• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Komasacija

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
I dalje imate parcele od pol kvadrata i koljete se sa susjedima za među?

vargas

Aktivni član
Tu od
15 Kol 2012
Poruka
515
Itp, pišeš bedastoče. Nema više klanja za zemlju, to je prošlost. Sada rade kalaši i zolje. Kod nas nema tako velikih "poduzetnika u poljoprivredi" kao kod vas pa nije ni takva konkurencija za zemlju, a zahvaljujući stanju u poljoprivredi sve više ljudi jednostavno odustaje od toga, a zemlja ostaje slobodna.

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430
Ali zato svaki Zagorac koji drži do sebe mora imati bar 2-3 sudska spora s susjedima.Šala mala.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
JD, ne 2...3, već bar toliko koliko ima susjeda.
Napredniji imaju i više :D:

vargas

Aktivni član
Tu od
15 Kol 2012
Poruka
515
Dečki, sud košta, i u njega se ne ide dok ili nisi 120% siguran da si u pravu ili je "pacijent" toliko bezobrazan da drugačije ne ide. Izbjegavam takve gluposti, jer su za mene svi mejaši potencijalni prodavatelji susjednih parcela, ako ne u ovoj generaciji, onda njihovi nasljednici. Sve ide k tome da nas bude sve manje radilo sve više zemlje. Ako Bog da zdravlja i prave pameti.

korisnik2508

Član
Tu od
24 Kol 2010
Poruka
119
To mozes i drugacije gledati. Mozda ce tvoj susjed kupovati zemlju od tebe ili tvojih nasljednika.

Posljednje uređivanje od moderatora:

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
A možda će bit sve šikara za 30 godina i nitko neće imati koristi od toga. Nemojte me krivo shvatiti, ali na nekim mjestima bi bilo bolje dovesti strance i dati im da rade nego da se bespotrebno upropaštava zemlja. Ali to je već druga priča...

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ima stranaca, ima.....Bili došli u Ukrajinu kinezi, već poodavno, i sada bivši vlasnici zemlje rade za njih kao nadničari.

Zato nek meni ostane mojih jedanaest hektata u dvadeset parcela.

EDIT:

ups, izbrojila sam - 18.

vargas

Aktivni član
Tu od
15 Kol 2012
Poruka
515
Korisnik, to je sve Božja volja, ali kako stvari sada stoje, ja ti u mojem i susjednom selu spadam u kategoriju "mladi poljoprivrednik", a imam 48 godina. Ovi mlađi od mene rade na zemlji jer ih roditelji na to tjeraju, znači kad roditelji odapnu, neće imati prepreku da se riješe tog "tereta" od kojeg kao ništa nemaju. Pajceke koje vrte u goricama ne računaju kao nešto što je došlo od zemlje, valjda misle da su ih Marsovci teleportirali u svinjce. U svojoj ulici mogu na prste izbrojiti domačinstva koja hrane svinje, a za krave da ne govorim.

korisnik2508

Član
Tu od
24 Kol 2010
Poruka
119
Korisnik, to je sve Božja volja, ali kako stvari sada stoje, ja ti u mojem i susjednom selu spadam u kategoriju "mladi poljoprivrednik", a imam 48 godina. Ovi mlađi od mene rade na zemlji jer ih roditelji na to tjeraju, znači kad roditelji odapnu, neće imati prepreku da se riješe tog "tereta" od kojeg kao ništa nemaju. Pajceke koje vrte u goricama ne računaju kao nešto što je došlo od zemlje, valjda misle da su ih Marsovci teleportirali u svinjce. U svojoj ulici mogu na prste izbrojiti domačinstva koja hrane svinje, a za krave da ne govorim.

Slazem se. U Slavoniji je po tom pitanju situacija jos gora. Po selima je ostalo nekoliko poljoprivrednika uglavnom ratara. Stocari su ranije propali. Tko ce naslijediti sadasnju generaciju poljoprivrednika veliko je pitanje. Neki se nisu ozenili, neki nemaju djecu, a nekima su djeca otisla u grad ili izvan RH. Buducnost imaju samo oni kojima su djeca ostala na gospodarstvu. Prodaja zemlje strancima je sigurno neciji cilj, ali to za nas kao narod nije dobro.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
@Jo, 11 ha je u uporabi i nisu šikara ako se ne varam? I nisu parcelice od 500 m2. Ja govorim o zemlji koja je gotovo neupotrebljiva zbog svoje veličine, a i uglavnom i nije u uporabi zbog imovinsko-pravnih odnosa i nedostatka interesa vlasnika.
U Ukrajini je većina zemlje u vlasništvu države, s tablama koje mi ne bi stvorili ni da čitavo Zagorje stavimo u jednu. Vlasnici zemlje tamo, tako reći i nepostoje, naročito u istočnoj Ukrajini. Stranci će eventualno kupovati parcele na istoku Hrvatske gdje ima parcela i od 50-ak ha. To se može sada lijepo vidjeti na primjeru Pere Matijevića koji je kupio 1500 ha od, gle čuda, Envera Moralića. S time da smo si mi umislili da imamo ne znam što, a imamo cca 1 milijun hektara. Oko nas su zemlje kao što su Mađarska, Rumunjska, Bugarska ili Vojvodina u kojima je većina zemlje u ogromnim tablama, ima je i po 10 puta više nego kod nas, a cijena joj je nekoliko puta manja. Jedina bi dobra stvar bila kad bi BiH i Srbija ušle u EU, pa bi naši seljaci iz pograničnih mjesta mogli uzimati od njih zemlju, jer ovdje kronično nedostaje zemlje.
Da se okrupne ti komadići od 500-600 m2 i kranji oblici tih parcela vjerojatno ne bi bili veći od 1-2 ha, ali bi u odnosu na sadašnje stanje bili daleko profitabilniji za vlasnike, a možda bi i motivirali nekoga da se počne baviti poljoprivredom. A takvo je stanje u svim nekada pasivnim krajevima.

korisnik2508

Član
Tu od
24 Kol 2010
Poruka
119
Koji nasi seljaci u Slavoniji? Zemlju (velike table) kupuju samo veliki. Todorici, Moralici, Pipunici...Kada Srbija i Bosna udju u EU, njihova zemlja ce biti rasprodana. Ne bi Matijevic dosao kod nas kupovati da ima u Srbiji.

Posljednje uređivanje od moderatora:

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203

Istina. Gledam samo svake jeseni ljude na otkupu paprike,nekad je red traktora bio kroz pola sela,danas nas ima desetak. Ljudi od 50 do 70 godina,najmlađi smo brat i ja sa 20 i 25 godina. Sad dižu cijene i kvote otkupa,ali đaba,nakon toliko godina zanemarivanja teško je nešto napraviti,a mlađi to ne bi radili ni da je zlatom plaćeno.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Ne znam gdje si ti, posto ti ne pise u potpisu nista, ali na podrucju Djakovstine jedini veliki igrac je Osatina, a vecinu zemlje rade "mali". A neki od "malih" rade i po 900 ha. Ovdje je velika potraznja za zemljom i do zemlje se jako tesko dolazi. Ljudi idu po 40 km raditi losu zemlju. Nema razloga zasto ne bi isli raditi npr u Bosnu zemlju koja je ravna. A neki s dvojnim drzavljanstvom to vec i rade.

korisnik2508

Član
Tu od
24 Kol 2010
Poruka
119
Područje bivše općine Vukovar. Najveći među malima obrađuju nekoliko stotina Ha, a Todorić više od deset tisuća Ha. Kanali su izgrađeni, putovi su izgrađeni, parcele uglavnom pravilne, mnoge su okrupnjene. Bilo bi i više okrupnjenih da je olakšana zamjena. Jedino što treba, to je spajanje čestica tamo gdje je isti vlasnik nekoliko susjednih čestica.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Ma koga boli penis za čestice, samo da se parcela okrupni. Stanje u arkodu je najbolji pokazatelj.
Todorići i Pipunići su samo preuzeli uloge bivših kombinata i da su kombinati nastavili postojati, imao bi isto stanje, mi ovdje govorimo o komasaciji privatne zemlje.
Jučer mi čovjek govori kako su on i brat između sebe podjelili očevih 14 jutara i to je, kao pošteno. I sad brat radi zemlju, a on je svoju dao u arendu. Možda s neke tradicijske strane i je pošteno, ali nikako nije logično ni isplativo. Prvo su komunisti uveli maksimum 17 jutara, a onda su se ti maksimumi uredno razdjelili. I opet će djeca tih ljudi tu zemlju podijeliti na pola ili koliko ih već bude. Kod nas su susjedi, rodom iz Bosne, kad je stari umro 6 jutara podjelili na 5 braće i sestara. Srećom po novog vlasnika, svi su mu prodali svoj dio. I na taj način bi za 3-4 generacije došli do iste situacije kao i u Zagorju.
Mi smo imali jednu parcelu od 4 jutra. I na kraju ostalo jutro i frtalj jer je pradid dao jedan komad sestri za miraz - za par godina prodali, a jedan dio kćeri - prodala za par dana. Ne kažem da ženskoj djeci ne treba dati ništa, nemojte me krivo shvatit, ali tu država treba biti regulator, jer poljoprivredno zemljište mora biti strateška vrijednost i ne smije se dozvoliti beskonačno dijeljenje parcela. Sad će netko reći da on može sa svojom zemljom što hoće, jer je, kao, neka demokracija. E pa ne može. Isto kao što ne bi smio na svojoj zemlji uzgajati korov ili razmnožavati glodavce. Sloboda jednog čovjeka prestaje tamo gdje počinje sloboda drugog. Sve drugo je anarhija, a ne demokracija. Društvo u cjelini ne može trpiti zbog nečije bahatosti i iracionalnosti ili još gore zbog bahatosti i iracionalnosti generacije koje su nestale prije 100 godina. Ja sam apsolutno za nepovredivost privatnog vlasništva, ali se prvo moraju stvoriti uvjeti da svaki pojedinac ima mogućnost korištenja svoje imovine na način da mu ili donosi korist ili da mu barem ne čini štetu. Sve ostalo je besmisleno.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Evo zasto sam ja za komasaciju.
Crveno oznaceno su parcele koje obrađujem.
A4ZOfag.jpg

lMm1stX.jpg

Posljednje uređivanje:

vargas

Aktivni član
Tu od
15 Kol 2012
Poruka
515
Adonis, to su zakupljene parcele ili su baš Tvoje? Vidim da imate dva Upisnika na domačinstvu jer je polje isto na obje slike.

vargas

Aktivni član
Tu od
15 Kol 2012
Poruka
515
Pitam da li su Tvoje zbog toga jer u komasaciji to igra veliku ulogu. Tu je i pitanje zakupljene zemlje, jer na primjer ja imam u zakupu od nekih vlasnika cijele gruntove, to jest sve zemlje koje imaju tako da bi kod eventualne komasacije to bile opet nekakve cjeline, s tim da su mi neki i mejaši, tako da je tu puno kombinacija koje bi se otvorile. Ali za sada su to samo kombinacije, s malom vjerojatnošću da do toga i dođe.

Najnoviji postovi

Na vrh