• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kontam - mali voćar

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Vidim pises da si dao i podricvati,,, ajd mi molim te reci koja je cjena podrivanja kod Vas po jednom hektaru,,
Inace priprema tla ti je vrhunska,, al pitanje je treba l' sve to?? ;) :mrgreen:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Bobić kaže:
Vidim pises da si dao i podricvati,,, ajd mi molim te reci koja je cjena podrivanja kod Vas po jednom hektaru,,
Inace priprema tla ti je vrhunska,, al pitanje je treba l' sve to?? ;) :mrgreen:

Čini mi se da je sat 400 kn i to radi Kraš rasadnik. Mislim da za 2 sata odradi hektar možda i brže, jer je problem bio što su oni skoro kod starog Tenja a ja na drugom kraju Osijeka tako da su računali i transport. Mislim da je za moju površinu bilo oko 4000 kn. PI Osijek odradi to za malo manje novaca, ali moraš kod njih kupiti sadnice. Meni je radio frend, znači gratis.
Za kajsiju sve treba :) Još trovanje miševa u rupe i kopanje rupa ili otvaranje brazde, nisam siguran što da radim. Imam ponudu sadnja sa strojem za 3 kn po sadnici.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Ma ja sam u dilemi pravim neki podrivac al sve se bojim kako je krenulo to s rakijom :drinkers: da nece biti gotov na vrijeme :mrgreen:
pa me zanimalo onako okvirno koliko kosta iz usluge podrivanje,, a moram ga dat jer ima na nekoliko mjesta gdje mi se skuplja voda i tu imam problema,,
Mislio sam da dadem da mi todrade za prvi puta onako ko sto tebi tade,, jer onaj zjockov podrivac zavrsio u mom kraju a i s vlasnikom sam dobar pa bi mozda dao da mi on to odradi,,, nz
sto se tice voluharica, ako ces obrađivati tlo bece biti problema s njima,, govorim iz iskustva,, na susjednoj njivi rupa do rupe a kod mene nista, fala Bogu,, strah me samo zime, mada mislim da nece ni onda jer kod mene nema s cime da se hrani :mrgreen: osim korom i korijenjem :mrgreen:
Razmisljao sam da mozda stavim pred zimu one cjevi onako uz rub parcele da nemoraju trazit :mrgreen: :scratch nz,,

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Poslije prolaska podrivača svi miševi su pobjegli oko betonskih stupova uz kraj. Tako da mi je trovanje olakšano ;) A da ih ima... Ima ih na stotine. Čak sam vidio da budalaši su počeli se oskrbljivati sa orasima, jer ih SS nije pokupio, i valjda preko noći nose sa jednog kraja na drugi :lol: Sad će dobit delux meni direktno u rupu :twisted: A oni koji prežive će otići do glavnih stupova koje ću betonirati. Vidio sam da vole miševi ići ispod betona. Pravim neki eksperiment sa ogradom i stupcima od napregnutog betona pa da vidim. Pošto mi je mreža rađena od 3 mm žice gornja i dolnja a ove između su 2,4. Bit će našpanovana kao sajla ;)

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Bobić pa ova godina je kao stvorena za podrivač. Sušno razdoblje, zemlja bi se trebala fino raspucati i onda su mi prešli sa tom teškom tarom (negdje 5 puta) tako da oranje u ovako suhoj zemlji... A kad misliš podrivati?

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257
Ček, pa jel nisi reko da nedaš teškim strojevima da ulaze kod tebe? Pogotovo sad poslje podrivanja, odnosno prije sadnje i to 5 puta tragom, što mislim da nema nikakvog smisla ;)
Na ovo ako zalupa kiša :scratch

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
A suha je zemlja jako, pa valjda nije doprlo dublje nabijanje zemlje ;) No kiša će pasti prije ili poslije, ali ovdje ima toliko zraka da površina nije bitna. Nego kontao sam nešto da napravio neku akciju pa da iskopamo te rupe. Što misliš? Ako i padne kiša bar će nam natopiti rupe :)

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257
Neznam o tome puno, al kopat rupe znam ;) Sutra od 8 sam free pa do tamo već uobičajeno pa zovi za što god :blackeye

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Kontam kaže:
Bobić A kad misliš podrivati?
Nz, u svakom slucaju prije nego se okisi,, ako ne zavrsim svoj dat cu iz usluge,, jbg :scratch
Kazu jos neko vrijeme suho,,
Ma sviđa mi se kako to ovaj radi, ima MF 200tinjak konja i podriva sa 4 klina,, sirina podrivanja 2 metra i dubina bar ono sto je sebi radio ok ili preko 60 cm :mrgreen:
U mene sirina među redovima ok 4 metra idealno za dobar posao,, :mrgreen: ;)

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Bobiću evo kako radi Lemind

screenshot112v.jpg

Nemoj se baš razbacivati sa radnim tjelima. Nije traktor gliser da treba izglisirati ;)

Petar imam sutra neki dogovor sa ortakom i knjigovođom ujutro, pa poslije toga može makar mozganje oko redova i pravaca?

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Ma kod mene laka zemljica :mrgreen: bar gornji sloj pa se nadam da sa dva radna tjela nebi trebalo biti problema,,
Inace sve nase zemlje prije smo orali sa 539 plug 2 brazde 12 cola dubna oranja oko 30 cm,, i islo s pola snage :mrgreen:
e sad ovaj 550-10 je osjetno jaci i ima pogon i na prvim kotacima pa je moja pretpostavka isla u smjeru da bi on trebao ta dva radna tjela gonat i do 60 cm,, ako i nebude bas 60 al bar 50 bi morao,, ako ne jos uvijek je otvorena solucia jednog klina ;)
Zato sam i mislio da bi mozda dao da mi ovaj to napravi jer on moze i preko 60 sigurno i da razbije tu tvrdicu da se ja ne moram j,,,t za 200-300 kn :mrgreen:
Poslije kad on prođe i ja cu lako ;) ,,, samo odrzavat

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Laka zemlja dublje se podriva ;) Bolje ti njemu plati. Kidat traktor a skoro novi...

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Da novi, novi, godinu dana i samo 230 radnih sati,, to je maza neide taj di bilo :mrgreen:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Bobić ništa od podrivanja, zakasnio ili? Ja malo u nabavci sadnica, bio kod Hadrovića dogovrio sortiment i kaže on meni da nabavim hidrogel ili agro gel. Kontam da je to jedan krasan trojanac :roll: Katastrofa. Kakav bi ja bio voćar da nekom preporućim trojanskog konja? Kužim da Hadrović želi 100% uspješnu sadnju ali kasnije to ima višestruko loše posljedice i uzrokuje abnormalne probleme.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Evo danas ga zavrsio,, mada nije bilo u planu al oblaci se neki nadvili danas popodne pa reko dosta se cekalo,, nebili opet da me unazadi,, :scratch mada su javljali suho al' sigurno je sigurno,,,
Tako da evo napokon,, ali sa svojim podrivacem, jbg gotov je pa reko da napravim jedan pravi test,, uglavnom islo je glatko dubina podrivanja (bez pretjerivanja) sigurnih 50 cm a buduci da je relativno mekano barem u gornjem sloju dolazilo i do proklizavanja nekih 10-15 cm dubine uglavnom na mjestima gdje se zadrzavala voda inace ide ok otpor jest mozda malo veci nego kod oranja s dvije brazde, al ide bez problema,, nz kako ce biti krajem ljeta kad bude najtvrđe i suho,,

A sto se tice tog agro ili hidrogela nz sta da kazem, jas sam proslu jesen bez iceg, đubriva, humusa,zalijevanja ovog-onog nista iskopao rupu zasadio i gubici su tjekom cjele godine ispod 3% najvise stradalo od vlage kad je ono kisilo mjesec dana tako da ni sad necu nista kemijati nego tih 100-tinjak komada posaditi kao i prosle godine pa kako im Bog da,,
jer ja im ionako dajem i previse :lol:

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
cisto opaska sto se tice nadosadjivanja. Ja sam sada 100% siguran da je najvaznija sadnica. Ako sadnica ima puno sitnih korjenovih dlacica i ako se dobro ugazi kod (jesenske) sadnje, nema potrebe za ikakvim drugim kerefekima. Evo konkretno, od 1700 sadnica lijeske sada sam morao nadosaditi jedno 70 komada (cca 4%) od kojih je jedno 15-20 ukradenih. Da nije bilo te sitne kradje postotak neprimljenih bi bio manji od 3%. I to sve bez navodnjavanja, a ljetos mi je susa dodatno ubila jedno desetak sadnica.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Kod nas dva tjedna zezala kiša, nema šanse da ljudi dođu do svojih njiva a kamoli da podrivaju :) Kupio sam fungicid i insekticid, pomješat ću ih u 100 litara vode ( kupio i kacu) ubaciti stajnjaka i to sve zamješat, staviti voćkice u tu smjesu i razvoziti do rupa. Danas pravili razmjere i markere zabijali, a što to sporo ide. Dugačak red pa se skroz ide amo tamo. Moram to nekako sutra ubrzati i onda još kopanje 1500 rupa u prvom djelu. Ako posluži vrijeme razvuću i ogradu, okrečiti voćke a onda na proljeće navodnjavanje. Nakupi se posla, a svaki dan oko 1000 kn radne snage :|

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
paletan.jpg

buducikolac.jpg

micpomic.jpg

bunt.jpg

buntdobunta.jpg

paletapuna.jpg

daskehrastjasen.jpg

Malo smo se razigrali :mrgreen: Sad još samo mlin za drvo i pelet presa i biznis :mrgreen:

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Ma sav taj posao i ulaganja, sve je to vreca bez dna,, i onda ako ti, daj Boze krene za koju godinu, evo tu susjeda zavidnih, vid ga ide mu ko na oltar,,,
Evo kako kod mene ispalo podrivanje,, i s cim

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792
@kontam-koliko miliona sadnica će biti?-sudeći po kolčićima! :)
@bobić-ovo izgleda jako dobro,jel to home made? :scratch

Na vrh