Kombajn sam kupio jer sam na spominjanom forumu pročitao da su ti kombajni dobri, jednostavni i pouzdani, 'naletio' mi je ovaj stroj i od svih koje sam tada gledao u njemačkoj ovaj mi se činio najbolja kupnja (bio je najnoviji za svoje novce - normalno bio je u kvaru, a kupio sam ga od seljaka koji se rješio velike brige). Adresa foruma ti je:
Obrisan neispravan link.
klikni pod CASE IH (ili neku drugu marku koja te interesira) i to je to. Moram te upozoriti da tamo pojedini ljudi tvrde kako sa kombajnom skinu preko 50 Ha dnevno (100 acres). Ali začudio sam se kako ima i puno ljudi koji rade i sa starijim strojevima poput nas i ide im sasvim dobro. Ovi koji rade sa novim strojevima imaju velike obaveze ali moraju puuuno raditi da ih otplate. Meni su tamo najzanimljiviji uslužni kombajneri (custom harvesters) koji svoje strojeve negdje u siječnju voze na jug, recimo u Texas pa onda lijepo krenu prema sjeveru. Imaju 2-7 kombajna (neki i više) sa kamionima za prijevoz iz polja i lijepo se tokom godine polako sele na sjever. Do 11. mjeseca imaju posla i onda sele strojeve na jug, dva mjeseca odmora i 'ajmo Jovo nanovo sa novom posadom. Kombajni traju jednu-dvije sezone i kupuju se novi.
Uglavnom dečki sa tog foruma dali su mi savjete kako trajno popraviti moj stroj, a i iz drugih poruka moglo se isčitati isto. Imam sreče što je moj stroj isti kao oni u Americi, što je rijetko slučaj. Npr. DF tamo ne postoji (spominje se marginalno Deutz Allis), JD kombajni za ono tržište sve donedavno bili su potpuno drugačiji od kombajna JD za Europu. Sada mi JD kombajni u SAD-u izgledaju slično onima JD koji se prodaju u Europi. Postoji i Gleaner kojeg tu uopče nema (navodno dobar stroj). Caterpillar kombajni su zapravo Claas koji se radi u SAD-u. Zanimljivo je da kada dobro pogledaš večinu tog foruma provlači se ideja da je Caterpillar najbolji po kvaliteti i učinku. Amerikanci da hvale njemački kombajn zbilja je čudno, ali to mora značiti samo jedno: stvarno je dobar.
Nisam sa svojim kombajnom radio u pšenici, volio bi probati, ali jednostavno odlučio sam da ne radim uslužno. Sitne poslove koji mi možda neče biti plačeni, a puno je zafrkancije, jednostavno neču raditi. Dečki koji ovdje rade uslužno imaju svi svoje mušterije i jednostavno otimati posao njima nije mi sila. A oni koji svake godine mjenjaju kombajnera pa mu ne plate (kao nije mi dobro napravio pa zašto bi mu platio) ili te tera preko nekog uskog i malog mosta (kao: 'ja sam tu prolazio sa svojim 539 i kolima punim trave pa me je izdržao, pa možeš i ti sa kombajnom, pa ako se razvali pod tvojim kombajnom napravi mi novi most') a sve to radi 1/4 rali zakorovljene pšenice za koju ti neče platiti kombajniranje? Hvala lijepo. Imam pametnijeg posla.
Kombajniranje repice išlo je dobro, ali ja sam ti gornje sito (koje je u orginalu bilo podesivo ali je bilo strgano) zamjenio sa air-foil sitom kao to je bolje. Bolje je vjerovatno u svemu osim u repici. Primjese su bile ako se dobro sječam oko 8-11%, ali bilo je i gorih repica od moje što baš i nije neka utjeha. Sada postoje i gornja sita (pogledaj na navedenom forumu pod air jet chaffers). Doljnje sito je isto bilo podesivo, ali ja sam dobio sa adaptacijom za kukuruz okvir u koji se ubacuju fiksna sita sa okruglim otvorima i sita sa malim otvorima za repicu. Inače prilikom žetve uljane repice pukao mi je jedan remen pa sam potegnuo do Italije gdje sam nabavio druga dva (jedan za na kombajn, jedan za rezervu). Izgubio sam par dana i malo se požurio tako da mi više nije bilo do eksperimenata. Dobar je to stroj, samo dijelove naručuj direktno iz SAD-a tamo su zbilja puno jeftiniji. To nije slučaj sa JD strojevima, tamo su dijelovi jeftiniji samo ako nisu orginalni. Inače imam i katalog rezervnih dijelova na CD-u za sve CASE kombajne.