Evo opet u mene odnosno u moje koze problema.Ona sitna o kojoj sa prije par dana pisala jutros osvanula sa oteklinom na ljevoj strani čeljusti. Na dodir je tvrdo i na tome mjestu je bila jedna tanka vlat trave.Kad joj diram ne otima se previše normalno jede.Nevirujrm da je kozija koža tako tanka da je ozljedila tako tanka travica.Od prije joj opala dlaka sa obje strane vrata.To me nije tako brinulo jer je bila odvojena od ostalih koza pa pretpostavljam da je glavu provlačila da dohvati sijeno iako je imala svoje ali koze uvijek vole tuđe. Sad kad se pojavila i ova oteklina brinem se. Čitala sam na forumu o jednom i drugom problemu.Ona se ne češe i nema nikakvih ranica pa pretpostavljam da nije svrab ili paušljivost ako se tako kaže. Što se tiče otekline na njoj ništa nisam vidjela dok sam je pregledala.mjesto gdje je opala dlaka mažem mješavinom rakije i lavandina ulja i dlaka na jednoj strani već raste.Dali da zovem veterinara?Moram još dodati da se u sljedeća dva tjedna treba jariti. U proteklih pet godina otkako imam koze nikakvih problema a sad jedan za drugim.
Upravo sam doso iz stale koza se ojarila!!
Tako sta jos nisam vidio.Jare je ogromno i nikako da jare krene van patili smo se ja i koza tri sata ali smo uspili na svjet donijet zdravog decka!!
Uvjeren sam da bez moje pomoci bi ostao bez koze i jareta!
Neponovilo se vise nikad tako sto!!
A evo da napišem i kojih sam problema imao ih dana,o na koza šta je izlegla tri od toga jedno mrtvo i onda imala problema sa ispadanjem posteljce dobila je i zatvor sa gubitkom preživanja onda onaj miks za zatvor i uz to sulfadimidin danas pase kao da nikad nije jela i sa prvim udarom kozlića u vime počne preživat,a kako mi je danas žena rekla da smo i lani posli lega imali isto tako problema sa preživanjem lako lako da za jematvu završi u kaštradini!!
A one dvije neuhranjene što sa nekidan kupio izgleda da je jedna skotna (nisam još siguran ali mi se učinilo da sam vidio da se kozlić unutra miće) one bi mogle i ostat!
Po mome mišljenju a dosad sam bila prisutna kod 15-ak jarenja nemožeš ništa napraviti dok se ne pojave nogice i glavna. Ako vodenjak nije pukao nema opasnosti za jare sačekaj kad se pojave pravi trudovi leći će ona.Ali ako vidiš da nešto neide kako treba pozovi veterinara.Dobro vece ,evo ovako imam jedno pitanje koza mi je oko 16 sati krenula kao da ce se jariti i i onda se pojavilo nesto kao cep ja mislim da je to bi vodenja,no nije ga uspila izbacitikada se ustala to se ja vratilo nazad i sada izade malo ali nemoze izbaciti.Sto da radim.