Re: Kombajni za kukuruz, za žito ...
Nisam znao gdje da stavim, pa cu napisati ovdje:
Evo, i kod nas na brdovitom kraju se ljudi i dalje igraju tako da voze s neispravnim kocnicama.
Danas ujutro je jedan dida iz susjednog sela poginuo, jer je vozio posudjeni kombajn ZMAJ 780 iz 1960 i neke godine koji je jedva bio ispravan, i naravno, kocnice nisu bile ispravne na njemu, a kombajn nije imao nikakvo odrzavanje, samo kojekakva krpanja...
Naime, isao je u trece selo vrsiti, kako bisi zaradio koju kunu i na vrhu malo vece nizbrdnice mu pukao pogonski remen, te je kombajn pojurio nizbrdo kao lopta, te je dida izgubio kontrolu nad kombajnom i na polovici brda se zabio u bankinu, te ga je (kako cujem) bacilo pod heder koji ga je prignjecio, te je na mijestu poginuo
Kad sam isao sa sela, vidio sam pogonski remen koji je bio u komadima od 5cm na vrhu brda, te sam se zapitao da li mu je to trebalo?
Dida je inace mirovinu zaradio na bas takvom kombajnu u obliznjem kombinatu, te je bio toliko uvjeren u "kvalitetu" ZMAJ kombajna toliko da ga se samo on usudio voziti, Vlasnik kombajna ga nije ni htio pogledati, a ovaj je jedva cekao da ide vrsiti... Eto, kad previse povjerenja dajes stroju, pa se cuda ipak dogode...
Boljka s kocnicama na ZMAJ-u 780 je poznata od dana kad je iz tvornice izasao, te je dosta ljudi na njega ugradjivalo hidraulicne kocnice s TAM kamiona, no ovaj je tvrdio kako to nije potrebno i onda se iznenadis kad se ovako sto dogodi...
Eto, razmislite dva puta prije nego sto budete vise riskirali na nizbrdnicama pod velikim teretima, jer se cak i najboljima moze dogoditi neocekivani kvar.
Eto, kao sto je jedan clan nedavno napisao:
"Pravi kombajneri ne umiru, oni vrse neka druga polja"