Ma koga boli penis za čestice, samo da se parcela okrupni. Stanje u arkodu je najbolji pokazatelj.
Todorići i Pipunići su samo preuzeli uloge bivših kombinata i da su kombinati nastavili postojati, imao bi isto stanje, mi ovdje govorimo o komasaciji privatne zemlje.
Jučer mi čovjek govori kako su on i brat između sebe podjelili očevih 14 jutara i to je, kao pošteno. I sad brat radi zemlju, a on je svoju dao u arendu. Možda s neke tradicijske strane i je pošteno, ali nikako nije logično ni isplativo. Prvo su komunisti uveli maksimum 17 jutara, a onda su se ti maksimumi uredno razdjelili. I opet će djeca tih ljudi tu zemlju podijeliti na pola ili koliko ih već bude. Kod nas su susjedi, rodom iz Bosne, kad je stari umro 6 jutara podjelili na 5 braće i sestara. Srećom po novog vlasnika, svi su mu prodali svoj dio. I na taj način bi za 3-4 generacije došli do iste situacije kao i u Zagorju.
Mi smo imali jednu parcelu od 4 jutra. I na kraju ostalo jutro i frtalj jer je pradid dao jedan komad sestri za miraz - za par godina prodali, a jedan dio kćeri - prodala za par dana. Ne kažem da ženskoj djeci ne treba dati ništa, nemojte me krivo shvatit, ali tu država treba biti regulator, jer poljoprivredno zemljište mora biti strateška vrijednost i ne smije se dozvoliti beskonačno dijeljenje parcela. Sad će netko reći da on može sa svojom zemljom što hoće, jer je, kao, neka demokracija. E pa ne može. Isto kao što ne bi smio na svojoj zemlji uzgajati korov ili razmnožavati glodavce. Sloboda jednog čovjeka prestaje tamo gdje počinje sloboda drugog. Sve drugo je anarhija, a ne demokracija. Društvo u cjelini ne može trpiti zbog nečije bahatosti i iracionalnosti ili još gore zbog bahatosti i iracionalnosti generacije koje su nestale prije 100 godina. Ja sam apsolutno za nepovredivost privatnog vlasništva, ali se prvo moraju stvoriti uvjeti da svaki pojedinac ima mogućnost korištenja svoje imovine na način da mu ili donosi korist ili da mu barem ne čini štetu. Sve ostalo je besmisleno.