Pozdrav konjogojcima. Molila bi vas savjet. Naime imam troje djece i strašno su željeli konja. Jučer smo uspjeli nabaviti mladu ždrebicu lipicanera. Ima 1 godinu. Zanima me kako sad s njom postupati, čime ju hraniti, tamo je vezana a mi bi htjeli da kod nas bude slobodna pa dal ju odmah pustiti ili kad se malo smiri, čime ju je najbolje hraniti i koliko, treba li neke vitamine ili neke preventivne preparate, kako ju njegovati... Znate ono sve, jer ne znam ništa. Isto tako me zanima što sve od papira treba imati, kako se prijavljuje, što je s žigosanjem. Dakle molim vas sve savjete koje mi možete dati. Unaprijed zahvaljujem.
Pozz..ovako, prije svega moram reći da lipicanac baš i nije najbolji izbor za djecu, ali ok..šta je tu je. čini se da ste totalni početnici što se tiće držanja konja, pa bi prije svega preporučio da pročitate nešto od stručne literature o konjogojstvu, izbor je dosta velik, posebno ako baratate engleskim jezikom.
iako je u jednom postu nemoguće napisati sve što treba znati netko tko se želi baviti konjima ja ću pokušati napisati najosnovnije...
možete ju odmah držati slobodno, smirit će se ona. bilo bi idealno da imate nekakav ispust gdje bi mogla slobodno šetati i trčati.
što se tiće hrane treba prije svega vidjeti čime je konj hrenjen kod prijašnjeg vlasnika, jer su konji vrlo osjetljivi na nagle promjene hrane.
ali u biti osnovna hrana za konje je kvalitetno sijeno. Može biti livadno sijeno, sijeno ljulja, djetelinsko travne smjese, sijeno lucerne...bitno je da sijeno ima ugodan miris i da nije pljesnivo!
ako se hrani sijenom lucerne ili djeteline (leguminoze) tu treba biti oprezan! leguminoze sadrže u sebi plinove, pa se konj na njih mora vrlo postepeno privikavati, jer će u slučaju naglog prelaza sa običnog sijena na sijeno leguminoza konj imati probavne tegobe, lako moguće da će dobiti i KOLIKE, a to može biti vrlo opasno.
dakle ako je konj jeo obično sijeno, a želimo ga hraniti djetelinom, ne smije se naglo preći s jedne vrste sijena na drugo. to znaći da postepeno izbacujemo jednu,a ubacujemo drugu vrstu sijena. ili se sijeno može pomješati sa slamom i na taj se način također omogućava postepeni prelazak. da bi objasnio zašto je to tako trebalo bi napisati barem desetak stranica, ja sam to pokušao najgrublje sažeti, ako šta nije jasno slobodno pitajte.
dakle najvažnije je kvalitetno sijeno,
zatim se konjima najčešće daje zob. mogu se davati i ostale žitarice, ali najbolje za početak da dajete čistu zob.
za taj uzrast konja bi trebalo izračunati koliko točno treba zobi i sijena(ako želite mogu vam izračunati), ali ovako napamet bih rekao oko 2-3 kg zobi i oko 5 kg sijena dnevo.
osim toga konju je potrebno dodavati mineralno vitaminski dodatak (npr. Kostovit) i sol. sol može biti u obliku blokova za konje ili se daje obična kuhinjska sol 1 do 2 puta dnevno koliko konj želi pojesti.
to je najosnovnija hrana, a osim toga konju je dobro dati i mrkvu i jabuke. pazite da ne budu preveliki komadi da se konj nebi ugušio!
bilo bi idealno da konj ima pristup pašnjaku tako da može svakodnevno pasti svježu travu, ali može mu se i donositi trava (zelena masa). tu treba biti posebno oprezan. nikad se nesmije naglo početi hraniti zelenom masom, nego postepeno kroz dva tjedna uvoditi novu vrstu hrane.
to znaći da prvi dan konju date jako malu kolićinu trave, sutra malo povećate tu količinu, prekosutra još malo povećate...i tako svaki dan malo više kroz nekih dva tjedna.
Opće je pravilo da se svaka hrana treba uvoditi u obroke konja vrlo postepeno, to nije samo neko bezvezno pravilo, nego je bitno da se to poštuje, jer u protivnom konj vrlo lako može uginuti!
osim toga konja je potrebno i njegovati, što ukljućuje njegu dlake i kopita.
dlaka se njeguje tako da se konj svakodnevo četka odgovarajućim priborom za njegu. u ljetnim mjesecima konj se može i kupati.
njega kopita podrazumjeva redovito obrezivanje kopita (svaka 2 mjeseca), a kasnije kad se konj bude koristio za jahanje bit će potrebno i potkivanje.
za brigu o kopitima potreban vam je poseban stručnjak, pa se raspitajte kod nekoga tko drži konje u vašoj okolici tko se time bavi.
od preparata za preventivu preporučio bih da što prije date konju pastu za čišćenje od parazita koju možete nabaviti u vet. ljekarni, tamo će vam objasniti koliko i na koji način se daje.
za prijavu trabate nazvati HCK (hrvatski centar za konjogojstvo) i oni će vam sve objasniti. od bivšeg vlasnika ste trebali dobiti list papira na kome piše Prijepis grla. taj list ispunjen predajete u ovlaštenu organizaciju(državna ergela lipik ili što već..jer su u zadnje vrijeme često mjenjali naziv)
iz HCK će vas obavijestiti i sve što vas zanima u vezi žigosanja.
nadam se da sam barem malo uspio pomoći. veliki sam ljubitelj konja i jako mi je drago kad se netko odluči nabaviti konja.