jo, stalno pozivanje na odgovrnost prema radnoj zajednici ne vodi nikamo...pogotovo jer je to razmišljanje koje vučeš iz prošlog sistema
danas, e danas je novo vrijeme...radni kolektiv nula bodova...privatni kapital 100 bodova...
zato, kad pogledaš realnije vidiš da niš osim vlastite guzice nije važno...briga guzicu za vlasnika poduzeća, jer i vlasnika poduzeća nije briga za guzicu...briga guzicu za radnog kolegu, jer radni kolega brine za svoju guzicu pa ga ne zanimaju tuđe brige...guzica...
to su blagodati kapitalističkog uređenja, i korona ga nije nagrizla nego ojačala...tko je imao hrpu love, sad ima još više...tko je bio na rubu propasti, propao je...
pravi kapitalisti su ukalkulirali trošak bolovanja od korone u svoje tablice, i zaključili da korona ni na koji način nije niš gora od gripe, roto virusa, sraćke ili bilo čega drugog od čega i inače radnici oboljevaju...to kaj babe u selu drhću od straha ne odnosi se na kapital...babe su drhtale i da nebudu penzije dobile, pa nas gurnuše u EU, pa po istom obrascu sad guraju u bespuća pandemije...
zato, predlažem brigu o vlastitoj guzici kao svetinju, novu religiju, čak i ustavnu kategoriju...
...poštuj svoju guzicu i nemaj drugih guzica osim nje...
Darijus, to što veliš je ok.
Za recimo, američko društvo.
Za hrvatsko nije.
U Americi školovanje plaćaš iz svoga đepa.
U Hrvatskoj na teret države - društva - država i društvo, to smo svi mi - školuješ se besplatno do 27. godine. Dakle, možeš mirne duše svaku drugu godinu srednje, i ne samo srednje škole nego i fakulteta pasti, ponavljati dvaput, i do 27 ti država - ja, ZJ, plus, hotela,Viduka....plaćamo školovanje. Školuješ se, liječiš se na naš trošak - svih državljana Hrvatske, svih poslodavaca u hHrvatskoj i nitko te ne pita jesi li pročerdao dvije ili pet godina i potrošio dva puta više za svojhe školovanje od tvoga susjeda.
Amerika veli - nemore to tako - ako želiš na faks, uzmi kredit ako nemaš para i školuj se, padaj godine, padaj semestre, ako oćeš idi deset puta u jedan, ali na svoj teret. Ne na moj. Ako si bolestan a lječenje košta dva milijuna kuna - uzmi kredit ili otegni pete - što više voliš. U Hrvatskoj ćemo ti ja, Viduka, hotela, plus, ZJ and compani platiti deset puta, dvadeset puta po dva milijuna kuna ako treba, i nebuš išel u banku po krediti da to platiš, i ne buš moral kalkulirati - oš kredit ili buš radije otegnul pete. Iako, i to, otegnuti pete je tošak od nekih 15 tisuća kuna, ali to i kod nas plaćaš sam. Tu od mene ne očekuj ništa osim lijepog nadgrobnog od liziantusa, ali to samo zato jer si mi drag. Inače ništ - niti to.
E, dečko, onda ti imaš i obavezu prema nama. Državi.
E, sad, ako ti očeš američki sistem, ajmo lijepo postaviti štandove diljem države i skupiti potpise za referendum sa temom "oćemo američki sistem - oćemo se brinuti samo za svoje guzice"
50% + jedan glas rezultat na fererendumu za američki način, Sabor ga automatski, bez ijedne riječi rasprave MORA prihvatiti i amenovao je.
Svi budemo se brinuli samo za svoje guzice, tko bude imal para imal bude visoke škole, bijesne aute, kućerine osamsto kvadrata i račune u banci da ne bu dva dana paru izbrojil, a tko ne, bude spal pod mostom ili u kamp kućici - vidiš, kako je ta Amerika prilagodljiva, imaju cijela kamap naselja za stanovanje onih koji si mogu priuštiti kamp kućicu, ali ne i kuću od bar šezdeset kvadrata u vlasništvu. ali, najam trideset kvadrata zemljišta na kojem kamp kućica stoji treba platiti - nema đabe - ili i od tuda letiš.
Darijus, čuvajmo društveno uređenje koje imamo, je da smo prvi uvijek mi, ali nikada ne samo mi.