Neznam odkad je kod nas lječenje besplatno.
Pogotovo ako raka dobiješ.
Ljekove treba plaćati.
Svako mjesec plaćam za kojekakve ljekove po 500 kn.
A nažalost neko u familiji ima metastaze i za lječenje će trebati oko 5000 eura već.
Da, oni koji nisu na listi preko recepta, i oni najnovijih generacija za koje je doplata dijela cijene. Tako je već dugi niz godina.
Moj muž doplaćuje lijek za visoki tlak. Doktorica mu je ponudila izbor - stariju generaciju koji dva pokrivaju hipertenziju bez doplate, ili novu koji je tri u jedan - jedna tatableta sa tri aktivne tvari koji treba doplatiti 70 kn. Uzeo je ovu sa doplatom. Nije morao, mogao je ostati na prijašnjoj terapiji koja je dosta dobro, iako ne i savršeno, funkcionirala. Ova nova funkcionira savršeno.
Mi zapravo i nismo svijesni koliko su lijekovi skupi, pogotovo za teške bolesti.
Trenutno mi pada na pamet Interferon kojeg se sjećam iz vremena mladosti - prije dvadeset - trideset godina kada je došao na listu u Hr. kao spasonosni za neke oblike teških bolesti, pa sam pogledala cijenu koju ima danas - oko 1250 kn jedna doza.
Ili Perjeta npr. iz 2015., oko 21 000 kuna jedna doza - ako bolesnik ima samo pet kemoterapija , to je preko 100 000 kuna samo za pet kemoterapija bez svega ostaloga u ljječenju.
Postoje i oni čija je cijena i preko milijun kuna po dozi.
A i oni koji koštaju dvadesetak kuna.
Koji će nama u nekom trenutku zatrabati - ne možemo unaprjed znati.
Moj je otac imao karcinom, plaćalo se ono što nije išlo na recept i ono čime smo mu samionicijativno pokušavali pomoći. I neke vitaminsko - mineralne prepartate, koji se isto ne dobivaju preko recepta. Zapravo ne znam je li mama nešto u ljekarni doplaćivala za ljekove na recept.
Ne možemo govoriti da nismo dobro pokriveni sa beplatnim lijekovima, znam da neki dijabetičari dobivaju i nekakve sokove preko recepta, znam ih imenom i prezimenom, koji svakih mjesec dana nose nekoliko paketa iz apoteke.
Besplatno naravno ne znači doslovno besplato, nego da plaćanjem zdravstvenog doprinosa dobivamo lječenje i lijekove koji, ako nam zdravstveno stanje zahtjeva, mogu deset ili sto puta premašiti zbirnu cifru koju smo kroz trideset pet ili četerdeset godina zdravstvenog osiguranja uplatili u zdravstveni fond. Isto tako postoje ljudi koji ne iskoriste možda niti deset posto novaca koji su kroz radni vijek uplatili jer su zdravi.
Želim ti - ako sam dobro shvatila da si bolestan - uspješno lječenje i brzu pobjedu.
Potražila sam nešto što mi je ostalo u sjećanju i našla - sada, koliko ima reale u tome i što se u međuvremenu u ovih godinu - dvije dana dalje događalo, ne znam, ali budi nadu, pogledaj ako želiš, mada ja novinarima više ništa ne vjerujem, previše se žutog senzacionalizma valja kroz medije u svim sferama života:
STIŽE ANTIBIOTIK PROTIV RAKA, PRVI POTPUNI LIJEK ZA KARCINOM Da, istina je, imat ćemo ga za godinu dana, terapija će biti kratka, jeftina i učinkovita