Jo, kaj si htjela time reći?
Svaka smrt, osobito mlade osobe i majke, je tragedija o obitelji.
Uzrok je ionak manje važan (osim za ovu temu).
Stvarno mi se gadi taj silni senzacionalizam, napuhavanje brojki i sijanje straha.
A ne, upravo je uzrok ovdje najbitniji.
Nema tu senzacionalizma, senzacionalizam se radi od lažnih podataka. U ovome slučaju zaraza je stvarna, smrt je stvarna, to su činjenice, fakti, neoborivi.
Ovo je
obavijest između ostalima i takvima kao što si ti, obavjest kako može završiti neodgovorno ponašanje pojedinca.
Ništa posebnoga nisam htjela reći, ono što struka govori stalno - rizik od komplikacija nakon zaraze koronom je prisutan u svim dobnim skupinama, u skupinama sa raznim komorbiditetima, u skupinama koje nemaju nikakvih zdravstvenih problema....
Kada smo već kod toga, potencijalno ugroženi su svi dijabetičari, kojih u Hrvatskoj ima oko 300 000 registriranih i prema procjeni još oko 200 000 onih kojima još nije otkriven jer je to takva bolest da se bez pretrage krvi ne može utvrditi a najčešće, ukoliko nije veoma napredovala, osoba nema simptoma i nije svjesna da je oboljela pa niti ne ide liječniku - dakle, oko 500 000, ugroženi su i svi hipertenzičari, po procjeni svaka druga odrasla osoba srednje i starije životne dobi, ugroženi su svi pretili, ima nas, ima, u svim dobnim skupinama, pa još kada se ova tri faktora udruže u jednoj osobi, nadodaju srčani problemi.....
Tridesetogodišnja trudnica je umrla zbog komplikacija izazvanih korona virusom.
Što tu još treba reći - jasno je samo po sebi - bi li umrla da nije dobila koronu i da joj virus nije uzrokovao upalu pluća?
Danas bi još nosila trudnoću, a za dva mjeseca bi u naručju držala svoje rođeno dijete, a za ručicu četverogodišnje.
Tebi njezin život kao ljudskome biću ništa ne znači, toliko ti je nevrjedan da, da ti netko veli - tebi ili meni, ili bilo kome da netko veli - cjepi se izaštiti život ove žene, što bi ti napravio, ništa?, netko, ja.?
Žena se zarazila zbog nekoga neodgovornog koji se zarazio i zarazu prenio, proširio, ili zbog svoje neodgovornosti ili neodgovornosti onoga od koga se on zarazio - krug se može tako okretati unedogled do prvog zaraženog u Hrvatskoj, a svaka odgovorna osoba ga je mogla, i još uvijek ga može prekinuti svojom odgovornošću - do prije godinu dana samo osobnom odgovornošću, sada, nakon godinu dana cjepljenjem. Da možeš vidjeti budućnost i vidjeti da si se zarazio i zarazu prenio nekome, taj netko nekome, netko.....i krug zaraze je došao do trudnice prije koje nitko nije umro a samo neki su imali manjih zdravstvenih problema, a trudnica je zbog zaraze umrla, bi li se ti sa svješću što će se dogoditi zato što se ti nisi cjepio i započeo krug zaraze koji je u , recimo, tridesetom krugu donio smrt jednoj osobi, cjepio?
U tome je poanta
@ZJ - što ja osobno mogu napraviti, na koji način mogu pridonjeti da se ovo sa koronom što prije završi i da što manje ljudi bude zdravstveno ugroženo, i da čim prije prestane i ekonomska ugroza. Poanta je i da staviš - ti, ja, svi mi - sebe, svoje stavove i svoje ponašanje u centar, a onda sagledavaš širinu, analiziraš posljedice svojih odluka i stavova i sagledavaš kako one utječu na cjelokupnu problematiku.
Razumiješ, jel, baciš kamen u vodu i gledaš kako se rađaju krugovi, jedan za drugim, i svaki sljedeći je sve širi i širi......mi, svi mi smo kamen. Potencijalni stvaratelji krugova. Neki kamen je u nekom krugu uzrokovao smrt trudnice, majke, supruge, kćeri, sestre......koja je imala samo 32 godine. Jer je svojom odlukom i neodgovornošću odlučio se biti kamen i baciti se u vodu i raditi krugove.