Pozdrav forumašima
Imam jedno pitanje, dali je potrebno izdajati kozu dok doji kozliče. I kada se inače počinje sa dojenjem ili izdajanjem, jer imam osiječaj da joj je vime puno mlijeka pa se bojim da ne dobije upalu vimena (mastitis) Malci su stari 7 dana. I dali bi bilo dobro dati kozi neke vitamine ili več neku drugu terapiju.
Negdje sam pročitao da do 2 mj. nema potrebe za dojenjem.
Evo da javim da kozi poslije jarenja nisam dao kave kozi jer nisam znao kako i koliko, dao sam sijena i mlake vode pa kasnije i kleje i šrota. Nadam se da sam dobro napravio....
E sad opet imam pitanje ovako hteo sam izmusti kozu pošto jarići ne mogu sve sami pa reko da koza ne dobije upale, ali kad sam krenuo musti vidi se da u vimenu ima mleka a u sisama ono što izmusem malo i drugo ne dolazi tako da sam izmuzao oko 1dcl i više neide znači u vime je na dodir tvrdo i u mlijeku nema nikakvih grudica. Sada zanima me da nije neka upala ili mastitis ili ona nekako može da meni namerno neće pustiti mlijeko ali čak i jare kada je sisalo isisalo je svo mlijeko iz sise e sad šta bi to moglo biti?????? svaki odgovor je dobro došao. Pozz
Evo da javim da kozi poslije jarenja nisam dao kave kozi jer nisam znao kako i koliko, dao sam sijena i mlake vode pa kasnije i kleje i šrota. Nadam se da sam dobro napravio....
E sad opet imam pitanje ovako hteo sam izmusti kozu pošto jarići ne mogu sve sami pa reko da koza ne dobije upale, ali kad sam krenuo musti vidi se da u vimenu ima mleka a u sisama ono što izmusem malo i drugo ne dolazi tako da sam izmuzao oko 1dcl i više neide znači u vime je na dodir tvrdo i u mlijeku nema nikakvih grudica. Sada zanima me da nije neka upala ili mastitis ili ona nekako može da meni namerno neće pustiti mlijeko ali čak i jare kada je sisalo isisalo je svo mlijeko iz sise e sad šta bi to moglo biti?????? svaki odgovor je dobro došao. Pozz
Pozdrav forumašima
Imam jedno pitanje, dali je potrebno izdajati kozu dok doji kozliče. I kada se inače počinje sa dojenjem ili izdajanjem, jer imam osiječaj da joj je vime puno mlijeka pa se bojim da ne dobije upalu vimena (mastitis) Malci su stari 7 dana. I dali bi bilo dobro dati kozi neke vitamine ili več neku drugu terapiju.
Negdje sam pročitao da do 2 mj. nema potrebe za dojenjem.
Kozi se ne daje nikakva kava kad se ojari(to su vjerovatno neke priče po predanju predaka koje nemaju ili imaju jako malo veze sa stvarnošću)...kozi je dobro dati samo sijena i vode...čak prvi-drugi dan nije joj preporučljivo davati ni žitarice...Ako je vime tvrdo to je loš znak, moraš izmuzivati a tvrdi dio vimena lagano do srednje masirati i potom izmusti...primjetit ćeš recimo kad izmuzeš skroz vime kao nema više mlijeka u njemu,potom izmasiraš dio vimena koji je tvrd(obično ne bude cijelo vime tvrdo ali može biti i cijelo )i onda opet bude mlijeka...e tako trebaš raditi najbolje po nekoliko puta na dan i nekoliko dana dok vime ne postane skroz mekano kad se izmuze...inače nije eto ništa strašno nego koza ima više mlijeka nego što ga jare može posisati pa višak se na neki način "učvršćuje" u vimenu pa to treba istjerati van.
Hvala na odgovorima. Evo sutra probam malo masirat vime pa javim ako bude kakvih promjena. Što se tiče kave to sam pročitao na forumu neki članovi su pisali o tome ali nije pisalo količina i dali kuhana ili.....
Tihi05 drago mi je da sam te toliko nasmijao a nisam se ni trudio.
A što se tiče kave dali kuham ženi. Ne kuham....