Eto to ti je nasa birokracijaKontam kaže:neki povijesni sljed iz gruntovnice moram izvaditi.
Kontam kaže:Simljane sve je to ok. Samo da mi ne kažu da netko nije platio državi njeno, još ako se vuće iz Austro-ugarskeNadam se da će im biti dosta 20 kn biljega, ali nekako nisam baš u to siguran
![]()
Kontam kaže:Evo kratka računica.
Vođenje knjiga 200 kn + PDV
Mir+zdr+2 stup cca 1250 kn
17 400 kn godišnje.
Žica cca 20 000 kn + PDV
Betonski stupci cca 9000 kn + PDV
Voćke 45 000 kn + PDV
Stajnjak 12 000 kn (ne znam je li sa pdv)
Gnojidba NPK, KAN min 15 000 kn + pdv
Tanjuranje 1250 kn (ne znaj je li sa pdv)
Rigolanje koliko hoće sumnjam da će biti ispod 4000 kn
Oranje min 4000 kn
Kopanje sadnica 15 000 kn + pdv
Sve je jasno. Mislim da je prilikom podiznja voćnjaka već otplačeno 2 godine knjigovodstva i doprinosa. No tu ulaganja nestaju, ako nemam mehanizaciju ovi što rade uslužno će mi kožu oderati.
Primjer tanjuranja.
1250 kn košta, utrošak nafte neka je 40 litara, ali nije. Nafta 200 kn + 2 sata posla
Zbog tih uslužnih radova i razmišljam o mehanizaciji. Pošto je područje puno voćnjaka, bit ću voljan i uslužno za manje pare to odraditi![]()
Nemam puno iskustva niti imam puno znanja ali moja je sugestija da ces sam najbolje odabrati. Ja sam par mjeseci gnjavio ljude i ovdje i po drugim forumima i po selu sa raznoraznim pitanjima dok nisam stvorio svoju sliku sto mogu i hocuKontam kaže:Već mi se obilio od glavu "uslužno", nema ništa od toga da ti drugi sve radi. Ovo što mora se napraviti sad na početku će se napraviti, a dalje neka se mehanizacija sama otplaćujeSamo teška je odluka koji traktor odabrati. Sve se bojim da ne postoji univerzalni traktor, jer vidim da svako kućanstvo ima bar dva traktora, uvijek imaju jednog starijeg i jednog novijeg. Hm...