• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOZARSTVO

  • Temu pokrenuo KRESO
  • Datum prvog posta

Zajec

Član
Tu od
1 Velj 2013
Poruka
125
Jedno pitanje a vezano za ispašu jariča i koza, jarići su stari 3 tjedna i 8 tjedana pa me interesira dali ih mogu puštati zajedno sa kozama van na livadu (lokacija zagorje) dali slobodno pasu travu ili bi ih trebalo sa nečim tretirati zajedno sa kozama preventive radi zelenog. LP.

jarice 011.jpg
 

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,820
Mogu ic zajedno sa kozama na pasu!
Ove od 3 tjedna kad budes odbijo od sise nesmiju naglo prec na zelenu travu a pogotovo na djetelinu(lucerku) od nje se napire!
 

Dabio

Član
Tu od
28 Velj 2012
Poruka
523
Pozz prijatelji forumaši!!! Zanima me dali netko od forumaša ima za prodat jarca francuska alpina po mogućnosti mlađega i pošto sam iz Like odgovaralo bi mi najviše okolica Zagreba i Karlovca...
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Evo danas i drugog jarića preselio u friz,ovo su dva stradala od proliva,oba po 5kg,neznam u čemu je problem.
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Šteta, meni je koza imala proljev, vet. dao injekciju i dalje sve u redu jedino je drastično smanjila mlijeko.
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Ma ja koze lako riješim,na to sam naviko ali kozlići??? Neznam u čemu je problem??? Mliko radim kako piše na uputi,mišao sam kozje i umjetno pa samo umjetno,več su počeli polako jest zeleno i žito i sad sranje,a da ne govorim da imam i 8 janjčiča poklonjenih i tu sam kod par primjeti proliv!
 

propuh

Član
Tu od
14 Stu 2013
Poruka
284
kod janjica se zna dogodit onaj smeđi proljev ali to nije ništa opasno to je kad su stari 3-4 dana pa se čiste ako stariji dobiju proljev onda se uzme tabletice na bazi ugljena pola ide po janjetu i prođe za dan dva
 

mudric

Član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
120
Za proliv kod jaradi sam davao koadiar koji sam uvijek imao kad počne jarenje.Jedna doza ujutro i jedna uveče i rješeno.Ali to sam tek radio poslije problema sa veterinarima.Tko drži više koza taj mora imati osnovne lijekove da nebi čekao dolazak veterinara ali mora sam da se malo edukuje da bi prepoznao bolest.
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Ovaj proliv kod mene je bio zbog prelaza na zamjenicu,a sad sam opet u problemu, do sad sam imao zamjenicu "joosten mils" i stavljao sam 125g na litru,a večeras došla druga zamjenica "milsan" (nije mogao nabavit onu istu),dali netko ima iskustva koliko stavljati na litru,hitno bi trebao odgovor ujutro im moram dati ovu novu!!!
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Danas i ja nabavio jarca, vidim da bez jarca neće ići. Čim sam ga dovezao na njega skoči koza koja se ojarila 13.12.2014. a potom on na nju.
1 - Da li ja stvarno tražila jarca - skakala je po jarici ovih dana?
2 - Skok je trajao 2 -3 sekunde i onda je odgurne, dali je uopće obavio posao pošto je manji od koze, da li je uspio pošto je udaljenost od cilja i metka dosta velika?
Jarac ima 2 godine, ali nije baš velik.
 

nadin

Novi član
Tu od
22 Ožu 2015
Poruka
6
Pozdrav
Iako sam povremeno pratila forum i na njemu našla dosta korisnih savjeta, tek sam se sada registrirala (što da Vam kažem sila me natjerala) .
Vidim da imate dosta iskustva, pa molim pomoć. Imam kozu koja se treba jariti 19.4.,a toliko je nalila da joj se vime DOSLOVNO vuče po podu,srećom nije tvrdo,nema kvrga.Veterinar mi je savjetovao da joj vime perem slanom vodom, ali to baš i ne pomaže.Napominjem da je stara oko 6 god i u punoj laktaciji ima oko 4 l mlijeka.Bojim se da ne dobije upalu.Je li se tko susreo s nečim sličnim?
PAMELA (što mislite otkud joj to ime?)i ja molimo pomoć
 

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,820
Bok!!
Dobrodosao na forum!!
Nece dobiti upalu,ona je pocela naljevati vime kolostrumom a kolostrum je mlijeko koje sadrzava i antibiotike,nema brige od kolostruma nema upale,,
 

nadin

Novi član
Tu od
22 Ožu 2015
Poruka
6
Hvala na dobrodošlici i odgovoru.
Koze držimo nekih 15 god. i svega sam se nagledala, ali ovako nešta do sada nisam vidjela.
Znam da kolostrum treba jarićima, samo ne znam kako će ona jadna izdržati,jer već sada jedva hoda. To je strašno i za gledati, a kako je tek nositi.
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Dobro došla,ovdje u dalmaciji su prije radili vriće za vimena,više da nebi nisko vime zapinjalo po kamenju ili drači,a jednim dijelom da jariči ne sisaju ako je problem pokušaj je sašiti pa joj je obuci bar dok hoda okolo trebalo bi joj biti lakše.
 

nadin

Novi član
Tu od
22 Ožu 2015
Poruka
6
Što da kažem, jučer sam se šalila da ću joj sašiti haltere, a danas to čujem za ozbiljno.
Nije ona baš voljna puno hodati.Dosta joj je velik stomak,da ne znam kad se treba jariti rekla bih da će svaki čas.
SAMO MI SE ŽALI :(
 

nadin

Novi član
Tu od
22 Ožu 2015
Poruka
6
Probat ću što god, samo da joj bude lakše.
Moglo bi biti ludo kad susjedstvo vidi,ali....
PUSTI SELO NEKA PRIČA...
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Da vidim selo šta bi pričalo kad bi svi vukli najintimnije djelove tijela po kupuni i drači bili oni uzeli zaštitu!:(grin):
 

dugan

Član
Tu od
3 Kol 2013
Poruka
266
Forumaši jel ima ko kakvih burskih kozica ili jarića za prodati ,do neke razumne cijene(imam ponudu od jednog čovjeka i traži 100 eura i nekak mi se to čini dosta) pa ako ima ko kaj neka kaže ,zahvaljem se unaprijed .
I dal postoji još koja mesna pasmina osim burskih koza.
 

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,820
To ti je kod nas najmesnija pasmina a mislim i u svjetu,,,
100 eura ti nije puno za burske koze i to ti je dobra prilika,,,,
 

Najnoviji postovi

Na vrh