Ima li neko iskustva s cijepljenjem? Dvoumim se oko tog s obzirom da su nas počeli zatrpavati kojekakvim informacijama oko nekih cjepiva, po sad mi se baš više ne ide. Zbunjuje me to šta jedan dan obustavljaju, a već drugi je sve u redu i cijepljenje se nastavlja.
Ako slušaš struku a ne medije, nemaš nikakvih nedoumica.
Svaki lijek ima niz nuspojava - od lakih, srednjih, do izrazito teških - sve ti piše na uputstvu o korištenju lijeka koje je u kutiji.
I kada sve to pročitaš, na prvu, nikada u usta ne bi stavio tabletu, a kamo li je progutao.
Ali, progutaš je i bez da si išta o njoj pročitao, a ako si i pročitao, ono što piše, npr., nuspojava ta i ta, na 10 tisuća ljudi imati će je jedan, do one na 100 ljudi imati će je jedna osoba, ne smatraš takvo upozorenje -. obavjest razlogom da lijek ne koristiš. I ne znaš hoćeš li baš ti biti taj jedan od sto ili tisući ili sto tisuća koji ćeš jednu od bezbroj mogućih nuspojava imati. Ali, lijek koristiš.
Problematično cijepivo Astra - Zenece ima na 5 milijuna isporučenih doza diljem Europe 30 - etak veoma ozbiljnih nuspojava. Na 5 milijuna 30.
Ima bezazenih koje ne zahtjevaju nikakva liječenja puno više. Imaju takvih, bezazlenijih i sva druga cijepiva protiv covida, protiv gripe, i svega drugoga što se cijepljenjem sprječava.
I sada su mediji ne samo naši - digli paniku.
Čita se kada se piše o nečemu što može naškoditi.
Moj pas je za vrijeme i nakon kemoterapije dobivao kortikosteroide koji se primjenjuju u ljudskoj medicini - kada sam pročitala koliko i kakve nuspojave uzrokuje zaprepastila sam se.
Ali, medicine ne daje bez razloga upravo tu vrestu medikamenta - i u humanoj i u veterinarskoj medicini - to što u jednu ruku šteti, mnogostruko više koristi i spašava - ko što je naša veterinarka rekla - da pas - čovjek u vrijeme kemoterapije dobije nekakvu upalu, organizam slabljen od karcinoma i kemoterapija to ne bi podnio i nastupila bi vjerojatno smrt. Dakle, invanzivna terapija koja s jedne strane pomaže, a sa druge može prouzročiti i neku štetu je bolja od ničega jer će spriječiti veću potencijalnu štetu .
Tako ti to ide i sa cjepivima.
Tako je i sa zaraznim bolestima i svim ostalim bolestima - netko prehoda, netko je teško bolestan, netko umre, a koje će od toga zadesiti mene, ja to ne znam dok me zaraza ne vlovi. A ja ne želim saznati što mene od toga sljeduje ako imam priliku spriječiti da se uopće i zarazim. I to još i k tome besplatno - na teret državnog proračuna. Nitko me ne sili da se cijepim i da platim cjepivo. Zovu me i daju mi besplatno, idu mi na ruku, gledaju i moj interes. Cijepljenje gripe sam platila 105 kuna. Covid mi nude besplatno.
Naravo da ću se cijepiti.
Mama je dobila Astra - Zenecu. Malo ju je biljela ruka dva dana. I to je to. Čekamo poziv za drugu dozu. A muž i ja naš red - upisali smo se na listu čekanja poodavno, dok još skoro nitko nije. Čime će me ciepiti, nebitno. Želim biti cjepljena, iako se do prošle jeseni nikada u životu nisam cjepila od djetinjstva. Sada jesam protiv gripe, jer teško onome tko istovremeno dobije i gripu i covid.
Inače, što se žalopojki o posljedicama preboljelog covida tiče tu na temi, u toku je osnvanje postcovid ambulanti diljem Hrvatske i Europe. Jer ima strahovito puno ljudi koji nakon preboljelog i izlječenog covida imaju teške zdravstvene posljedice koje je uzrokovao virus, i takve ambulante će primati i liječiti samo bolesnike koji su preboljeli covid i covid je uzrok oboljenjima koje nakon što su ga preboljeli imaju.