Pozdrav svima.....imao sam malo poteskoca s kompjutorom pa me nije bilo. Prvo da sad odmah odgovorim i na pitanje koje vrste su mi koze...ALPINE....Zbog toga mi i je cudno sto tako malo davaju mlijeka...Ustvari 3 alpine i jedna krizana alpina+ sanska. I DA. Situacija se popravila...Mjesam im koncetrat za krave muzare u srot i dodam sojine sacme i malo se popravilo....Al za mozda litru do litru i pol dnevno.Znaci u dvije muznje za toliko....Opet je to slabo al sretan sam zbog napretka...Veterinara necu ni da zovem jer covjek je blago receno katastrofa...Kaze on meni zadnji put da on nije zavrsio veterinu zbog koza ,ovaca,krava nego zbog pasa i da su psi njegova specijalnost a da ga ostalo previse i ne zanima...Mozete mislit sta sam mu sve izgovorio pa sad si i nismo tako dobri....
Pozz i tebi!
U vrijeme laktacije ako se kozi promijeni prehrana ili se pocne musti u vecim razmacima tada nastupa ovo sto ti imas. Pricam dio iz vlastitog primjera i onoga sto sam citao te iskustva iskusnih kozara.
Promjena prehrane..npr..neredovitost istog obroka(malo su na travi,malo na suhom-nekoliko dana jedno,nekoliko drugo), promjena obroka unutar najvece laktacije(npr.izostanak neke vrste koncentrirane hrane - ne mora nuzno biti zito..moze biti i zeleno ali kvalitetno zeleno - lucerna,ljulj, cak silazni kukuruz itd. )
(ovo sam osobno dozivio i cesto nema povratka na staro i pocetak laktacije u kolicinu mlijeka koliko je bilo. Koza sve manje doji u laktaciji,a ovo je jedan od uzroka kada se smanji kolicina mlijeka i ako potraje duze ne vraca se na isto)
Promjena intervala muznje....npr. muzle su se dva puta dnevno i sada se prebacuje na jednom dnevno...jos gore je prebacivanje unutar kratkog vremenskog razdoblja...dva puta i jednom dnevno...dakle malo jedno malo drugo. Izgleda cudno,ali mnogi drze koze za ciscenje okolisa,pa nemaju redovitost i kontinuitet.
Price o 6l i slicne (uz duzno postovanje) ti preporucam da uzmes sa rezervom. Osobno u to ne vjerujem , osim u slucaju posebne genetike i doslovnog sopanja koze sa smjesama(slicno kao sa kravama).
Ima ih u hr , no to su ozbiljni proizvodaci mlijeka. Sa druge strane i ovo tvoje je minimum...jer alpina je kvalitetna mlijecna koza. Kozama pokusaj dati cijelo zrno jer ako je mljevena zitarica presitna tada im smeta to pri obroku u smislu da udisu sitne cestice. Zob je njihova omiljena hrana(moje i neka iskustva iskusnih)..no bilo koja zitarica je ok za povecanje mlijecnosti.
Zeleno i trava je za njih smisao zivota - meni se laktacija smanjila zbog toga jer nisam mogao dati jedno vrijeme zeleno nego suho. To je doslovno cirkus kojim se smanji mlijecnost kroz period od pola mjeseca za cetvrtinu...ponekad i vise.
Pogledaj u kakvoj su kondiciji koze i kako su zdrave. Da li si ih tretirao protiv nametnika?
Ovo je ukratko sto se sjetih na brzinu...pokusaj zadrzati zitarice u prehrani i vidi stanje nakon pola mjeseca.
Sto se tice koncentrata i sl. moje razmisljanje je slicno jos nekim forumasima koji drze koze...sto dalje od toga na duga vremenska razdoblja!! Od bilo kakve kemije. Imas dosta tema koje je opisivao clan @bogec kako zelenom prehranom mozes dobiti sve sastojke iz koncentrata.