johabica
Iskusan lik
- Tu od
- 8 Tra 2012
- Poruka
- 4,529
A i Johabica ti si ko mačak oko vruče kaše, pa malo bi dala pa malo ne bi, pa bi bila malo poštena a onda opet igrala nepošteno... Znas kak to ide, ili daš ili nedaš rofl):
A gle, naravno da nisam protiv da se to može i prvenstvenoo hoće napraviti pošteno. Ali uvijek, ko i u svakoj igri ima igrača ispod stola. I šta bih sada ja morala? Staviti si anđeosku aureolu iznad glave i mirno gledati kako na moj račun nekome pogoduju samo zato jer sam ja jako dobra? Jedno je biti doar svojevoljno i pomoći jer si ti tako odlučio, a drugo je raditi bedaka od tebe za račun nekoga drugoga.
I zato ja nisam za komasaciju. Prvo ne želim da me vozaju ko telca, drugo ne želim da od mene naprave nepoštenog čovjeka jer će me prisiliti na kriminalnu radnju kako bih obranila svoj interes. I ne želim da zbog moje kriminalne radnje - koju ja neću priznati ni da me kolješ u javnosti - netko drugi dobijhe lošu lokaciju svoje oranice. Ali ako moram birati ja ili on - biram sebe. Protiv svoje volje, ali......
Komasacija na hrvatski način bu čisti lopovluk tvrdim., a imam dosta godina i iskustva. E sad mene zanima pošto sam ja treća godina, znači zadnja u prijelaznom razdoblju eko proizvodnje, kako se to može riješiti. U cijelom selu i okolici samo moje tri parcele u eko sistemu. I sad će mi dati tuđu zemlju koja i da nije obrađivana i da mogu tražiti skračenje roka prijelaznog razdoblja, ako nije obrađivana treba vremena da se dovede u stanje da na njoj raste i nešto drugo osim trnja, vrba i drača. Uz to parcele su mi ograđene zbog srna i zecova koji kod nas šeču ko kokoši po vlastitom dvorištu, budu mi i ogradu preselili? A zdenac koji je iskopan i za koji imam papire? Hoće li na toj drugoj parceli biti vode za novi zdenac? Jednu parcelu moram navodnjavati iz cisterne jer nema vode na normalnim dubinama. Kopati do Kine - ko to može platiti? Nema komasacije dok imam vile, kosu i motiku. Dolje nameti i sami bumo okrupnili parcele. Samo u tom slučaju nebudu kokošari na vlastiu pobrali novce od EU i nama oteli zadnje kaj imamo. Nedam i točka (lopovi budu sami zeli).
Jesi čula u Poljoprivrednoj šta je gospođa promotorica komasacije rekla - ako je na parceli zasađena šuma, vlasnik ima pravo to si prije radova komasacije posjeći. Ali nije rekla da li će oni izvaditi panjeve, iako je malo vjerojatno da neće, sigurno hoće i sve će to oni lijepo poravnati, no, niti je rekla, a niti se vjerojatno netko sjetio pitati a što je sa kvalitetom te tako prekopane zemlje. Koju će godinama trebati dovoditi u stanje pune plodnosti. Ja se sjećam nekih svojih slučajeva kada smo se odlučili povaditi neke panjeve nakon porezanih joha i od tog zemljišta napravili oranicu da je trebalo tri godine da se opet uspostavi mikrobiološki režim tla i usjev bude normalnog roda.
Ajd, nema toga puno po poljima u mome kraju, ali u nekima ima.
E vidiš, to što si rekla - bunari na parcelama - u mome kraju ih ima podosta, ljudi su plačali i po sto dvadeset tisuća kuna za jednu bušotinu u dijelu polja gdje je voda na pedeset metara dubine. Ja sam zabila cijev na sedam metara za tisuću petsto kuna troška. I šta sada? ako se i bude gledalo na te bunara, u kojoj sam ja poziciji ako dobijem oranicu gdje je voda na pedeset metara? Odkud mogu ja znati, ili oni, da će mi potrefiti poziciju na kojoj je voda na šest - sedam metara?
Ma nedam ni da mi tupim škaricama nokte režu - nedam i nedam svojevoljno komasirati svoju zemlju.