• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kontam - mali voćar

B

Bobo

Guest
Cuj, ako moze sajlamalcirati, onda moze i freza kao takva...

Ako se ne radi o ne znam ti ja cemu, namjesti dubinu freze na par cm i to nema sto nece sasjeckato, jos ako mozes kardan ubrzati...

Samo je veliki rizik za noge, iako se vozis dok frezas, ali puno je bolje ovo plitko frezanje i puno manje rizicno, nego skidanje nozeva i montiranje sajli...

Nikad neces moci ucentrirati sajle, pa ti se i pri niskim okretajima mogu pojaviti vibracije i polako ce freza pucati i unistavat ce se lezajevi...

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Ok, tnx Bobo, tako ću i napraviti jer je i u opisu razrađivanja frezanje do 5 cm ;) Nismo ga još tuto kompleto sastavili, bit je slika iz radione i polja, ako vrijeme posluži, ove kiše više... Sve bi se Trešnje raspucale.

G

GROF

Guest
...sretno ti sa novim strojevima!...NEKA BOG! DA SRIĆE I PAMETI!!!

oprosti prijatelju kontam!., nasmijal si me iz srca i duše, ostavil bez reči i teksta., ..................

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Smijanje je zdravo :lol: :lol: Mogu te zamisliti kad si vidio slike, a tek komentare. Jedva čekam da dođeš :)

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792
imenjače čestitam na strojevima-i mene zanima kako savladati takvu grdosiju u frezanju

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Evo imam prve dojmove. Troši kao upaljač. 4 sata transportnog razrađivanja i od 12h - 21 h frezanja po naputuku o razrađivanju potrošio je 5 litara. Potrošnja nikakva, ali je ulja suknio. Sa polovice mjerača do minimuma. A svaka freza troši ulje. Cijelo vijeme freza na leru. Možda je tome razlog što mi je kinez zabunom poslao 60 cm frezu a ne 90 cm. Tako da ovu frezu on opće ne osjeti. Čak smo u prvoj transportnoj frezali za probu. No kako smo se učili i razrađivali stroj tako je bilo i ospica. Recimo par puta nema je izletio remen, a jednom se usukao. Ali kad bi vidjeli to remenje, svi isti po oznakama, svaki drukčiji odljev ima :) Bilo je skidanja trave sa noževa, a kako ne bi ni bilo kad smo travu preko 2 metra frezali??? Slike će postati Petar, ja zaboravio fotić. Ništa od mišića ne boli jer kad smo stavili frezu na jednosovinca, ona ga je ukrotila i odmah se spustio, tako da nema nikakog hrvanja sa njom. Jedino što se bilda na njoj su noge, jer se "pilotira" sa nogama, pritišće se mali točkić i onda ona skreće. Ruke, ramena i rit ništa ne osjete, jedino što ima koprive koja je višlja od nas pa hoće opeći po rukama :)

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257
E, napomena, luft je riješen, nismo imali odgovarajući klin pa smo stavili tanji..
Slike poslje...

Stroj je ok, 6-tom na asfaltu prokliže bez po muke... Frezu ne osijeti....

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
koja mrcina :shock:

cini mi se da si spominjao zastitu ovog pogonskog remenja.. zasto to ne stavis ako ima? da nebi netko isao prckati okolo dok radi,pa da skuplja prste u posudicu.. :?

zanimljivo mi je to frezanje,upravljanje s nogama.. svi su govorili,a i ja sam mislio, da ce ti to cudo ruke iscupat. veliko,tesko,jako. a na kraju ce ispast da se ja vise namucim sa svojom labinkom od 6ks nego ti s ovom grdosijom :)

u svakom slucaju,sto manje kvarova,i neka se sto prije otplati ;)

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257
Zaštita je stavljena, ali će se napravit najvjerovatnije nova.
Frezanje je čisti užitak, sjedneš i samo nogama upravljaš, okreće se u mjestu, lakše frezat nego se vozit s prikolicom.. Freza ima 2 brzine, a frezat može u rasponu 1-4, brzine su odlično pogođene, prva brza je između 2 i 3 spore, i u njoj je milina radit..
I stroj fakat ima pregršt snage, sad je samo pitanje koliko dugo će ići.. Paljenje na ključ...

Jahač

Slika je iz auta, ne zato što stroj ide brzo (il ja ljen hodat), nego bio na odlasku, počelo se gadno rakijat pa doslovno pobjegao... :lol:
Pogledajte lice jahača, fakat užitak... Jedina zamjerka je što se stroj dosta čuje..

Bila je i jedna nezgoda, poprilično smješna i opasna, u vožnji s prikolicom dotični jahač je pri velikoj brzini stisnuo ljevu ručku za skretanje i baja je doslovno frknio s prikolice kad se čudo otelo, gazda nije htio ni ići s nama (bojao se, il je znao), skoro smo digli benz. pumpu u zrak (što i nebi bilo šteta s obzirom na cijene goriva, jel :evil: ), i normalno da smo izazvali smijeh curica što peru stakla :oops: ...

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
lijevu rucku za skretanje? :scratch sta on osim guranja rucki lijevo - desno moze skretati i s ovom lijevom i desnom rucicom? a kvacilo mu je ona crvena polugica na sredini?

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Tako je. Crveno mu je kvačilo i kočnica, a ručke sa strane su za blokadu diferencijala (ako sam se dobro izrazio). Nego što je napravio junak sa slike, pri brzini od nekih desetak kilometara na sat je blokirao lijevi točak, lijevi točak je stao u mjestu a desni... Možete zamisliti gdje je odletio sa ručkama :lol: Dobro se završilo, što dijete zna što je blokada točkova :roll: A bit će više slika, pogotovo kad je veća površina korova fasovala ;)

B

Bobo

Guest
Znaci, sve u svemu, stroj radi... To mi je drago cuti.

Nego, ako je problem upravljati nogama, pa mozes mu kocnicama pomoci, zar ne? Te "rucke za skretanje" su lijeva i desna kocnica. To ti je samo za pomoc pri okretanju, a u transportu se bolje koristi kocnicom na kvacilu (vjerovetno ju ima) ili s kocnicom na prikolici jer kociti s neovisnim kocnicama na jednoosovincu moze biti pogubno, kao sto se i dogodilo da covjek padne s prikolice...

Jedino sto me zanima sto ce biti kad krenes frezati dublje. Kako ce se onda taj mali tockic iza ponasati, kad bude morao voziti po mekanoj zemlji? Ovo je frezanje u biti malciranje kako smo prije i pricali o tome, a kad krene u dubinu, rucke ce ti biti jos nize a upravljivost otezana, bar mislim da ce biti.

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257
Sjedalo je fiksno u odnosu na ručke. Kotač radi na principu kao na prikolicama, uvlačenje i izvačenje. Ovo je bilo nekih 10tak cm u dubinu, ali ima puno korova. Probali smo i čišći dio i ide ok ali nemam slike, bio ostavio mob u autu... Jedino što je trag tog trećeg kotača neizbježan..

Točkić nije baš mal

Nevidi se baš najbolje, jer je korov pomiješan s zemljom i ima ga previše.. Na ovoj sliki se vidi koliko je propao. Ima još jedan širi, obični koji se pumpa..

Bobo ovo što si napisao u vezi kočnica je točno, i baja je stisuo do jaja i tu je bila greška..

B

Bobo

Guest
Nema veze trag treceg tocka, samo me zanima kako ce se to ponasati u finoj pripremi npr basce ili neceg slicnoga? Dakle, upravljivost me zanima.

Upravljanje se vrsi "pedalama" kao na bertolini samohodnim striznim kosilicama? To je dobar sistem, al ak ide tesko, produze se "pedale" da se dobije veca poluga i bit ce nogama puno lakse...

B

Bobo

Guest
petar kaže:
Teško neide, nego ako je vozač lakši ima manje gripa ;)

Znaci, nije stroj za "ozbiljne momke" ? ;) ;) ;)

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257
E baš za one s viškom tjelesne mase i je (nije za one koji se nisu oženili pa vode brigu o tome, već za šanker mann)... Recimo jahača neželi poslušat u okretanju u mjestu bez kočnica...
E da, i sjedalo ima oprugu, pa je i guzi milo :mrgreen:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Bobo za finu obradu tla bi bilo poželjno maknuti točkić totalno, da se dobije dubina, naravno i trag točkova bi se trebao suziti. Nego ja mislim da ludi kinez kad je sklapao frezu i tu zeznuo. Nije prilagodio dužinu noževa sa jačinom motora i kučištem freze. Sad sam našao jednu firmu koja radi smao visoko kvalitetne noževe za frezu i ima za moj motor. No sad ima drugi problem, kinezi imaju jedno 10 vrsta noževa, za malčiranje, za tešku suhu zemlju, za mokru zemlju, za pijesak, sad trebam skontati što odabrati :scratch

bladesz.jpg

tillerblade.jpg

Koji sad od njih bi bio dobar za ufrezivanje stajnjaka zemlju. Vjerovatno neki L modeli, ne ovi samurajski.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Kontam kaže:
Da Vas pitam nešto. Što mislite kad bi se umjesto noževa na frezu stavilo čelične sajle, koje su na vrhovima raščijane? Bi li služilo kao malčer? Bio sam u MIO Standardu i gledao onu bubnjastu kosilicu, ona ima neke plehiće umjesto onih motičica koje imaju tarupi. Bi li brzina od 270 okretaja u minuti bila dovoljna za malčanje korova? Kad bi stavio lance imao bi stroj za denimiranje zemlje :lol:
Nebu išlo, jer se presporo vrti.
To sam ti ja probal s malim Goldonijem: okrenul sam ručke kao za košnju i tjeral frezu (s oštrim noževima) naprijed u drač, kao malčer. Jedini rezultat je bil namotan pun rotor drača kojeg sam poslije uru vremena čistil nožem.

Najnoviji postovi

Na vrh