• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Konjići

joža

Član
Tu od
15 Velj 2011
Poruka
247
Na žalost imam samo tog jednog ali vrijednog! A nije mu to prvi snjeg,nego mu je prva zima da živi u štali! Ispeljam ja njega van do kapije i pustim a on kolko može da zagrabi i ode u štalu! :finga:

joža

Član
Tu od
15 Velj 2011
Poruka
247
Aha uređuje, neznam zakaj ima mene! Opet 45min četkana! Nekak ti vuče na Arapa?! Pa to je čisti arap, jaho je nekoliko maratona!

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
Ko mu je tata,mama jel pastuh ili kastrat?Da mu nije mabrouk 54 tata,tak mi nekak izgleda.

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
Pozdrav svima,
pročitao sam vašu temu zanimljivo je....inače nisam neki extra poznavaoc konja ali sam ljubitelj i imao sam kao dijete posla oko konja-po želji ne zato jer sam morao :). Razmišljam o nabavi konja jer imam super uvjete za njega samo me uvijek koči razlog, koji vjerujem svi vi koji imate konje znate, a to je da se konj danas jednostavno ne isplati kako god okreneš u debelom si minusu. Trudio sam se da smislim neki razlog za kupovinu konja pa da bude bar malo kao koristan ali zaista nisam uspio.
Ovdje od konja koji su prikazani na slikama na ovome forumu najviše mi se svidjela,na prvu,siva kobila od Ferđolinca (ima ih još puno koji mi se sviđaju ali ona najviše)bilo mi je kasnije drago kad su se i znalci koji imaju konje izjasnili da im je ta kobila fina pa računam nisam skroz izlapio u vezi konja.
Tri su opcije o kojima ja razmišljam u odabiru rase konja 1.arapski 2.mješani-ono pronaći dobrog konja ko šiša papire 3.bosanski(mada malo mi je premali ali....)
Pitao bi Kebira ako zna a pominjao je na forum,koje su cijene konja u Boriku i arapskih i bosanskih?

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
Nije velika razlika u cijenama več su problemi kod uvoza.Uvoz se mora obaviti preko Srbije jer BiH nema ministarstvo.Znači mora biti uvoz u Srbiju pa tek potom u HR.Uvaža se najviše radi osvježenja krvi,zapravo kako ja uvjek govorim radi vračanja tih konja izvoru.I Boričkih arapa i bosansko brdskih konja ima i kod nas,zapravo postoje registrirane ergele pa nema problema sa nabavkom.

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
Nije velika razlika u cijenama več su problemi kod uvoza.Uvoz se mora obaviti preko Srbije jer BiH nema ministarstvo.Znači mora biti uvoz u Srbiju pa tek potom u HR.Uvaža se najviše radi osvježenja krvi,zapravo kako ja uvjek govorim radi vračanja tih konja izvoru.I Boričkih arapa i bosansko brdskih konja ima i kod nas,zapravo postoje registrirane ergele pa nema problema sa nabavkom.

Da čuo sam negdje kod Vrbovskog dotični gosp.Voloder ima obe vrste u uzgoju i dosta vrijednih primjeraka recimo jedan od Kuhalan Zaid pastuha je navodno kod njega i ima obe linije b.brdskog mislim Miško i Barut da se zovu ako se ne varam,onda ima nick Fehra dobrih arapskih gledao sam još davno slike ali ne sjećam se jesu li kod nje Borički ili w.a.h.o. arapi...a davno sam kontaktirao i u slavoniji oca i sina koji imaju puno arapskih također,kobile Hamdani i mnoge druge ne znam kako sad stoje jesu li šta rasprodali ili još uvijek imaju veliku ergelu....Jel možda znate koja je cijena kod njega konja,kod Volodera?...inače pitam informativno za cijenu svjestan sam da je sama cijena koštanja konja manji trošak a da poslije slijedi izdržavanje i bavljenje s konjem koje neuporedivo zahtijeva više novca a posebno slobodnog vremena.

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
Ima još i linije hawi,mabrouk,siglavi,gazal,lenkoran,sabich,a rodovi su kadina,el hafi,hamdani,fekhra,samarija.Kod nas ima oko 500 boričkih arapa i po tome smo najjači u cijelom okruženju.Ja imam liniju hawi i rod kadinu i hamdani.Cijene su od 1.000 evra do 5.000.U HR postoje 3 udruge i nekoliko ergela a Voloder ima i registriranu ergelu za BBK i ahaltekince.

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
Ima još i linije hawi,mabrouk,siglavi,gazal,lenkoran,sabich,a rodovi su kadina,el hafi,hamdani,fekhra,samarija.Kod nas ima oko 500 boričkih arapa i po tome smo najjači u cijelom okruženju.Ja imam liniju hawi i rod kadinu i hamdani.Cijene su od 1.000 evra do 5.000.U HR postoje 3 udruge i nekoliko ergela a Voloder ima i registriranu ergelu za BBK i ahaltekince.

Koliko ukupno imaš Boričkih arapa? Vidio sam onaj spot sa onom čini mi se mladom kobilom u dvorištu,ona živa Borički arap ,lijepo izgleda čak jako dobro.Ima li pomaka sa priznavanjem Boričkog arapa kao službeno priznate rase u svijetu ili je možda već i priznata?

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
Nisi ti baš laik kak mi se čini po tom pitanju.Šapni mi sa kim si u kontaktu jer vidim da nekaj znaš.Sada ih imam 5 komada jer sam 5 prodao prije nove godine. Nama nije u interesu priznavanje pasmine u svijetu več kod nas.WAHO je krovna organizacija za sve tipove arapa(punokrvni,šagija,arabrasa itd)ali se prvo mora registrirati kod nas.Zahvaljujuči Čačiću (dok je bio na vlasti)to se nije dogodilo jer u sprezi sa Njemačkim savezom šagi arapa pokušao je naše arape tamo ugurati.Njemci imaju u svojim rodovnicima jako puno naših boričkih arapa pa su pokušali radi daljnje nabave za svoje potrebe jednostavno naše pripojiti njihovima.Time bi oni dobili matrijal za daljnji rasplod a mi bi se izgubili.Sva sreča da smo ih uspjeli eliminirati i sada se radi na priznanju pasmine u našoj državi

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
Vjeruj nisam u tim vodama,nego onako znam ponešto jer volim životinje a laik napišem jer ipak ja sam laik prema mnogim ljudima koji se profesionalno bave granama u stočarstvu.
Poznato mi je otprilike kako to ide sa priznavanjem kod WAHO,samo ne misliš li da bi WAHO isključio jedan dio Boričkih arapa na analizi krvi ili bi u startu odmah sve priznao i dalje se ravnao prema nađenom stanju?
Čačić je zaista veliki zaljubljenik u konje čitao sam njegovu knjigu"Arapski konji djeca vjetra"vrhunska je.
imao si velik broj konja prava ergela i sad imaš malu ergelu,reci jel uspiješ na neki način refundirati troškove uzgoja konje? I od tih 5.koji su jel kobile,patusi,kastrati,ždrijebad?

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
Nema tu šta WAHO priznati ili nepriznati jer je borički arapski konj zasebni tip.Oni nisu punokrvni več čistokrvni zato jer je početkom prošlog stolječa u boričke punokrvnjake pomješan jedan šagija arap i dvije kobile šagija.Oni su ubrzo povučeni iz rasploda ali i danas postoji onaj00000,1% šagija pa su stoga čistokrvni a ne punokrvni.Po svojoj snazi i izdržljivosti premašuju veliku večinu punokrvnih jer su uzgajani u surovijim uvjetima gdje nisu baš svi preživjeli.U galopskim trkama su brži na dulje pruge a velikom večinom i na kratke.Čačić ima puno knjiga izdanih ali je to sve večinom kopiranje i slaganje isječaka iz više,drugih knjiga.Arapski konji,djeca vjetra baš i nije potpuna ali kao pokušaj nekog početka nije loša.Imam nešto kobila,jednog odraslog pastuha i nešto razno godišnjih ždrebadi.Ove godine je u planu nabava nekih kobila ali to čemo vidjeti.Financijski se ne isplati jer sam uvjek u minusu a pogotovo ako računam svoj rad.Ja mjesečno prođem 2.200 kilometara samo da bi ih nahranio. http://www.archive.org/details/medolino1229

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
Nema tu šta WAHO priznati ili nepriznati jer je borički arapski konj zasebni tip.Oni nisu punokrvni več čistokrvni zato jer je početkom prošlog stolječa u boričke punokrvnjake pomješan jedan šagija arap i dvije kobile šagija.Oni su ubrzo povučeni iz rasploda ali i danas postoji onaj00000,1% šagija pa su stoga čistokrvni a ne punokrvni.Po svojoj snazi i izdržljivosti premašuju veliku večinu punokrvnih jer su uzgajani u surovijim uvjetima gdje nisu baš svi preživjeli.U galopskim trkama su brži na dulje pruge a velikom večinom i na kratke.Čačić ima puno knjiga izdanih ali je to sve večinom kopiranje i slaganje isječaka iz više,drugih knjiga.Arapski konji,djeca vjetra baš i nije potpuna ali kao pokušaj nekog početka nije loša.Imam nešto kobila,jednog odraslog pastuha i nešto razno godišnjih ždrebadi.Ove godine je u planu nabava nekih kobila ali to čemo vidjeti.Financijski se ne isplati jer sam uvjek u minusu a pogotovo ako računam svoj rad.Ja mjesečno prođem 2.200 kilometara samo da bi ih nahranio. http://www.archive.org/details/medolino1229

Čuo sam da WAHO vrši krvnu analizu pa sam zato pitao jel priznaje rasu ili već ima neke svoje parametre prema kojima se ravna. poznato mi je da u krvi Boričkog arapa ima najboljih primjaka arapskih konja uopće,i također više cijenim radne osobine nego paradne,bavio sam se djelimično uzgojem pasa pa znam kako to ide kod nas u vezi papirologije(pedigrei) zapravo copy-paste je u ex yu kinologiji takoreć narodni običaj,što nimalo ne podržavam i ne sudjelujem zapravo sam sakrio papire svojih pasa i radio na radnim osobinama koje sam razvio vrlo visoko,recimo to tako :)pa onda kako nisam toliko u konjogojstvu nadam se da taj loš običaj nije zastupljen i tu i svakako sam onaj koji cijeni upotrebljivog konja. Lijepo je vidjet vas mnoge kako branite Boričkog arapa pa s obzirom da sam i ja odavde :) Borički(znam o njemu ponešto) je i meni jedan od dva prva izbora konja,zapravo brine me malo sam težak za arapa imam blizu 100kg jel to puno za Boričkog,po svemu Šagi ili ruski bi možda bio bolja opcija?
Što se tiče knjiga od Čačića "arapski konji...."moram se ne složiti,moje mišljenje je da je knjiga odlična,ne znam jel ili nije prepisana ali za moj ukus je vrhunska...inače mogu se pohvaliti da sam prilično načitan recimo >1000.
Sigurno si veliki zaljubljenik kad pored 5.konja razmišljaš o još....Da ne isplati se skoro nimalo to mene odvraća već godinama od nabave konja...a imam i štalu i livade kao ispust,većinom ograđene ali nekako ne želim nabit previše posla jer onda gubim slobodu kretanja :).kad smo kod ograda jel mi možeš reći koliko visoka ograda je dovoljno efikasna za Boričkog arapa(koliko visoku neće ići preskakat)?

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
WAHO ne radi nikaku analiza naših konja i mi sa njima nemamo ništa po tom pitanju.Analizu o udjelu krvi punokrvnog arapa u boričkom radi Nidal iz HCK i svi smo mu dali uzorke dlake i krvi za taj posao.Kojekakvi mutljaroši koji bi i mater prodali su iz svega toga isključeni pa se sad lakše diše.Težina jahača je pitanje o zdravlju i treningu konja jer borički arap bez problema nosi 120 kila.Jedan pobjenik enduranca je imao 109 kila a trčali su na 60 km.Ja sam bez treninga bio 10 dana Velebitu i prošel sam ga uzduž i poprek pa konju nije bilo ništa.Nisam rekao da knjiga nije dobra več nešto drugo ali o Čačiću više nebi ništa rekao več samo sretno dalje.Za 5 konja mi nije ništa teško pogotovo kad sve kupim od mehanizacije i preselim na novi rančimat ču ih sigurno 5 puta toliko.Ja sam sa svojim pastuhom preskakao 120 cm.bez problema ali ograda nije bitna jer konj neče skočiti sam osim kad je u panici.120-140 je sasvim dovoljna visina za bilokakve konje jedino ako je niža onda ju sa prsima ruše jer im je trava preko ograde slađa

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
Ne radi WAHO analizu vaših konja ali koliko ja znam u slučaju da ih prizna kao rasu onda će raditi DNA krvi svake jedinke ili se ja varam?
Kolika je cijena ženskog ždrijebeta Boričkog arapa u RH starosti 7-9 mjeseci,od koliko do koliko ide raspon u cijeni?
Za knjigu razumio sam da si rekao da je plagijat uvelike ali to i mora tako biti pošto je nemoguće isključiti ranije napisane stvari u knjigama tipa ove.

Da li Borički arapi u Rh imaju papire(rodovnice,pedigree)iako nisu službeno priznati kao rasa(na putu su da se priznaju koliko je meni poznato) i onda,ako imaju,bi trebali ostvarivat onaj poticaj od 2000 kuna na godinu po konju jel ostvaruju?

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
DNA je več odavno napravljen i sa tim isto WAHO nema ništa.Čak niti kad se kod nas pasmina prizna neče imati ništa.Cijena je od 1.000 eura nadalje i svi imaju rodovnike u kojima piše do petog koljena a poznati su svi preci od postanka linije ili roda.U RH poticaj dobivaju samo lipicaneri,hladnokrvnjaci,posavci i međimurski konji.Niti jedna druga pasmina več dugo godina ne dobiva poticaj.

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
DNA je več odavno napravljen i sa tim isto WAHO nema ništa.Čak niti kad se kod nas pasmina prizna neče imati ništa.Cijena je od 1.000 eura nadalje i svi imaju rodovnike u kojima piše do petog koljena a poznati su svi preci od postanka linije ili roda.U RH poticaj dobivaju samo lipicaneri,hladnokrvnjaci,posavci i međimurski konji.Niti jedna druga pasmina več dugo godina ne dobiva poticaj.

Hoćeš reći da je WAHO neće priznati nikad ako i bude službeno priznata na nivou države?
Zanima me to kako vi uzgajivači Boričkih arapa gledate na parenje sa punokrvnim arapima(WAHO priznatim) i da li je to dozvoljeno po pravilima rase?
Do koliko je cijena ženske ždrijebadi 7-9 mjeseci u RH koliko najviše,poznato mi je da je startna 1000e a više me zanima do koje cifre ide najviše?

Gledao sam onaj spot što si postavio,ovaj http://www.archive.org/details/medolino1229
i pošto je u spotu prikazano stotine izvornih arapskih konja i to iz područja Sirije,Iraka i zemalja bliže rijekama Eufratu i Tigrisu koje su koljevka prve civilizacije uopće i samim tim ništa izvornije ni starije i ne može biti. To je slika i prilika izvornog arapskog konja...a ti konji su vizuelno takoreć isti kao i Borički. Ne može se zaboraviti da je pok.predsjednik Josip Broz od svojih prijatelja iz arapskih zemalja(nesvrstani)dobivao najbolje konje NEPROCJENJIVE VRIJEDNOSTI koji su uglavnom završili na ergeli Borike.

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
WAHO je svjetska(krovna)udruga koja okuplja sve konje koji u krvi imaju punokrvnog arapa kao i ponokrvnjake naravno.Samim tim što se neka arapska pasmina (skupina)registrira(prizna) u nekoj državi koja ju je stvorila ide automatski pod krov WAHO.Kuhajlan zaid,mabrouk i sabih su bili punokrvnjaci koji su pripustom stvorili nove linije u boričkom arapskom konju i to je dozvoljeno i čak i pozitivno.Nije samo dobrodošao stihijski uvoz svega i svačega i miješanje sa našim arapima.Sada več i starije ždrebe možeš dobiti za te novce jer recesija čini čuda.Kuhajlan zaid je bio jedan od konja koje je dobio Tito i bio je smješten u Karađorđevu,pa potom kasnije u Đakovu pa je skoro završio i klaonici ali je srečom spašen i odvezen u Višnjicu.

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
To je super kad je tako sa priznanjem.
Jel to znači da bi 1500e za ždrijebe Boričkog arapa iz RH uzgoja bio neki maksimum u današnje krizno vrijeme?
Inače,puno ti hvala na korisnim i zanimljivim informacijama.

Imam još jedno pitanje...koliko u Rh ima kobila roda Fekhra i kod koga su-ko ih ima?

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh