• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Konjići

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
Čuj prijatelj,valjda su mi samo još ostali samo stavovi tvrdi hahahahaha(šalim se)inače sam protiv uvođenja punokrvnjaka u Boričke konje ako se to provodi stihijski.Ne razmem zakaj se to dela? valjda zato da ostane ime negde zapisano.Kaj nisu tak i zeznuli Boričke arape?koji je razlog tome?da se dobi nekaj kaj bi bolje odgovaralo klimi,terenu neznam čemu.Kaj punokrvni arapi ne obitavaju od engleske,švedske,norveške do afrike---australije.Ko da nisu nastali u tak surovoj klimi kakva je u pustinjama egipta,sudana,libije,maroka.
Ili je ono tipa budem nekaj napravil pa bu to pisalo u nekakvoj knjigi.Pa ona čuvena pisma one švabice u kojima ona misli da bi naši Borički arapi odgovarali za upis u šagija knjigu.Ili naši pametnjakoviči koji se dočepaju neke vlasti pa delaju gluposti---e sad niste na vlasti--baš zbog gluposti kaj ste delali.Raskopati jedinu ergelu u državi i ne misliti na takve konje.Malo su se zafrknuli jer smo mi još ovde isto tak kak i naši Borički arapski konji.I ima ih sve više i više. Niš se ja ne srdim (pogotovo ne na tebe)ali ja i meni slični smo još uvek tu a oni na koje smo se srdili više nema.Politika ,i interesi ovde ne prolaze ako je u računu Borički arapski konj.

PS
i moja kobila je od Mabrouka 54 i Kadine 64---------

Da ni meni to nije jasno zašto pare sa punokrvnjacima koji su očito lošiji od Boričkih pastuha koji su im isto tako dostupni čak i dostupniji...............

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
Mi se čini da sam več napisal pa budem samo citiral:" valjda zato da ostane ime negde zapisano"
Razmeš kaj oču reči "ja pametan sam to napravil i to bude negde zapisano" naravno i njegovo pametno ime.kroz zapis postaje besmrtan pa makar i kroz glupost.Jer ljudska glupost nema granica.Več mi se toliko gade da niti na onaj forum nejdem prečesto,samo ponekad radi nekih prijatelja koji još uvjek imaju volje seljačinama objašnjavati i darovati svoje znanje.

joža

Član
Tu od
15 Velj 2011
Poruka
247
Jel ima ko kakvog konjiča da mu smeta ili de se nemre brinut oko njega, da ga ja udomim!? :(talk): ,

Uploaded with ImageShack.us

Posljednje uređivanje:

Matek89

Aktivni član
Tu od
5 Tra 2013
Poruka
149
super zaprega ;)

da se pohvalim kroz tjedan dva dolazi American quarter horse ;)

Matek89

Aktivni član
Tu od
5 Tra 2013
Poruka
149
čim dođe slikam... smeđi je s bijelim točkama ;)

Posljednje uređivanje od moderatora:

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
Mi se čini da sam več napisal pa budem samo citiral:" valjda zato da ostane ime negde zapisano"
Razmeš kaj oču reči "ja pametan sam to napravil i to bude negde zapisano" naravno i njegovo pametno ime.kroz zapis postaje besmrtan pa makar i kroz glupost.Jer ljudska glupost nema granica.Več mi se toliko gade da niti na onaj forum nejdem prečesto,samo ponekad radi nekih prijatelja koji još uvjek imaju volje seljačinama objašnjavati i darovati svoje znanje.

Evo ja kad sam se prije možda pola godine založio da kupim jednog konja pa razgledao šta se prodaje....svidila mi se jedna ždrijebica na slikama..ono nije extra do kraja ali jako dobra ali mama joj jest extra i kad sam saznao ko joj je tata a tata je punokrvnjak i vidio slike tate odmah sam odustao,a da joj je tata bio neki do Boričkih(onih ok ne baš svih) vjerovatno bi požurio kupit da ne ode drugamo......inače dobro što sam odustao jer nisam ni znao koje sve namete stavljaju na uzgoj ili držanje konja a što sam sam saznao na "onom forumu".....a to jest vjeruje se papirima koje je napisao ko zna ko i kad a ne vjeruje se vlastitim očima :)

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
Nameti su od prijave pripusta do izdavanja putovnice.Vađenja krvi za iak,prevoz itd,itd.Peneze niko ne daje,samo uzimaju po slovu zakona.Jedino možeš dobiti poticaj za pašnjake ali ja ne uzimam.Netreba i njihova niti lipa ali nek me ništa niti traže.Kak misliš "..a to jest vjeruje se papirima koje je napisao ko zna ko i kad a ne vjeruje se vlastitim očima".Svaki Borički arap ima potpuno ispravne papire-sigurno.Desilo se da je upisano ime nekog drugog pastuha ali se to ispravilo.A i onaj siglavi mi je još uvjek mutan(mislim da je siglavi ali baš da mu je ono otac to nisam siguran).Zato ja imam 100% siglavog kojem je otac iz Borika a majka moja kobila.Moj drugi pastuh nema nikakve veze sa Višnjičkim uzgojem jer mu je deda punokrvnjak iz SLO a majka i baka čisti uzgoj Borika.

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
Nisam mislio na Borička nego npr. ako ja odem negdje i kupim konja u stranoj zemlji ja ne vjerujem da su papiri sigurni i istiniti-vjerujem samo onome (u tom slučaju)šta procjenim na oči ,ne vjerujem iz razloga jer sam upućen JAKO u papire za pse i znam da je bar kod pasa to živa zbrka i laž,ne sve ali bar dvije trećine......
To što se tiče konja i nameta...prvenstveno mi smeta što bi me neko kontrolirao kao vršili bi razne uvide i motali mi se po dvorištu, prije toga što bi mi zaračunali neke novčane namete.....jer u zemlji gdje je nepotrebno uposlenih preko 100 000 birokrata ja jednostavno nemam živaca takve gledat da mi se našetavaju i pametuju oko kuće,ako me možeš razumijeti......radije ne držim konja.

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
hahahaha cucki su nekaj drugo.Budem ti rekel primjer,toliko su hamljavi da ih nebi imal niti za ništa,nemaju niti radnu sposobnost položenu.Niti uzgojnu dozvolu a dečica se uredno registriraju.Užžas kak izgledaju spigano da ih ja zovem manekeni.Inače konji vani imaju uredne dokumente i tam se strogo pazi jer su sankcije velike.Nemaju se oni meni kaj motati po dvorištu osim za vađenje krvi(lokalni vet) i hck za žig-čip i amen.Imal sam nekih okupacija sa njima pa su išli kroz vrata van i više nema dolaska.Mulac nije znal odrediti niti veličinu inekcije a kamoli da pika pa sam mu rekel nek kupi prnje i putuje čim dalje.Nazval par brojeva i nabavil inekcije pa sam sam popikal.Ili se setim onog balavca kaj je izbeljil oči i rekel "pa to je pastuh"ko da je vraga videl pa bi nebi dal inekciju a tresu mu se ruke.Ajd mladiču odi van i ostavi se toga da to ja napravim,otpravim malenoga i sam to sredim.Koliko sam dužan i ajde bok se vidimo možda nekad.Zavoje ili konac možeš imati a ostalo ima rok trajanja pa moram bacati a ko bi stalno nadopunjaval a ne iskoristil kad rijetko treba.

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
Drago mi je čuti da je kod konja bolje stanje u pogledu papira nego kod pasa.
Naravno birokracije u RH koliko god hoćeš sve uposleni po starnačkim i obiteljskim vezama a znanje je tu zadnje što se gleda.

H

Hlev

Guest
Jučer sam se družio s Emirom pa se sjetio Kebira. Možda se Kebir naljutio zbog teksta o Naseem-u. Namjerno sam to napisal jer sam to čital vezano uz povijest ergele Tersk i namjerno izostavil sportske vrijednosti Crabet-ovih arapa. Dosta sam čitao o CMK, Serenity i sličnim arapskim konjima koji su meni interesantni i znam njihov veliki sportski potencijal.
Pisao sam nešto o Magdanu. Evo jedan primjer gdje je šampion ljepote na jednoj izložbi u njemačkoj Teysir B otac Mundir-a B koji je pobjednik Balkan kupa. Teysir B je sin Magdana. Tilar 34 kčerka Magdana pobjednica u Babolni. Pogledajte Magdan solal-a, Magdan Tano-a iz Kerekija. U hrvatskoj također ima dobrih takmičara , potomaka Magdana i to preko Gale kojega se toliko kritiziralo. Znači sve je relativno. Naši ljudi vole komentirati. Konj je prazan, nije zbijen, mesnate njuške što nije lijepo vidjeti na arapskim konjima. S druge strane tko se bavi sportom puno toga tolerira ako je konj uspješan u nekoj sportskoj disciplini. U knjizi o Boričkom arapu piše da su konji s mesnatijim njuškama brži. Također piše da je uzgojni cilj napraviti većeg arapskog konja. Ja se osobno slažem s tim kao promatrač sastrane ali pitam da li to ne odudara od uzgojnog cilja u BiH. Mislim da će se tako povećati primjena ,možda još povećati brojnost što rezultira veći izbor za selekciju ali to prepuštam uzgajivačima.

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
Čiji bi uzgojni cilj povečanja visine boričkog arapa trebal biti?Uzgojnog cilja u BiH nema (nekog naročitog)osim kaj su dobili nekaj konja iz HR.Pa budemo videli kaj bude dalje sa tim.Brojnost je dobrodošla ali ne na uštrb kvaliteti.Ali kak sam rekel da ovde saki bedak diže spomenik još za života...............A znaš zakaj?zato kaj ga nema ko zaustaviti.

PSSSS Je da je emir lepi konj,ali ono legendarno"utvrdili smo mitohondriskom metodom" mi nemre nikak leči.
kak sam več pisal,zato ja imam orginal sigiya iz BiH pa sam miram i nemam nikakve sumlje.

Matek89

Aktivni član
Tu od
5 Tra 2013
Poruka
149
stigao je još jedan član zajednice :icon_cool:

american quarter horse... 3 godine , bez jaja:(devil):

imena colors of fancy a zovemo ga oli

2n58hg.jpg

14o3ats.jpg

el3de0.jpg

H

Hlev

Guest
Emir je stvarno lijep. Gledao sam ga prije u Ergeli Galop. Nije štipao ,mogao si biti uz box koliko
hočeš, uvijek ponosan s podignutim repom. Imao sam želju staviti slike Emira ali se vlasnik nije s time složio pa nisam forsirao. Sada je na drugoj lokaciji isto blizu mene. Što se tiće vjerodostojnosti papira mislim da je tu moj stav jasan. Ja sam 6 mj. za svoju omicu tražio da provjere DNK jer sam nekoliko puta u razgovoru s radnikom informiran da je otac Sokol. Kod ostavljanja kapare gazda je izvadio papir na kojem je pisalo da je otac Gala punokrvnjak. Ja čak nisam znao u ono vrijeme da arapski konji imaju ime Sokol. Vidio sam da im se teorije ne slažu. Ždrijebe je bilo prijavljeno na Galu. I prijava ždrebljenja i prijenos vlasništva.Interesantno je da 29.04. i 01.05. upisano da je skakao Gala a slijedeće godine tj. 01.04. se kobila oždrebila i po DNK analizi je otac Sokol. Zbog tog mi je vjerojatno rečeno da je ždrijebe bilo staro 5.5mj. a ne 4.5mj.. 5.5mj je bilo tek za mjesec dana kada sam došao po njih. Dva put sam pitao gazdu na stepeništu ispred kancelarije da mi pokaže oca ždrebeta. Rečeno je da nije tu. Svi papiri su bili potpisani od mlađeg gazde. Kad sam vidio da mi drugo ždrijebe pada na nos kod trčanja nisam mogao stati na tome. Više puta sam obavještavao gazdu i znao je sve o tome. Nakon 6 mj. mi je pukao film i više nije bilo povratka.
U knjizi Borički arapski konj na str. 298. može se pročitati nešto o planovima kod uzgoja Boričkog arapskog konja.

kebir

Član
Tu od
24 Kol 2011
Poruka
339
Je,to je u knjizi napisano ali samo napisano.Jesmo mi dva razmjenili neke PP na onom forumu?Mi se čini da jesmo.

tihomir-bj

Član
Tu od
10 Tra 2011
Poruka
75
Pozdrav Svima. Razmisljam si vec duze vrijeme kupiti konja za jahanje. Nikako da se odlucim na to do sada..hege.. ugl zanima me sto preporucujete kupiti? Razmisljao sam Lipicanca kobilu cca 15 gid staru. E sada koje su im cijene? Npr vidio sam u ergeli lipik lipicanku 89' godiste kosta 5.000 kn ali isto i neku larisu mislim da pise toplokrvnjak 99' za 3.500 kn.

tihomir-bj

Član
Tu od
10 Tra 2011
Poruka
75
Eh da i jos jedan upit vezano uz konje. Kako idu poticaju? Tj dobiva se samo za određene pasmine konja ili?

Najnoviji postovi

Na vrh