do Tokija. Nema od komansacije nista dok vlasnici ne pristanu na nju
A vlasnici to ocito ne zele. Ljudi koji stvarno rade zemlju i kojima je to u interesu ce to i napraviti izmedju sebe, naravno, da im bude lakse. A ovi ostali ce se i dalje inatiti i maltretirati normalan svijet. Moze im se.

foler

Član
Tu od
17 Lis 2014
Poruka
431
To je istina, treba stimulirati..no tu su i ljudi krivi jer se ne zele udruzivati

Najnoviji postovi

Na vrh