Žao mi je stvarno,imam i ja tih problema sa jednom kozom od kad god je došla,to je problem više želudaca a največi je u "knjigama",svaki dan kad izvedem koze u pašu pola sata gledam promjene izmet,mokraču i preživanje nije mi lako jer mi koze više dođu ko kučni ljubimci (da ih iam 100 možda nebi tako pazio),puno je tu iskustva potrebno koza može imat proliv ili normalne brabonjke 3 dana a da ne primjetiš da ne preživa i onda je sve kasno!
Evo jednog primjera,koza prvojarkinja izlegla 2 kozlića (muško i žensko) i sve super misec dana,odjednom cura neče da jede!? Jadnica bi ali ne može,nema šta nisam radio,pa mliko na kateter direktno u stoak pa ovo,pa ono i jedva ja izdržao 15-tak dana i nekako došlo vrime da idu pod nož,mesar ih zaklao i meso ok ali je mršava doboga,otvorimo mi želudce prvi ok,knjige ok,ali zadnji koji se spaja na criva katastrofa smrdi,prominio izgled,boju sve nenormalno,otvorili ga mi on smrdi samo tako i ja uzmem sadržaj u prste i polako prebirem po njemu, eureka dešifriramo mi u čemu je problem ne provarena hoblovina (pilotina)koju svi mi u dalmaciji stavljamo u štale! Mala je počevši jest krutu hranu jela pilotinu sa poda i ona joj je začepila criva i šta sad,valjda sam ja jedini kojemu se to dogodilo!
Sudbina je gadna stvar i protiv nje se ne može ali moramo pokušat izbjeć sve zamke u koje bi mogli upast!!!
Vet mi kaže da sam ja jedini koji je toliko puta uspio reagirati i spasiti životinju koja bi u drugoga sigurno uginula,baš zbog tog velikog gledanja i brze reakcije,ali nemogu ni ja sve eno lani,jedna pobacila i dobila sepsu,ove se jedna obisila,ta mala nije uspila narast,a da vidiš koliko je bilo ozbiljnih reakcija i spašavanja životinja,tribalo bi mi cilu noć pisat o tome!!
p.s.drž se i ne gubi volju!!